RETRO RÁDIÓ

Sziráki tudósnál állnak sorba a vakcinát gyártó világcégek





Mindenki oltassa be magát! – javasolja dr. Lukács Noémi. A tudós dédszülei házát alakította át, így a korábbi kocsiszínből és szénapadlásból olyan korszerű kutatólabor lett, ahol a koronavírus kutatásához kapcsolódó, egyedülálló termékét állítja elő lányaival. Így a Pfizer és a BioNTech is Szirákon „áll sorba”.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.01.11.
Szirák Dr. Lukács Noémi

Három lányával tért haza, ma sorban állnak nála a világcégek

Dr. Lukács Noémi és családi vállalkozása az egyetlen gyártója és forgalmazója a világon a kettős szálú RNS (dsRNS) jelenlétét kimutatni képes, monoklonális ellenanyagoknak. Ezek a világ 50 országába jutnak el. A szert az 1980-as évek végén Düsseldorfban fejlesztette ki. Hosszú évekig élt és kutatott Németországban, itt ment férjhez, doktorált és habilitált, a rendszerváltás után végül három lányával visszatért Magyarországra. Már a járvány előtt is olyan helyekről érkezett megrendelés, mint a Cambridge-i Egyetem, a francia Pasteur Intézet vagy az amerikai Harvard és Stanford. Az ellenanyag az új koronavírussal kapcsolatos kutatásokban is hatalmas szerepet kapott.

Egy sárga könyv miatt lett biológus

– Vidéken nőttem fel, télen-nyáron kint a természetben, háziállatokkal, növényekkel. Középiskolai tanulmányaim végén a Szabó Ervin Könyvtárban véletlenül a kezembe került egy biokémiai témájú könyv. Címére, szerzőjére már nem is emlékszem, csak a sárga borítóra. Ekkor döbbentem rá, hogy mennyivel mélyebb a tudás, mint gondoltam, és hogy mennyire érdekel engem, hogyan lehet „felfedezni”, kideríteni valamit – meséli a tudós. Most a lányával dolgozik együtt. – A cég felfutása inkább legidősebb lányomnak, Johannának köszönhető, mint nekem. Hat éve vette át a cég vezetését – és meghatszorozta forgalmunkat. A gyermekeimnek egy valamit szoktam tanácsolni: olyan tevékenységet válasszanak, ami önmagában, anyagi vagy külső elismerés nélkül is örömet okoz nekik – teszi hozzá.

Török Alexandra biológus, dr. Lukács Noémi és lánya, Symmons Johanna, a cég ügyvezetője
fotó: Everengine Kft/Tóth Richárd

Mi is az ellenanyag?

A monoklonális ellenanyagok olyan fehérjék, amelyek felismernek egy adott molekulát, legtöbbször fehérjét, és ahhoz azután kötődnek is. Dr. Lukács Noémiék ellen­anyagaikban az a különleges, hogy nem egy fehérjét, hanem egy bizonyos nukleinsav-szerkezetet, a dupla szálú RNS-eket (dsRNS) ismerik fel. Segítségükkel ki lehet mutatni a szervezetben a vírussokszorozódás helyét.

Hogy működik az oltás?

Az új típusú vakcinák egyik csoportja úgy működik, hogy az oltással nem vírusfehérjéket visznek be, hanem az azokat kódoló információt, azaz mRNS-t, amelyről a beoltott egyén sejtjei maguk gyártják le a vírusfehérjét. Ezt az immunrendszer idegenként felismeri, és beindítja a védekező reakciókat. Az RNS-ek gyártása során keletkeznek ­dsRNS-ek is, amelyeket a vakcinából el kell távolítani. Ellenanyagaink az RNS-vakcinák minőségbiztosítására, az esetleges dsRNS-szennyeződés kimutatására is alkalmasak. Ellenanyagaink nemcsak a koronavírus, hanem elvben bármely vírus sokszorozódásának kimutatására alkalmasak – meséli a professzor.

 

Miért Szirákon van a labor?

Szirákot tekintem az otthonomnak - mutatott rá a professzorasszony-, és nyugdíjazásom után fontos volt nekem, hogy visszaadjak valamit a közösségnek, példát szeretnék mutatni, hogy ne menjen el innen mindenki, aki felsőfokú végzettséget szerez. Egyébként pedig Newton fejére is szülőfalujában esett az a híres alma, aki nem hiszi, Woolsthorpeban járjon utána.

A családi házból létrehozott labor épülete. A felső két szinten – a volt kocsiszín és szénapadlás – található a labor és egy iroda
fotó: Everengine Kft/Tóth Richárd

 

A Lukács családban és a kutató cégben is mindenki beoltatja magát

Az oltóanyagok az eddigi adatok szerint nem veszélyesek, csak gyenge mellékhatásaik vannak, érdemes regisztrálni és beoltatni magunkat, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy kijussunk a járványhelyzetből – mondta a Metropol kérdésére a professzor-asszony.

 

 





Ezeket olvastad már?
Rejtélyes eltűnés: egy puffanás hallatszott az autista fiú szobájából, a mai napig nem került elő

Rejtélyes eltűnés: egy puffanás hallatszott az autista fiú szobájából, a mai napig nem került elő

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére - Fotók!

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére - Fotók!

Szentkirályi Alexandra: Kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV csoport munkatársai is!

Szentkirályi Alexandra: Kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV csoport munkatársai is!

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás