Szénapadlásból lett a világot segítő labor: Dr. Lukács Noémi a koronavírus elleni harc egyik kulcsfigurája





Egy csendes kis nógrádi falu a tudományos világ fontos helyszíne lett. Dr. Lukács Noémi a dédszülei házát alakította át, így a korábbi kocsiszínből és szénpadlásból olyan korszerű kutatólaboratórium lett, ahol a koronavírus kutatáshoz, az új típusú vakcinák minőségbiztosításához kapcsolódó és egyedülálló termékét előállítja elő lányaival. Így fordul elő, hogy a Pfizer és a BionTECH is Szirákon „áll sorba”. Minderről a professzorasszonyt kérdeztük.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.01.
covid-19 védekezés

Dr. Lukács Noémi és családi vállalkozása az egyetlen gyártója és világméretű forgalmazója a kettősszálú RNS (dsRNS) jelenlétét kimutatni képes, monoklonális ellenanyagoknak. Ezek pedig, a világ 50 országába, neves kutató helyekre jutnak el.

Mi is az ellenanyag

A monoklonális ellenanyagok olyan fehérjék, amelyek nagyon specifikusan felismernek egy adott molekulát, legtöbbször fehérjét, és ahhoz azután kötődnek is. A mi ellenanyagainkban az a különleges, hogy nem egy fehérjét, hanem egy bizonyos nukleinsav-szerkezetet, a duplaszálú RNS-eket (dsRNS) ismerik fel. Ilyen dsRNS-ek keletkeznek a vírusok sokszorozódása során, úgyhogy ellenanyagainkat sokáig csak a víruskutatásban, a dsRNS-ek kimutatására használták. Segítségükkel ki lehet mutatni a szervezetben a vírus sokszorozódás helyét azt, hogy milyen sejtekben és milyen erősen szaporodik - mondta a www.metropol.hu-nak a professzorasszony.

Az oltással a vírusfehérjéket kódoló információk jutnak a szervezetbe.

Az új típusú vakcinák egyik csoportja, az ún. (m)RNS-vakcinák úgy működnek, hogy az oltással nem vírusfehérjéket visznek be, hanem az azokat kódoló információt, azaz mRNS-t, amelyről a beoltott egyén sejtjei maguk gyártják le a vírusfehérjét - avatott be Dr. Lukács Noémi-. Ezt az immunrendszer idegenként felismeri és beindítja a védekező reakciókat. Az RNS-ek gyártása során kis mennyiségben ugyan, de keletkeznek dsRNS-ek is, amelyeket a vakcinából el kell távolítani, mert különben nem kívánatos reakciókat váltanának ki. Ellenanyagaink az RNS-vakcinák minőségbiztosítására, az esetleges dsRNS szennyeződés kimutatására is alkalmasak.

Az ellenanyagokat a COVID esetében arra használták, hogy kiderüljön: a gyógyszer-jelölt gátolja e a vírusszaporodást.

Ellenanyagaink nemcsak a koronavírus, hanem elvben bármely vírus sokszorozódásának kimutatására alkalmasak - meséli a professzorasszony-. Legyőzni akkor tudjuk a vírusokat, ha ismerjük és megértettük a működésüket. A COVID-19 esetében használták őket pl. annak vizsgálatára, hogy egyes gyógyszer-jelöltek gátolják-e a vírusszaporodást. Említettem, hogy az RNS-vakcinák esetében fontos, hogy ne tartalmazzanak dsRNS-t. Ellenanyagaink segítségével nagyon érzékenyen kimutatható, hogy jelen van-e a vakcinában ez a szennyezés és milyen mennyiségben.

Így készül az ellenanyag

Dr. Lukács Noémi elárulta a Metropolnak miként kell elképzelni a monoklonális ellenanyag előállítását.

Ellenanyagainkat sejtek állítják elő, amelyeket folyékony nitrogénben, mínusz 195 Celsius-fokon tárolunk. Amikor onnan kivesszük őket, úgymond életre kelnek, így kezdődik a gyártási folyamat. A végső termék, amit eladunk körülbelül hat hét alatt készül el és drágább, mint az arany. Fehér por, amit kis csövekbe porciózunk. Eddig maximum évi két gramm volt a forgalmunk. A legkisebb kiszerelésű ellenanyag is sok kísérletre elég, hiszen módszertől függően egy kimutatáshoz kevesebb - akár százszor kevesebb - ellenanyag szükséges, mint a gramm egy milliomod része!

Miért Szirákon van a labor?

Szirákot tekintem az otthonomnak - mutatott rá a professzorasszony-, és nyugdíjazásom után fontos volt nekem, hogy visszaadjak valamit a közösségnek, példát szeretnék mutatni, hogy ne menjen el innen mindenki, aki felsőfokú végzettséget szerez. Egyébként pedig Newton fejére is szülőfalujában esett az a híres alma, aki nem hiszi, Woolsthorpeban járjon utána.





Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás