RETRO RÁDIÓ

Merkely: előnyt jelent, hogy Magyarországon már öt engedélyezett vakcina van





A Semmelweis Egyetem rektora szerint egyre nő a bizalom a koronavírus elleni oltásban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.31.
remény

Egyre nő a bizalom a koronavírus elleni oltásban - mondta a Merkely Béla a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. A Semmelweis Egyetem rektora elárulta, az intézmény az orvosainak 99,9 százalékát beoltották, a szakdolgozók esetében ez az arány 87 százalékos. Hozzátette: kollégái csütörtöktől vasárnapig több mint 15 ezer, idősotthonban dolgozó és lakó magyar állampolgárt oltanak, és várják a további feladatokat is.

A szakember hangsúlyozta: az oltásnak semmi szövődménye nincs, és a legjobb megoldás, hogy a védettséget egyéni, családi és nemzeti szinten megszerezzék az emberek. Megjegyezte: az oltás okozhat reakciókat, de korántsem járhat olyan súlyos betegséggel, mint amit a koronavírus okozhat. Ráadásul nem lehet előre jelezni, hogy kinél lesz súlyos lefolyású a megbetegedés. Ha valakit beoltanak, onnantól kezdve szinte százszázalékos valószínűséggel el tudja kerülni a súlyos lefolyású megbetegedést, és az egész betegség egy náthává tud szelídülni - fogalmazott.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Előnyben van Magyarország

Merkely szerint lényegesen jobb helyzetben van hazánk az oltási program tekintetében, hiszen Magyarországon már öt engedélyezett vakcina van.

-Az a fontos, hogy minél több oltás álljon rendelkezésre, és minél gyorsabban történjen meg az egész nemzet szintjén az oltás, hiszen ez a feltétele annak, hogy vissza tudjon térni az ország a normális élethez, és a lehető legtöbb emberéletet tudják megmenteni - foglalta össze a rektor, aki szerint akár ha két hónap alatt be lehetne oltani a magyar lakosságot, akkor májustól mindannyian biztonságban lehetnénk.

Balassagyarmat, 2021. január 20.
Az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat csomagolják ki a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórházban 2021. január 20-án. Ezen a napon 36 ezer ember beoltására elegendõ vakcina érkezett az országba a Pfizertõl.
Fotó: MTI/Komka Péter

Ismert technikával készült a kínai vakcina

A rektor szerint a kínai Sinopharm oltóanyagáról, amely technológiájában olyan, mint az influenza elleni vakcina, elölt vírust tartalmaz. Ez az a módszer, amit már ötven éve alkalmaznak, és jelentős tapasztalat van róla. Hozzátette: azok az országok, amelyek elhúzzák az oltási programjukat akár egy teljes évre, sokkal nagyobb veszteséget szenvednek el, mint azok, amelyek képesek lesznek arra, hogy akár néhány hónap alatt beoltsák a lakosság jelentős részét. A beoltott és a betegségen átesett emberek így biztosítják azt a nyájimmunitást, amelynek köszönhetően az esetszámok radikálisan csökkenni fognak, és vissza lehet térni a mindennapi élethez - jelentette ki Merkely Béla.





Ezeket olvastad már?
„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás