Újabb segítség a cukorbetegeknek, öt szervezettel kötött megállapodást a kormány





Együttműködési megállapodást írt alá november 14-én, a Diabétesz Világnapon Magyarország kormánya és öt, cukorbetegeket képviselő szervezet: a Magyar Diabetes Társaság, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, a Sportos Cukorbetegek Egyesülete, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége és a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért. Ezzel tovább erősödik az együttműködés Magyarország kormánya és a cukorbeteg szervezetek között, hiszen a cukorbetegekkel már korábban is szoros volt a kapcsolat, javaslataik alapján eddig is több jogszabály született. A megállapodásban most nemcsak azt vállalta a kormány, hogy folyamatos párbeszédet folytat, hanem azt is, hogy minden, róluk szóló, őket speciálisan érintő jogszabályt előzetesen egyeztet és nem hoz döntést róluk, nélkülük.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.14.
világnap

A megállapodásnak sajátos időszerűséget ad az, hogy a cukorbetegek fokozottabb veszélynek vannak kitéve a koronavírus-járvánnyal szemben, mint az egészséges emberek. Eddig Magyarországon minden harmadik, a járványban elhunyt beteget előzőleg cukorbetegséggel vagy annak valamely szövődményével kezeltek. Ezért rájuk különösen vigyáznunk kell.

– A járvány idején még inkább megmutatkozott, hogy szükség van az együttműködésre, hiszen a diabéteszesek sajátos élethelyzetben vannak – mondta lapunknak Nyitrai Zsolt, a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, országgyűlési képviselő. – Két példát is említenék. Még tavasszal jelezték, hogy a cukorszint méréséhez szükséges tesztcsíkot nem lehet e-receptre megkapni, mert gyógyászati segédeszközöket nem lehet ilyen módon kiváltani, ezért beemeltük oda. A kérdés a járvány kapcsán merült fel, de azt követően is érvényben marad. Vagy egy másik példa: most, ősszel jelezték, hogy nem lett meghosszabbítva automatikusan a tavaszihoz hasonlóan a szakorvosi javallat, ami azért gond, mert az alapján írhatja fel a háziorvos a gyógyszereket, az inzulint. Azonnal továbbítottuk az illetékes szaktárcának és hamarosan ezt is megoldjuk. Ezek apróságnak tűnhetnek, de annak a több mint 1.200.000 honfitársunknak, aki diabétesszel él, nagyon fontosak. Most öt komoly és reprezentatív társadalmi képviselettel kötöttünk megállapodást, ami biztosítja, hogy a diabétesszel élőkről nélkülük nem születik döntés. Ez annak a deklarálása is, hogy partnerként tekintünk egymásra és hosszú távra tervezünk.

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: már eddig is sok előrelépés történt a diabétesszel élők és az ilyen gyermeket nevelő családok érdekében.

– A közétkeztetés reformját hoznám fel példának. Nem mindegy, mit, mikor és hogyan eszik egy cukorbeteg kisgyermek. Sajnos már négyezer egyes típusú cukorbeteg gyermek él Magyarországon. Számukra is igyekszünk biztosítani, hogy az óvodában, iskolában megkapják a megfelelő étkezést. A pedagógus továbbképzés során is gondot fordítunk erre a kérdésre, mert még mindig vannak pedagógusok, akik ódzkodnak a cukorbeteg gyermekek ellátásától, mivel túl kevés az információjuk. Mindezek a példák is mutatják, hogy szövetségesként tekintünk a megállapodást aláíró szervezetekre abban, hogy a diabétesszel élők mindennapjait megkönnyítsük.

Novák Katalin családokért felelős miniszter kiemelte, évről évre támogatják a diabétesz szervezetek munkáját.

Az idei évben is százmillió forintos pályázattal segítettük őket. A jövő évben szintén 100 millió forintos pályázattal tudunk segíteni azoknak, akik az 1-es típusú diabétesszel élőket támogatják. Van egy félmilliárd forintos támogatási keretünk is az idei évben, és jövőre is, amivel a gyermek diabétesz centrumok fejlesztését szolgáljuk. Az a célunk, hogy Magyarországon azok, akik diabétesszel élnek, a lehető legmagasabb színvonalú ellátást kapják meg, ezért emeltük a korszerű technológiák támogatását. Ma már egy 1-es típusú diabétesszel élő gyermek és felnőtt a legjobb, legkorszerűbb technikával kezelheti ezt a problémáját, hozzáférhet a szenzorhoz, az inzulinpumpához és megadunk minden segítséget ahhoz, hogy teljes életet élhessenek azok, akik 1-es vagy 2-es típusú diabéteszesek.

Erős Antónia műsorvezető, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kitalálója rámutatott, hogy az egyik legnagyobb kihívás most a koronavírus-járvány az egész világon, de eközben a cukorbetegség is exponenciálisan nő és egyre több embert érint úgy a világon, mint Magyarországon.

– Ahhoz, hogy a cukorbetegek megfelelő kezeléshez jussanak és ahhoz, hogy akik nem cukorbetegek, mindent megtehessenek azért, hogy megelőzzék a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, össze kell fognunk. Ez az összefogás azt jelenti, hogy mindenkinek: orvosoknak, szakápolóknak, kormányzati szerveknek, civil szervezeteknek közösen kell dolgozniuk ezekért a célokért. Enélkül ezeket a feladatokat nem tudjuk megoldani.

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége 2016 szeptemberében jött létre, hogy országos szinten képviselje a cukorbetegeket és hatékony ernyőszervezetként segítse a szervezetek prevenciós és betegoktató tevékenységét.

– A most megkötött megállapodás keretében megállapodtunk abban, hogy a diabétesz megelőzése és a már érintettek életminőségének javítása érdekében együttműködünk. Köszönjük, hogy Magyarország kormánya támogatja ezt az együttműködést, ezáltal hozzájárulva a diabétesszel élők életminőségének javításához – mondta a szövetség elnöke, Füzesi Brigitta.

https://www.facebook.com/watch/?v=411985373504345

Sokféle módon segítik a cukorbetegeket

  • GYOD-ot és otthonápolási díjat kaphat az 1-es típusú cukorbeteg gyemekek családja.
  • 98%-os támogatást kapnak az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek a szenzorokra.
  • Folyamatosan táborokat szerveznek a cukorbeteg gyermekeknek.
  • A cukorbetegek szervezetei évente 100 millió forint összegre pályázhatnak.
  • Évente 500 millió forint támogatást kapnak a gyermek diabétesz centrumok.
  • Együttműködési megállapodást kötött a kormány öt nagy reprezentatív, cukorbetegeket tömörítő szervezettel.




  • Ezeket olvastad már?
    Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

    Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

    Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

    "Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

    "Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás