Egyre többen számolnak be arról, hogy a koronavírus következtében extrém hajhullás alakult ki náluk. Vannak betegek, akik tincsekben hulló hajra panaszkodnak, illetve akad olyan fodrász, aki megerősítette ezt a tapasztalatot vendégei felgyógyulása után.

A világjárvány okozta bizonytalanság és felfordulás a hajhullás fő kiváltó oka (Fotó: Pixabay)

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia is elkezdett foglalkozni a jelenséggel. A szakemberek fontosnak tartják megjegyezni, hogy különféle, de főként a lázzal járó betegségek után normálisnak számít az átmeneti hajhullás, azaz a telogén effluvium. Ezt a hatást egyébként kiválthatja a stressz is, ilyenkor az átlagosnál több hajszál kerül a növekedési ciklus hullási fázisába. Bár könnyű lenne azt mondani, hogy a Covid okozza a sokaknál fellépő hajhullást, az elmúlt időszak bizonytalansága sokkal inkább felelős lehet a tünetért. Persze annyiban mégiscsak a koronavírushoz köthető, hogy ezúttal ez a betegség a kiváltó ok világszerte.

A hajhullás leggyakrabban több hónappal a betegség lezajlása után jelentkezik, és a kellemetlen állapot 6–9 hónapig is eltarthat. A folyamat, ha el is húzódik, szerencsére nem végleges. Ha emellett bőrkiütés, viszketés vagy égő érzés is jelentkezik, akkor más kiváltó ok állhat a háttérben, ilyenkor érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt.