RETRO RÁDIÓ

Dönteniük kell az orvosoknak, kit mentsenek meg, az erős dohányosoknak nem sok esélyük van





Egyre súlyosabb a helyzet Szlovákiában és Csehországban is, ahol rengeteg a beteg, drasztikusan fogynak a szabad ágyak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.23.
küzdelem

A koronavírus miatt egyre válságosabb helyzetbe kerül Szlovákia, de a járvány sajnos Csehországot is a markában tartja.

A korkep.sk információi szerint Csehország egyes kórházaiban egy ideje az orvosoknak el kell dönteniük, hogy ki kapjon, vagy éppen ki ne kapjon életmentő kezelést. Azonos helyzetben lévő páciensek esetében az érkezési sorrend dönt, de ha az egyikük például súlyos tüdőgyulladással küzd, vagy erős dohányos lévén minimális esélye van a felépülésre, az orvos a másik beteget teszi lélegeztetőgépre.

Fotó: Getty Images

A Hospodárske Noviny által megszólított breznóbányai orvos elmondása szerint, ha egy 50 éves és 80 éves súlyos állapotban lévő beteg közül kell választani, a „perspektivikusabb”, nagyobb eséllyel rendelkezőt választják.

Valamikor sikerül, valamikor sajnos nem. Felesleges hazudnunk – ezek az emberek meghalnak, és néha a lélegeztetőgépre kapcsolás csak elnyújtja a beteg távozását” — írja a portál.

Szlovákiában nagyjából 800 lélegeztetőgép állt a betegek rendelkezésére, ebből két héttel ezelőtt már csak 70 volt szabad, ma 52 – de ez országos adat. Van kórház, ahol egy szabad gép sincs, máshol a folyosón sorakozik néhány, amíg el nem foglalják az érkező betegek.

Mint arról korábban a Metropol is beszámolt, Szlovákia az összeomlás szélén van: „sürgősen orvosokra és ápolókra lenne szükség”. Az ország szerdán jelentette be, hogy nem bír a járvánnyal, és azonnal tíz orvosra és huszonöt nővérre van szüksége. Lakosságszámhoz viszonyítva Szlovákiában a legrosszabb a halálozási arány a világon.

Ahogy azt megírtuk, hazánk mellett Ausztria és Lengyelország is felajánlotta Szlovákiának a segítségét a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Csehországban mérlegelik a tornatermek átalakításának a lehetőségét is

Ezt Jan Blatny szakminiszter közölte péntek este a közszolgálati televízióban. Blatny bejelentette, hogy keddtől kezdődően a tömegközlekedési eszközökön, az egészségügyi intézményekben és az üzletekben már nem elég az egyszerű arcmaszkok viselése, hanem legalább FFP2 légzésvédőt kell használni. Ezeket a légzésvédőket a kormány korábbi rendelete szerint jelenleg áfa nélkül kell árulni az országban. Sajtójelentések szerint a jobb légzésvédők iránti kereslet azonnal megkétszereződött-megháromszorozódott.

Rekordszinten a súlyos esetek száma Csehországban

A tárca honlapján kedd reggel közzétett kimutatás szerint a kórházakban több mint 6500 Covid—19-beteget kezelnek, akik közül 1329-nek az állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. A járvány tavaly márciusi kitörése óta ezek a legmagasabb kórházi számok és az utóbbi napokban folyamatosan emelkednek. A kór csehországi halálos áldozatainak száma már meghaladja a 19 500-at. Az aktív fertőzöttek száma tovább növekszik, jelenleg a számuk 121 ezer. A hétfői szűrések 11 233 új fertőzést mutattak ki, ami mintegy 2300-zal több, mint amennyi egy hete volt.

 





Ezeket olvastad már?
Szerelem a levegőben: mágikus együttállás segít bevonzani a kiszemeltedet

Szerelem a levegőben: mágikus együttállás segít bevonzani a kiszemeltedet

A hideg csak a kezdet: pánikrohamokat hoz az időjárás

A hideg csak a kezdet: pánikrohamokat hoz az időjárás

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás