RETRO RÁDIÓ

Kiderült, miért nem fél a vírustól Müller Péter





„Mostanában nehéz helyzetben vagyok. Nem csak én – az egész világ. Végveszélyben vagyunk.” – ezt írta Müller Péter Világvége című könyvében, ami tavaly év végén jelent meg. A 83 éves író interjúban mesélt a Metropolnak az elmúlt időszakról.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.05.
interjú

Számtalan olyan mondat van a legújabb könyvében, ami tökéletesen rímel a mostani időszakra. Tudta, hogy mi fog történni?

Megéreztem, hogy jön a baj. Kicsit bánt is, mert szinte már olyan, mintha én idéztem volna elő. Egyszerűen benne volt a levegőben, tudtam, hogy másról nem írhatok, csak erről.

A könyv borítóján egy nevető bohóc van, amit azzal magyaráz, hogy a legnagyobbakat a halálon lehet nevetni. Mitől vicces a halál?

Attól, hogy nincs, de mi mégis azt hisszük, hogy van. A lélek örök, a halálnál nagyobb bohóctréfa nem létezik. Ezért van az, hogy az emberek minden ősi kultúrában lakomáznak, mulatnak, nevetnek a temetéseken. Jó szó az, hogy önfeledt. Az egyén önmagáról megfeledkezve a problémái fölé emelkedik, és repül.

Fotó: Metropol

A legtöbbünknek ez viszont nem megy. A vírus is sok feszültséghez, pánikhoz vezetett

Mert a történelemben az emberiségnek ennyire globális, minden népre, minden emberre kiterjedő válsággal még soha nem kellett szembenéznie. Ez egy új élmény, korábbi tapasztalatunk nincsen. Nem tudunk tanulni az őseinktől, nem tudjuk mit kell most tenni. Ez okozza a valódi feszültséget.

Mit tanácsol azoknak, akik félnek?

Az evangélium legnagyobb mondata, mikor Jézus azt mondja, hogy ne féljetek. Mondani persze könnyű, csinálni már annál nehezebb. De jó hír, hogy mindannyiunkban ott él egy bohóc, aki nem fél. Hagyni kell érvényesülni, és tudomásul venni, hogy semmi nem lesz már olyan, mint előtte.

Fotó: Keresztesi Balázs

83 évesen a veszélyeztetett korcsoportba tartozik. Ön nem fél?

Nem, én nem vírusban fogok meghalni.

Tudja hogyan fog meghalni?

Nem. De azt, hogy nem vírusban, abban biztos vagyok. Ha mégis, megírhatja, hogy Müller Péter tévedett.

 

Fotó: Keresztesi Balázs

Nehéz gyerekkora volt

Müller Péter életében több tragédiát is átélt márt, többek közt a II. világháborút is. –9-10 éves koromban egy óvóhelyen éltünk. Egyik nap az orosz katonák bejöttek, hogy megerőszakolják az anyámat. Ám ő annyira bölcs nő volt, hogy kiabálás helyett elkezdett velük beszélgetni. Ezt a brutális szörnyűséget átvarázsolta szeretetté. A szakállas katona beleszeretett anyámba, és engem is megkedvelt. Egyszer még egy tortát is lopott nekem – mesélte az író.

Minden nap sportol

Müller Péter nemcsak a lelkével, de a testével is sokat foglalkozik. Éveken át bokszol és vízilabdázott, most pedig minden nap konditerembe jár. – Szokatlan látvány vagyok ott, az egyszer biztos – jegyezte meg nevetve az író.

Csodálja az unokáit

Az író sokszoros nagypapa, dédnagypapa, aki rajongásig szereti az unokáit. – Állítólag manapság különleges lelkek születnek. Ha ránézek az unokáimra, úgy érzem, hogy van ebben igazság. Érettebb és tisztább a tekintetük, mint nekem. Idejöttek egy világba, ahol baj van, de a szemük mégis ragyog – tette hozzá.

Az író, akit lelőttek

Müller Péter Kossuth-és József Attila-díjas író, dramaturg, előadó. A hazai spirituális irodalom egyik legismertebb alakja. 1956. október 23-án annak ellenére elindult szerelméhez, mostani feleségéhez a IX. kerületbe, hogy tudta, lelőhetik. Bele is lőttek hat golyót, aminek következtében átesett egy halálélményen, ami később az egész gondolkodását, művészi célkitűzéseit meghatározta.





Ezeket olvastad már?
„A szívem szakadt meg a kislányért” – drámai részletek derültek ki csepeli emeletes ház ablakából kizuhant 3 éves kisgyermek balesetéről

„A szívem szakadt meg a kislányért” – drámai részletek derültek ki csepeli emeletes ház ablakából kizuhant 3 éves kisgyermek balesetéről

Nem ismert határokat: rettegésben tartotta az Aldi dolgozóit egy visszaeső bűnöző

Nem ismert határokat: rettegésben tartotta az Aldi dolgozóit egy visszaeső bűnöző

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás