A nagyszüleim és a szüleim is ebben a házban éltek, sokat jelent nekem ez a ház, de sajnos olyan rossz állapotban van, hogy már veszélyes lenne az egészségemre” – mondja a Metropolnak Windhardt Tibor.

Minden vizes, dohos

Az udvarra lépve is látszanak a vizesedés nyomai: repedt a járda, a terasz. A lakásba lépve dohos szag csap meg minket. „Mozog a járólap is a víz miatt, minden tönkrement” – magyarázza, majd a plafonon levő nagy repedésekre mutat. „Meg van csúszva a fal, ott ázik be. A sarkakban penészfoltok árulkodnak arról, hogy épp hol vizes a fal.” Körbevezet minket a házon, mutatja a károkat.

Windhardt Tibor mutatja a lakásban a repedéseket (Fotó: Metropol/Máté Krisztián)

Reped a plafon a tetőgerenda besüllyedése miatt

A lakás mennyezetének a repedéseit a felette levő tetőt tartó gerenda besüllyedése okozza. „A külső tetősarkot tartó kötőgerendát a felújítás során szakszerűtlenül erősítették meg” – írja a szakvéleményben egy bádogos mester. A Tibor kérésére készített felmérésből az is kiderül, hogy a függőfolyosó és annak a korlátja a szintén kókány módon felszerelt ereszcsatorna miatt ázik.

Innen fakadhat a ház és a lakás minden hibája (Fotó: Metropol/Máté Krisztián)

Lakhatatlanná vált a lakás a szakvélemények szerint

„Szakemberek is többször megállapították az évek során, hogy annyira rosszak itt az állapotok, hogy nem lehet itt élni. Többször jeleztem a problémát az illetékeseknek, de nem történik soha semmi” – sóhajt fel.

Nem csak a repedések, a penész is sok gondot okoz (Fotó: Metropol/Máté Krisztián)

Az önkormányzat cége a közös képviselő

A szakvéleményekből az is kiderült, hogy ezek a problémák miatt nemcsak a lakás, hanem a társasház állapota is romlik. A társasház közös képviseletét egy józsefvárosi önkormányzat alá tartozó cég viszi – ám ők nem tesznek semmit, hagyják lerohadni az egész épületet.

A kormányhivatal hiába utasította a közös képviselő céget

Pedig Budapest kormányhivatala elrendelte „karbantartási kötelezettségi eljárásban” a közös tulajdonú közlekedők és szerkezetek javítását. Az ereszcsatornát és a homlokzatot veszélyesnek ítélték meg. A közegészségügyi vélemény szerint is a beázások miatt nem lehet életvitelszerűen használni a lakást.

Budapest kormányhivatala elrendelte a közös tulajdonú közlekedők és szerkezetek javítását (Fotó: Metropol/Máté Krisztián)

Perelhet kártérítésért, de a csekkeket fizetnie kell

„Amennyiben a Társasház közös tulajdonát képező épületszerkezetek okozzák a lakás időnkénti beázását, követeléseinek polgári peres úton szerezhet érvényt” – írja a fővárosi közegészségügyi osztály által készített vélemény. A sok egybehangzó, egymástól független szakvélemény alátámasztja, hogy a vizesedést a lakás és a ház állapota, a szakszerűtlen javítások okozzák, de a kerületi önkormányzat nem tett semmit. Windhardt Tibor így nem csak szomorú, hiszen családja sok-sok évtizedig lakott a szívének oly kedves házban, ő mégsem tudja használni az itt lévő lakását, amit így a gyerekeinek sem tud odaadni, ráadásul a lakás számláit is fizetnie kell…