Egyre gyakrabban látni a főváros utcáin zavaros tekintetű, néha hangoskodó, néha magukban beszélő embereket. A „herbál” miatt zombiként kódorgó, vagy épp természetellenes pozíciókban gubbasztó fiatalok nemcsak saját egészségüket rombolják, hanem gyakran viselkednek félelmet keltő, agresszív módon a járókelőkkel szemben, és sokszor van szükség miattuk rendőrségi intézkedésre.

Jelentősen megnőtt a herbál okozta halálesetek száma

„Biofű” a gyűjtőneve az összes szintetikusan előállított cannabisszármazéknak. Ezeket változatos fantázianevekkel illetik, mint például a „herbál”, „műfű”, „K2”, „füstölő”, „spice”, vagy „legális fű”.
Legalább 120-féle „biofüvet” ismerünk. Ezek szerkezetükben hasonlítanak a marihuána pszichoaktív hatóanyagához, a THC-hez” – osztotta meg lapunkkal dr. Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának főorvosa.
A hatáserősségük azonban akár tízszerese is lehet a THC-ének. Az újabb fajta szintetikus marihuánaszármazékok, biofüvek, herbálok, amik kint vannak az utcán, az »eléggé ütős« kategóriába tartoznak.”
Ezek a második slukk után már ott vannak a központi idegrendszerben, és tudatbeszűkülést okoznak. Ezáltal például jelentősen megnőhet a szívritmuszavarra való hajlandóság. Az utóbbi időben az ezzel kapcsolatos halálesetek száma jelentősen megemelkedett.

 

4-6-os villamos Oktogon megállója

4–6-os villamos Oktogon megállója Fotó: Instagram/herbalfigyelo

Akár patkányméregből készülhet a „biofű”

A szintetikus vagy dizájnerdrogoknak senki sem tudja a pontos hatóanyagát, még maga a díler sem. Ezek lehetnek akár mérgező anyagok is, akár patkányméreg, vagy aceton. Az előállítók tulajdonképpen kísérleteznek a fogyasztókkal. Elég csak egy apró összetevőt megváltoztatni és már nem szerepel a vegyület a rendőrség nyilvántartásában, mint a drog. Ezért egy ideig tulajdonképpen „legálisnak” tekinthetők a frissen kikevert szerek. A kábítószerrel dohány- vagy gyógynövényleveleket itatnak át, és ezt szívják a fogyasztók.

 

Lehel tér

Lehel tér Fotó: Instagram/herbalfigyelo

„Bika”, a gyilkos drog
Az egyik legelső dizájnerdrog a „Kati” volt, de azóta megjárta a kábítószerpiacot az „Évi”, a „Zsuzsi” és a vetkőzős drognak is nevezett „Zene”, amelyet a legtöbb nyilvánosan meztelenül őrjöngő szedett a rosszulléte előtt. Azonban még náluk is veszélyesebb a legújabb, „herbál” kategóriába tartozó „Bika”.

„A „Bika” fantázianevű szer viszonylag sok halálos áldozatot követelt az elmúlt 1-2 évben, de már vannak »testvérei« is, amik hasonló hatáserősséggel, tudatállapot-változással bírnak. Ezek a drogok eléggé népszerűek ma” – mondta Zacher Gábor. A toxikológus elmondta: egy biofüves cigaretta az ország egyes részein már 100–150 forintért megkapható.

„Ezt a jelenséget szegénységi droghasználatnak szoktuk hívni. Általában a nagy szegénységben élőknél szokott megjelenni, akik ezt az összeget talán még ki tudják fizetni a kábulatért. Ráadásul a drogfüggők immunrendszere sokkal kevésbé ellenálló, mint egy egészséges emberé, emiatt a Covid- vírussal szemben is fokozottabb veszélynek vannak kitéve – mondta a főorvos.

 

Nyugati

Nyugati tér Fotó: Instagram/herbalfigyelo

 

1-es villamos

1-es villamos Fotó: Instagram/herbalfigyelo

 

8. kerület Magdolna utca

VIII. kerület Magdolna utca Fotó: Instagram/herbalfigyelo

 

Blaha Lujza tér

Blaha Lujza tér Fotó: Instagram/herbalfigyelo

 

1-es villamos Népliget megálló

Népliget Fotó: Instagram/herbalfigyelo

A terjesztők ellen szigorúan fellép a rendőrség

Feltettük kérdéseinket a megnövekedett herbálfogyasztással kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak, akik az alábbiakat válaszolták lapunknak:
„A Budapesten rendőri eljárásban regisztrált új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűncselekmények száma … az alábbiak szerint alakult: 2021. I–X. hó 56 eset. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a büntetőeljárásról szóló törvény által lehetővé tett valamennyi eszközzel fellép az illegális szerek terjesztőivel szemben. A közbiztonság szavatolása érdekében együttműködünk többek között a Készenléti Rendőrséggel, a Polgárőrséggel, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal és a Budapesti Közlekedési Központtal” – tájékoztatta a Metropolt a BRFK.

Ha segítség kell, őket hívd!

Ha segítségre van szükséged, hívd a Drog Stop Budapest Egyesület zöldszámát!

Ingyenesen hívható telefonszám: 13-770