RETRO RÁDIÓ

Gang Színház, ahol nem pénzkérdés a kultúra - Fotók!





Egy színész házaspár, Kalocsay Mercedes és Kroó Balázs 8 évvel ezelőtt megálmodott és létrehozott egy olyan színházat, ami házhoz megy és ingyenes a lakók számára. A Gang Színháznak közösségépítő és stresszoldó szerepe is van.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.06.
VII. kerület Budapest helyei

A Gang Színház 8 évvel ezelőtt indult. Egy gangos bérházban laktunk a VII. kerületi Szövetség utcában” – kezdte lapunknak Kalocsay Mercedes, aki férjével, Kroó Balázzsal álmodta meg a Gang Színházat, aminek keretein belül ingyenesen megtekinthető előadást tartanak a lakóközösségeknek a házukban. „Sokat beszélgettünk, boroztunk kint és Balázsnak már régóta motoszkált ez az ötlet a fejében. Az egyik nyári este mondtam neki, hogy csináljuk meg, hiszen tényleg egy izgalmas, jó ötlet, teli kihívásokkal.”

Az ötletet végül sikerült megvalósítani, és a produkció mögé állt a Bethlen Téri Színház.

A nézők is részt vehetnek a színdarabban Fotó: Csöre András

Új lakó és Ösztönös Elemek

Az 5 fős Gang Színház előadásában a nézők két művet, az Új lakót és az Ösztönös Elemeket láthatják, amik garantáltan nem lesznek kétszer ugyanolyanok. Az előadásokat ugyanis nagyban alakítja a közönség és a rendelkezésre álló terep is.

Születésnapot ünnepelnek a Gang Színházzal Fotó: Csöre András

– Az Új lakó egy intellektuális előadás, amit a nézők alakítanak. A darab – néhány fix elemet leszámítva – improvizáció, tehát mi sem tudjuk, hogy hova fog kifutni a történet – mesélte Mercedes, aki azt is elárulta, hogy volt olyan előadás, ahol egy néző a tényleges közösképviselő iránti haragját vezette le a színész által alakított figurán. – Az Ösztönös Elemek pedig egy összművészeti előadás, ahol inkább a látványra építünk. A produkcióban 5 különböző művész szerepel: színészek, zenészek, bohóc, artista és egy táncművész.

Táncművészek is színesítik az előadásokat Fotó: Csöre András

Az előadás összehozza a közösséget

– Az előadás után még tartunk egy kis közönségtalálkozót. Tudnak tőlünk kérdezni a lakók, közben hoznak le sütit és elkezdenek beszélgetni egymással is. Aminek van egy csapatépítő hangulata – mesélte Mercedes, aki hozzátette, hogy kaptak olyan visszajelzéseket, hogy ezáltal a későbbiekben a lakók elkezdtek együtt ültetni és főzni.

Volt, hogy a rossz idő miatt egy lakó teraszán tartották meg az előadást Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

„Ne legyen anyagi kérdés az, hogy egy színházi előadást meg tudjanak nézni”

A Gang Színház előadásai minden korosztály számára élvezetesek és ingyenesen megtekinthetők. A színész házaspár ezt a hiánypótló kezdeményezést pályázatok segítségével igyekszik fenntartani.

– Kaptunk olyan visszajelzést például sokgyerekesektől, hogy nem tudják megengedni maguknak olyan módon a színházat vagy a színházlátogatást, mint amennyire szeretnék, mert nagyon költséges. Azért is indult el a Gang Színház, hogy ne legyen anyagi kérdés az, hogy egy színházi előadást meg tudjanak nézni az emberek. Az idősek között pedig volt olyan, akinek 30 évig bérlete volt és rendszeresen járt színházba, de most már sajnos nem tud lejönni az 1. emeletről és nagyon hálás volt, hogy „házhoz vittük” az előadást – mondta a színésznő, aki a későbbiekben vidékre is el szeretné juttatni a Gang Színházat, a falukban gang hiányában művelődési házakban tartanának előadást.





Ezeket olvastad már?
A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás