RETRO RÁDIÓ

Akkor most mi az igazság a delta-variánsról?





„Elérhetetlen a nyájimmunitás a delta-variánsnál” – futott körbe a hír tegnap a hazai sajtóban is. A vészjósló következtetésre Andrew Pollard, az Oxford Vaccine Group vezetője jutott. Szerinte ez annak a következménye, hogy a delta-variánsnál az oltottak is erősebben fertőznek. A meglepő kijelentésről megkérdeztük Rusvai Miklós professzort is.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.08.12.
nyájimmunitás

Andrew Pollard – aki korábban maga is részt vett az Oxford/AstraZeneca-vakcina kifejlesztésében – arra alapozta a kijelentését, hogy bár a jelenlegi vakcinák igen hatékonyak, és megakadályozzák, hogy az esetleg megfertőzött személy kórházba kerüljön vagy meghaljon, azonban a beoltottak, az előző variánsokkal szemben, sokkal intenzívebben terjesztik a vírust. Ezért szerinte előbb-utóbb mindenki meg fog fertőződni, mert nincs, ami a vírusnak útját állná a terjedésben, így a delta-variáns esetében a nyájimmunitást elérni lehetetlen.

– Az a gond, hogy míg mondjuk a kanyarónál a lakosság 95 százalékának beoltása leállítja a terjedést, a delta-variáns esetében ez nem lehetséges – vélekedett Pollard.

Valóban nincs nyájimmunitás a delta-variánsnál? (Fotó: Pixabay)

A kutató kijelentéséről megkérdeztük Rusvai Miklós virológust, aki szerint a két dolog nem ellentétes egymással, tehát igaz, hogy fertőzik az emberek egymást, még a vakcinázottak is, de a nyájimmunitás ettől függetlenül előbb-utóbb ki fog alakulni.

– Ne úgy vegyük a nyájimmunitást, mint valami egyszeri eseményt, hanem mint egy tartós állapotot – magyarázta a szakember. – A nyájimmunitás azt jelenti, hogy a koronavírus itt van a lakosság körében, és fertőz oltottat és oltatlant egyaránt. Aki immunis, az nem betegszik meg, aki nem immunis, az adott esetben megbetegszik. Ennyi a különbség.

Rusvai professzor részben vitatja Andrew Pollard elméletét (Fotó: Origo)

A professzor szerint maga a vírus is immunizál bennünket, és egy idő után mindenki immunis lesz, mert vagy megfertőződik, vagy beoltatta magát. A fertőzés folyamatosan újra és újra előfordul majd az emberekben, ugyanúgy, ahogy az egyéb náthavírusoknál, amikkel életünk során akár 8–10-szer is találkozhatunk. Az újrafertőződés biztosítja majd azt, hogy a lakosság egy idő után 80 százalékban folyamatosan immunis lesz.

– A nyájimmunitás kialakult volna akkor is, ha nincs vakcina, mint a spanyolnátha után – emlékeztetett Rusvai Miklós – Akkor 10 éven belül már minden ember immunis volt, és így a járvány meg is szűnt. Akár tetszik, akár nem, előbb-utóbb ki fog alakulni a nyájimmunitás! Itt most csak annyi a cél, hogy minél kisebb beteg- és halottszámmal ússzuk meg, ezért oltunk. A vakcina az áldozatok számának csökkentésére és a folyamatok meggyorsítására szolgál.





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás