RETRO RÁDIÓ

Az utca hangja elérte! Már nem üvöltik a koldusok az Örsön: „K….a anyád, megdöglesz!”





Hihetetlen a változás az Örsön, a Metropol cikkével felkavarta az állóvizet. Nincs mocsok, egy ittas hajléktalan sem fekszik a vizeletében, üres az aluljáró, és egyetlen agresszív koldust sem látni. Szembetűnő, hogy a járókelők nyugodtak, sőt hálálkodnak a rendőröknek, hogy emelt létszámban vannak jelen a téren.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.13.
X. kerület XIV. kerület rendőrségi razzia

Miután a Metropol bemutatta rejtett kamerás felvételét, amelyen vélhetően egy koldusbanda „értekezlete” volt látható, olvasóink levelekkel árasztottak el bennünket azzal, hogy valóban sok a téren az erőszakosan kolduló, akiktől félnek. Ezek után a felvételen látható „banda” kiabálva és fenyegetőzve kereste fel szerkesztőségünket. A Metropol cikkének hatására a rendőrség is felfigyelt erre a sokakat érintő „jelenségre”, és most megemelt létszámmal razziázik az Örsön. Négy egység látja el a szolgálatot a nap 24 órájában: a X. és XIV. kerületi kapitányság járőrei, területi szervezetként: a Közrendvédelmi Főosztály, illetve a Készenléti Rendőrség egyenruhásai. Mindennek köszönhetően ma már az Örs vezér tere békés és biztonságos, az agresszív kéregetők úgy eltűntek, mintha sosem lettek volna ott.

„De jó, hogy itt vannak, nagyon örülök neki! Egészen más a tér most, élvezet átsétálni rajta” – fordult oda a rendőrökhöz egy fiatal nő lelkesedve.

A rendőrség nemcsak a téren, hanem a problémásaknak ítélt járatokon is ellenőriznek Fotó: Metropol/KB

„Betaláltak, de elküldtem őket melegebb éghajlatra”

„Ezek nem is hajléktalanok voltak, hanem inkább csavargók, sokszor jól szituált fiatalok” – mesélte Dia a Metropolnak az Örs vezér terén, ahol a rendőrség razziát tartott. „Cigit kértek vagy pénzt, és ha nem kaptak, akkor kiabáltak, fenyegetőztek. Engem is megtaláltak sokszor, de határozottan elküldtem őket melegebb éghajlatra. Ettől függetlenül mindig is utáltam itt közlekedni, mert ezek az alakok sokszor durván beszóltak. Aki szolidabb típus, arra még jobban rászállnak. Múltkor egy alacsony, vékony kis nőt vegzáltak, aki félénken elutasította őket. Na, ezek rákezdték az ordítozást, azt kiabálták: K….a anyád, megdöglesz!

Volt egy eset, igaz nagyon régen. Egy fiatal lány, 20 éves sem volt, betalálták, pénzt kértek tőle. Kedvesen válaszolt, de nem adott. A nyomába szegődtek, és végül lelökték az aluljáró lépcsőjén. Szegényke úgy gurult le és verte be a fejét, hogy meghalt. Ezt nem tudom elfelejteni. Most tök jó, a rendőrségnek hála, teljesen nyugodtan át tudok sétálni a téren, sehol sincsenek, ahol korábban randalírozni szoktak” – mondta el a Metropolnak Dia.

„Azt veszed észre, hogy húszan körbeállnak”

„Ha leállsz itt egy cigit elszívni, már jönnek, hogy adjál egy szálat, tesó! – mesélte az egyik járókelő. „Ha egynek adsz, akkor utána jön a többi, és csak azt veszed észre, hogy végül húszan körbeállnak. Ezeknek nincs veszítenivalójuk. Drogosok, nincs hol lakjanak, a családjuk eldobta őket, nincs kire számítsanak, simán fogják és agyonszurkálnak, és akkor mit csinálsz? Amit talál nálad, azt viszi. Ezeknek szerintem drogra kell a pénz, és bepöccennek. Ha nem kapják meg, egyszerűen elmegy az agyuk sétálni. Eltömítik a jegykiadó automatákat is, láttam nem egyszer, hogy kiveszik a kis műanyag darabot vagy papírkát és zúdul kifele az apró, amiből kannás bort vesznek vagy drogot és itt őrjöngnek tőle. Ez 20 éve is így volt, de rendőr nem volt ennyi, mint most. Jó lenne, ha itt maradnának sokáig, örülök nekik!”

A rendőrök jogsértés esetén azonnal intézkednek, bárki, bármikor odamehet hozzájuk segítségért Fotó: Metropol/KB

„Ha kell, többet járőrözünk”

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság folyamatosan értékeli és elemzi a főváros egyes területeinek bűnügyi és közbiztonsági helyzetét, amelyben figyelembe vesszük a lakossági bejelentéseket is” – tájékoztatott Kutsera Juhász Bettina rendőr alezredes. A BRFK Közrendvédelmi Főosztályának vezető-helyettese beavatta lapunkat abba, hogy mindennek függvényében alakítják a szolgálatszervezést.

• Ha a helyzet úgy kívánja meg, akkor többet járőrözünk. Ez történt az Örs vezér terén is, és már most nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk a járókelők részéről. Nappal és éjszaka is jelen vagyunk. Jelenleg nyolc rendőr, plusz egy parancsnok teljesít itt szolgálatot, de ha szükséges, a létszámot tovább fogjuk emelni.

A BRFK, a szervezett koldusmaffiával kapcsolatos információkat is vizsgálja Fotó: Metropol/KB

Bárki fordulhat segítségért a rendőrökhöz

„Az Örs vezér tere speciális terület, mind a nagysága, mind az átmenő forgalma miatt. Csomópont bevásárlóközponttal és kereskedelmi, vendéglátó helyekkel, amelyek általában csoportképző helyszínnek számítanak. Az efféle közterületen előfordul, hogy körözött személyeket fogunk el, engedély nélküli árusokat kapcsolunk le, illetve közterületen szeszes italt fogyasztó emberekkel találkozunk. Nemrég például lopás miatt állítottunk elő személyeket” – mondta a Metropolnak a rendőr alezredes, akitől azt is megtudtuk, hogy a koldulás szabálysértés miatt is intézkedek az egyenruhások, például ha ez zaklató, fenyegető vagy agresszív magatartással párosul.

„Amennyiben ilyet tapasztal bárki, akkor azonnal szólni kell a helyszínen járőröző rendőröknek, vagy be kell telefonálni a 112-es számra, ahol be lehet jelenteni az esetet. Mindkét esetben azonnal intézkedünk” – hangsúlyozta.

Általában területileg és időszakonként is változik a jogsértések fajtája Fotó: Metropol/KB

Keresse a Metropolt, segítünk!

Ha hasonló problémával szembesül, keressen minket! Ha van róla fotója, videója, küldje be a szerkesztoseg@metropol.hu e-mail-címre, és utánajárunk! Mint ez a cikkünk is mutatja, a Metropol valóban „Az utca hangja” – mi a városlakók oldalán állunk!

Lebuktattuk a koldusbandát, ezt művelik az Örs vezér terén - Videó!

Augusztus elején, rejtett kamerás felvétellel mutattuk meg, hogy hogyan lepték el az Örs vezér terét az ittas és bedrogozott kéregetők, akik nemcsak óriási koszt hagytak maguk után, de még szervezetten is „dolgoztak” össze.

A rejtett kamerás felvételen látható „banda” kiabálva és fenyegetőzve kereste fel szerkesztőségünket.

 





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás