Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy így továbbfertőzik a környezetüket, ráadásul a gyerekeknél a koronavírus bevezető tünetei a náthához hasonló tüneteket produkálhatnak – mondja dr. Bense Tamás gyermekorvos. A Metropol utánakérdezett, mennyien hiányoznak a budapesti és környékbeli óvodákban.

Egész csoportok vannak karanténban

A dolgozók elmondásából azonnal kiderült, hogy vannak szülők, aki nem jelentik, ha koronavírusos a gyermekük. Az egyik Pest megyei óvodában 146 gyerekből 61 hiányzik betegség miatt, ebből 12 bizonyítottan koronavírussal fertőzött. Két teljes csoport is házi karanténban van – az óvónőkkel együtt –, mert a koronavírusos gyerekekkel érintkeztek. Egy XII. kerületi óvodában a 90-ből 18-an hiányoznak. A szülők ugyan nem jelezték, de a dolgozók gyanakodnak, hogy van köztük covidos. A legtöbben orrfolyással, lázzal fekszenek otthon. Egy másik, VII. kerületi oviban két gyerekről tudnak, aki koronavírussal fertőződött meg, a 120 gyermeket befogadó intézményből 30 ovis hiányzik, legtöbbjük náthás és lázas.

beteg gyerek

Ha beteg, inkább maradjon otthon Fotó: Shutterstock

Van, ahol a csoport négyötöde hiányzik

Kiderült, akad olyan gyömrői óvodás csoport, ahol a 26 fős létszámból jó, ha 4-7 gyermek van jelen, annyira intenzíven terjednek a fertőzések. Az egyik, neve elhallgatását kérő szülő elmondta, hogy egy hónapon belül másodszor fertőződött meg az egész család, mert a kicsi hazahozta a nyavalyát az oviból. A legutóbbi tünetek kapcsán felmerült a koronavírusgyanú is, letesztelték őket, de szerencsére negatív lett az eredmény.

Az iskolákban is rossz a helyzet

Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere a Ripostnak elmondta, bár az óvodai hiányzásokért egyelőre nem a koronavírus a felelős, mégis lényeges felhívni a szülők figyelmét arra, hogy tartsák otthon beteg gyermekeiket. Amennyiben valaki megfertőződik, az egész családja karanténba kerülhet, ami munkahelyek elvesztéséhez, vagy iskolai és óvodai csoportok bezárásához vezethet, további szülőket kényszerítve ezzel az otthonmaradásra. Bár a gyömrői óvodákban egyelőre nincs covidos gyerek, az általános iskolákban viszont egész osztályok kényszerültek ismét karanténba. Most leginkább a 12 év alatti gyerekek vannak kitéve a fertőzésnek, mivel ők nem kaphattak oltást a vírus ellen.