RETRO RÁDIÓ

Elképesztő, amit tud! Benedek keze alatt életre kel a legó - Fotók!





Lampert Benedek toy fotós, gyermekkorunk kedvenc játékából, a legóból varázsol hihetetlen fotókat és videókat. A fiatalember a Metropol számára mutatta meg, mire képes egy kis legóval és a fényképezőgépével, valamint különböző háztartási eszközökkel. Esős nap, Budapest panorámája, vagy csak a messzi-messzi galaxis? A fiatal fotós bármelyiket megvalósítja miniatűr világában.



Megosztás
Szerző: Komáromi Bence
Létrehozva: 2021.05.17.
lego vagy valóság

A 26 éves férfi toy photographyval foglalkozik, vagyis legófigurákkal és modell autókkal készít élethű fotókat. Benedek nem Photoshoppal dolgozik, hanem legóból, természetes anyagokból, fényekkel és bemozdulásokkal éri el azt a hatást, hogy a miniatűr valósága élethű legyen.

Próbálok mindig rájönni, hogy a valóság, mitől tűnik valóságosnak. Így elég egy konyhaasztal, néhány hétköznapi tárgy és bármi lehetséges – mondta el lapunknak a fiatalember. Az eredeti Star Wars trilológia csillagrombolói még makettek voltak, Benedek legóval ugyanezt véghez vitte (Fotó: Benedek Lampert)

Két régóta tartó szenvedély találkozása

Benedek 5 éve foglalkozik toy fotózással. Mindig is óriási legógyűjtő volt, legyen az karácsony, szülinap, húsvét, minden alkalommal legót kért ajándékba. A fotózás később kezdődött a számára, és jelenleg a „civil” foglalkozása is ez. 2007 körül készítette el élete első fotómontázsát, amely nem várt sikert hozott a számára. Később komolyabban is elkezdett foglalkozni mind a fotózással, mind a toy fotózással.

– Imádom csinálni, és még az embereknek is tetszik és szeretik. Pedig akkor is csinálnám, hogy ha csak én látnám a fotókat róla – árulta el lapunknak a fotóművész.

A bokrokhoz, fákhoz izlandi mohát használ Benedek (Fotó: Benedek Lampert)

A szívéhez legközelebb álló munkája

Kedvenc projektem az Apollo–11-es sorozat volt. Alapból szeretem az űrkutatást, a Holdra szállás témáját, és ezt a sorozatot úgy csináltam meg, hogy utánanéztem, tanultam a témát, hogy minél inkább hitelesebb, és élethűbb képeket tudjak csinálni. Meg kellett tanulnom a Holdra szállás különböző lépéseit. A megépítése során úgy éreztem, hogy én is űrhajós vagyok, hogy kicsit részt vehettem benne, emléket állíthattam róla – nyilatkozta lapunknak Benedek.

Az űrhajó indítását vattaszivaccsal oldotta meg (Fotó: Lampert Benedek)

A fotós szerint munkájának legnehezebb része a hangulat megteremtése, az hogy a képei valódinak, és ne miniatűrnek látszódjanak.

– Mindig más kihívás egy-egy sorozat. Mindig van egy olyan kép, amit nehezebb kivitelezni, mint ahogy számítottam rá. Minden egyes fotóval tanulok. A bevilágítás nagyon nehéz, és az autós fotók esetében például a valóság analizálása és megteremtése. Folyamatosan elemeznem kell, hogy a világ amiben létezünk, az mitől valóságos. Ennek fontos része a fény. Nekem a miniatűr világban kell elhitetnem, hogy az nem annyira kicsi, és folyamatosan azt kell néznem, hogy mitől érzem azt, hogy ez most naplemente, vagy borús idő.

Mitől lesz valóságos a valóság? (Fotó: Benedek Lampert)

Nemcsak hobbi, munka is ez

Az elmúlt években már több különböző cég is felfedezte a fiatal művészt, és meglátta a munkájában a potenciált.

– Készült sorozat már autó- és élelmiszermárkáknak is. A toy photography most kezd egyre nagyobb népszerűségű lenni, és ezt lassan a marketinges világ is észreveszi. A legó dán központjával lesz ha minden igaz, egy közös projektünk, az elég nagynak ígérkezik. Van előkészítve nekem már egy másik sztori is, ami több képből, karakterből áll, hatalmas vállalás. Nem vagyok szűkében az ötleteknek, inkább időm nincs elég rá. Egy nap csak 24 órából áll, ez kevés – mondta nevetve Benedek a lapunknak.

Ki mondaná meg az első fotóról, hogy nem egy valóságos Forma–1-es autó látható rajta? (Fotó: Lampert Benedek)

Hogyan készíti el egy-egy alkotását a fiatalember?

Benedek munkája leegyszerűsítve lépésről lépésre így néz ki:

– Kiviszem a természetbe a díszleteket, amit valós anyagokból készítek. Például liszt és porcukor keveréket hónak, idomtéglát használok épületeknek. Izlandi mohát használok bokorhoz, lombokhoz. Aszfaltnak csiszolópapírt. Szoktam csinálni videókat is az elkészítésről, de ez korántsem ilyen egyszerű. A díszletépítés egy folyamat, az élethű effektek egy másik, a fény harmadik, az utómunka pedig a 4. Ezért fotóstudás szükséges hozzá, mert nekem is sok tapasztalattal néha nem jön össze, amit eltervezek, volt hogy nem tetszett az elkészült fotóm például – mondta el a Metropolnak Lampert Benedek.

Ha kíváncsi vagy rá, „Hogyan készült?” egy-egy alkotás, akkor a fotózásról és a díszletépítésről itt találhatsz videókat:





Ezeket olvastad már?
Rejtélyes robbanás Angyalföldön - Ferencet megdöbbentette, mi áll a háttérben

Rejtélyes robbanás Angyalföldön - Ferencet megdöbbentette, mi áll a háttérben

Nincsenek szavak: egymást követik a hajnali fagyok

Nincsenek szavak: egymást követik a hajnali fagyok

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

„Meddig fajul a világ?” – óriási a felháborodás, meggyalázták a tragikusan piciként elhunyt Fanni sírhelyét

„Meddig fajul a világ?” – óriási a felháborodás, meggyalázták a tragikusan piciként elhunyt Fanni sírhelyét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás