Benyitott a saját lakásába a pesti főbérlő, és egy rémálomba csöppent - döbbenetes fotók!





Az albérlő egy év alatt úgy lelakta a VI. kerületi vadiúj lakást, mintha egy évek óta elhagyatott hajléktalanszállás vagy drogtanya lenne...



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.05.25.
VI. kerület Elképesztő

Alig hittünk a szemünknek, amikor megláttuk: szabályos romhalmazzá változott a pesti lakás, úgy leélte az albérlője, egy kedves, fiatal értelmiségi nő – aki aztán lelépett...

A tulajdonos, László a Metropolnak mondta el a kálváriáját.

Vadiúj lakás, szépen berendezve...

– A lakást 2019 telén vettem birtokba a fejlesztőtől, hónapokig tartott, mire megterveztem és megvalósítottam a teljes berendezését, és 2020 májusára végeztem vele, hogy ki tudjam adni. Nagyon jó helyen van a VI. kerületben, közel az Andrássy úthoz egy hatemeletes társasházban. Vannak ingatlanos ismerőseim, akikben megbízom, de ezt most nem az ő segítségükkel adtam ki. Viszont nagyon szimpatikus volt a bérlő hölgy, elsőre jó benyomást tett rám. Szűkszavú és kedves, fiatal lány, akinek jó munkája van egy multinál, és feltételeztem, hogy jó fizetése is, hiszen egy belvárosi lakást nem olcsó kibérelni – meséli a vállalkozó, aki nagyon örült, hogy egy normális bérlőt talált. – Egy vezetői és informatikai tanácsadó céget vezetek, de húsz éve foglalkozom ingatlanokkal is. Több ingatlant is vásároltam, és ezek között voltak fővárosi lakások is. Igyekeztem mindegyiket igényesen berendezni, mintha magam költöznék be, de bérbeadással hasznosítom őket – tette hozzá László, aki nagyon szeret lakberendezéssel foglalkozni, így számára kifejezetten fontos, hogy minden tulajdona ízlésesen legyen bútorozva.

A szépen felújított, vadiúj lakás nappalija (Fotó: Erdélyi Gábor)

Ha elmaradt a bérrel, utána rögtön duplán fizetett

Semmi előjele nem volt, hogy hasonló történhetne. Az egyetlen, ami néha furcsa volt, hogy az albérlő alkalmanként el-elmaradt az esedékes fizetéssel. – Volt, hogy már kéthavi díjjal is tartozott, és én akkor még fel is ajánlottam neki, hogy, ha gondot okoz, fizessen részletekben, de erre válaszul visszamenőleg kifizette a dupla díjat és a rezsit is – folytatta László, aki hangsúlyozta, hogy természetesen szabályos bérleti és birtokbaadási szerződést kötöttek. Az albérlő átutalással fizetett, tehát mindenki mindent úgy csinált, ahogy azt a jogszabályok előírják.

A rémálom kezdete: panaszkodtak a szomszédok

A tulajdonos 5 gyermekes apuka számára derült égből villámcsapásként, hirtelen kezdtek el záporozni a rossz hírek, amikor a kiadott lakás szomszédai elkezdtek panaszkodni. – Jó két héttel ezelőtt kezdődött az egész, amikor felhívtak a szomszédok, hogy nagyon zavaró a kutyaugatás és a karmolászó hangok. Én rávágtam, hogy de hát nincs is kutyája a albérlőmnek! Aztán sok telefonálgatás után kiderült, hogy valamikor, valószínűleg a bérleti időszak végén egy nagy testű kutyát vitt a lakásba a nő. Amikor számonkérte rajta, először ezt is letagadta. Annyit mondott, hogy egy ismerőse háziállata, aki csak néha átment hozzá a kutyussal. De ez nem lehetett igaz: a szomszédok többször látták a bérlővel az állatot, ráadásul ekkorra már elérni is alig-alig lehetett a kellemetlenné váló lakásbérlőt.

Előtte még kedves is voltam vele, hiszen a szerződés lejárt, és az albérlő maga jelezte, hogy máshova költözne, de megengedtem neki, hogy maradjon még egy kicsit, amíg nem talál új otthont – meséli László, aki május elején annyit kért a nőtől, hogy jelezze időben, ha talált mást. – De a panaszok miatt már kénytelen voltam megnézni, mi folyik ott. És ekkor jött a sokk... Nagyon rossz érzésem volt, amikor mentem a lakás felé. Sajnálom a nőt, biztos szörnyű lelkiállapotban lehetett, de erre a látványra nem számítottam... Romhalmaz, hajléktalantanya, gondozatlan állatmenhely... nem is tudom, mit mondjak. Döbbenetes, mellbe vágó volt a látvány. Ezen a lakáson közösen dolgoztunk a barátaimmal, így az első két napon vissza se bírtam menni oda, ezt nem akartam látni! – tette hozzá a férfi.

Most a nappali (Fotó: Erdélyi Gábor)

A már lelakott lakás (Fotó: Erdélyi Gábor)

 

Kutyaürülék és mocsok mindenhol (Fotó: Erdélyi Gábor)

– Azóta igazságügyi szakértővel elkezdtem felméretni a kárt, ami többmilliós lehet. Az alig egyéves lakás szinte minden pontja felújításra szorul. Több próbálkozás után már a volt bérlő is válaszolt és elismerte a felelősségét, hiszen azonnal elkezdtem alkalmazni a szerződésben ilyen esetekre kikötött következményeket – folytatja László, aki a szomszédoktól úgy értesült, hogy a nő a látogatása előtt pár nappal elhagyta a „süllyedő hajót”. László szerint a nő is kellemetlenül érezheti magát a helyzet miatt és nem tud rá igazán mérges lenni, sőt néha még sajnálja is – ötgyermekes szülőként még az apai féltés is megszólal benne, amikor egy fiatal lány ilyen felelőtlen és buta dolgot csinál. De a kárt akkor is meg kell térítenie. Reméli, hogy tanul az esetből.

Állatkínzás?

Rejtély, hogy mi történhetett ott, hiszen ilyet épelméjű ember nem csinál. László szerint az a legvalószínűbb, hogy a kutyát sokszor, akár hosszabb időre is egyedül hagyta a bérleményben, hiszen a lakás ilyen állapotban már lakhatatlan. A padlón kutyaürülék, maszk, kutyaeledel és különböző darabok a lakásból... Az egész lakás olyan lett, mintha egy évek óta nem használt, hajléktalantanya lett volna...

Szakértő: a kárt meg kell téríteni!

– Szerződésenként változó, hogy pontosan mit lehet tenni, de mindenképpen kártérítési kötelezettségről kell beszélni, akár szerződésszegés történt, akár nem, hiszen aki másnak kárt okoz, az köteles azt megtéríteni – mondta el lapunknak dr. Nemes András jogász. – A Ptk.-nak van egy logikája: egyfajta együttműködési kötelezettség van, tehát a szerződő felek egymás érdekeit tiszteletben tartva úgy kötnek szerződést, hogy mindenki a saját akaratát érvényesíti. Ezután például el lehet menni a bírósághoz, ha valamelyik félnek nem tetszik a teljesítés. De attól függetlenül, hogy a szerződést megszegte-e valamelyik fél, a kárt meg kell téríteni – tette hozzá.

 





Ezeket olvastad már?
Örülhetnek a magyarok: árzuhanást jelentett be a SPAR

Örülhetnek a magyarok: árzuhanást jelentett be a SPAR

Rendkívüli: holttest Szentesen, végrehajtót késelhettek halálra

Rendkívüli: holttest Szentesen, végrehajtót késelhettek halálra

Hihetetlen dolog derült ki az elkövetkezendő napok időjárásáról

Hihetetlen dolog derült ki az elkövetkezendő napok időjárásáról

Kész csoda: három és fél méteres aligátor szájából menekült meg a gazdi

Kész csoda: három és fél méteres aligátor szájából menekült meg a gazdi

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás