Az új koronavírus elleni oltással kapcsolatban rengeteg a találgatás és a félrevezető információ, például arról, meddig ad védelmet. A Ripost egy csokorba szedte a legfontosabb és leggyakrabban felmerülő kérdéseket, amelyekre részben a szakemberektől kaptak választ, részben pedig a most érkezett oltás gyártójának tájékoztatójából.

Budapest, 2020. december 26.
A Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal teli ampullák a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

Csak három hónapig, vagy akár egy életre védettséget ad a koronavírus elleni oltás?

„Közelebb áll az igazsághoz, ha azt mondom, hogy örök életre, mint az, hogy újra kell ismételni” – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az M1-en. Hozzátette: ha oltással közvetlenül a szervezetbe juttatjuk a jellegzetes antigéneket, azt a fehérjét, amit a vírus is hordoz, akkor sokkal erősebb és tartósabb védettséget lehet elérni, mint akkor, ha valaki megfertőződik.

Mire alapozzák, hogy biztonságos a Pfizer vakcinája? Hány emberen próbálták ki?

Az úgynevezett 3. fázisban 44 ezer résztvevő bevonásával próbálták ki és átment a hatósági engedélyezési folyamaton. Ez egy 3. generációs, rendkívül korszerű vakcina.

Milyen mellékhatásokat tapasztaltak, akik megkapták az oltást?

A vizsgálat legtöbb résztvevőjénél csak múló kellemetlenségek, átmeneti mellékhatások jelentkeztek, amik egy-két nap alatt elmúltak. A magyar beoltottak nem tapasztaltak mellékhatást, csak az oltással rendesen együtt járó reakciók jelentkeztek: enyhe bőrpír, fejfájás, néhányuknál hőemelkedés.

Miért nem szabad beadni a vakcinát állapotos nőknek, azoknak, akik 3 hónapon belül gyermeket szeretnének, illetve gyerekeknek?

Ez nem azt jelenti, hogy rájuk nézve veszélyes lenne az oltás, de az előzetes kipróbálásnál 16 évnél fiatalabbakat és állapotos nőket nem oltottak, így nincs elég tapasztalat.

Fotó: Shutterstock

Immunbetegségben szenvedő emberek is megkaphatják a vakcinát?

Egyelőre nem, még nincs elegendő adat rájuk vonatkozóan.

Az időseknél milyen védettséget ad az oltás?

A Biontech/Pfizer oltóanyaga a 65 év fölöttieknél is ígéretes: esetükben 94 százalékos a hatékonyság.

A szintén veszélyeztetett csoportba tartozó krónikus betegek számára nem kockázatos az oltás?

Esetükben sokkal nagyobb kockázatot jelent, ha elkapják a fertőzést. Krónikus betegek is biztonsággal megkaphatják az oltást és az elsők között kínálják fel nekik.

Akik átestek a fertőzésen, megkaphatják- e a vakcinát?

Igen, de csak három hónappal a betegséget követően, addig egyébként is védettek.

Lesz elég oltóanyag?

– A Pfizer és a BioNTech 200 millió adag vakcinát biztosít az Európai Unió tagállamai számára, 2021-ben pedig az EU-nak lehetősége van további 100 millió adag beszerzésére, amit a lakosság arányában osztanak el a tagországok között. Január 4-én kezdik meg Nagy-Britanniában az Astra-Zeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina alkalmazását, az USA-ban már engedélyezték a Moderna oltóanyagát, ha megkapják az EU-s engedélyt, ezekből is érkezhet. Ezenfelül a magyar kormány másokkal is tárgyal, például olyan kínai gyártóval, akinek a vakcináját már több mint egymillió embernek beadták.

Hány magyar embernek kell oltást kapnia ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás és ne tudjon terjedni a járvány?

– Körülbelül négymilliónak. A lakosság 20 százaléka eshetett át a fertőzésen, és összesen 60 százaléknak kell védettnek lennie ahhoz, hogy a vírus ne tudjon tovább terjedni. Aki beadatja az oltást, nemcsak önmagát, másokat is véd.