Ha ezt a 6 ételt a hűtőbe teszed, meg fog mérgezni!

Ezeket az ételeket, még csak véletlenül se jusson eszedbe a hűtőbe tenni.



Megosztás
Szerző: K. C.
Létrehozva: 2025.02.15. 08:30
baktérium szakértő étel penész figyelmeztetés

Az egészséged megőrzése nem csupán a táplálkozásról szól, hanem ugyanúgy fontos a biztonságra is figyelni, és tudatosan tárolni, illetve elkészíteni az ételeket. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a hidegben való tárolás a legjobb megoldás, a hűvösebb környezet valójában káros hatással lehet ezekre az alapanyagra.

zöldség gyümölcs hűtőszekrény
Képünk illusztráció / Fotó: Pexels (illusztráció)

Egy szakértő a közösségi médiában lebbentette fel a fátylat mely hat étel vagy étel maradék az, amit nem szabad a hűtőben tárolni, hogy később elfogyasszuk. Kiderült, nemcsak a minőségüket veszélyezteti ezeknek az étkeknek, de még mérgező baktériumok vagy penész is eltenyészhet bennük.

Ezek az ételek mérgezővé válhatnak a hűtőben

A klinikai táplálkozási szakértő, Jhanvi Sanghvi egy videóban magyarázta el a közösségi médián, hogy az alábbi ételeket soha ne tárold a hűtőben vagy a fagyasztóban:

  • Burgonya
  • Hagyma
  • Fokhagyma
  • Gyömbér
  • Banán
  • Főtt rizs

A figyelmeztetése bővebben is kifejtette Sanghvi, ami mellett azt is elárulta, hogy a hűtőszekrény helyett, hol is érdemes tárulnunk ezeket az élelmiszereket. 

A burgonya hűtőben történő tárolása során káros akrilamid nevű vegyület keletkezhet, mivel a kemikáliák cukorrá alakulnak. Ezen kívül a hagyma és a fokhagyma helye sem a hűtőben van, mivel a hideg penész kialakulásához vezethet és káros baktériumok is megjelenhetnek rajtuk a hűtőben lévő túlzott nedvesség hatására.  A túlzott nedvesség ideális környezetet biztosít a gombaspórák számára. Ezek a spórák pedig fogyasztás esetén hányást, gyomorgörcsöket és hasmenést okozhatnak. A penész mérgező mikotoxinokat termelhet, amelyek megbetegíthetik a szervezetet. Ezért a hagymát inkább egy hűvös, sötét és száraz helyen érdemes tárolni, ahol kisebb az esélye annak, hogy csírázni kezd, ha nem használjuk fel azonnal. 

A gyömbér és a banán esetében inkább arról van szó, hogy romlik a minőségük a hűtőben való tárolás miatt, mivel előbbi kiszárad, míg utóbbi barnulni és pépesedni kezd. Ezért inkább szobahőmérsékleten, száraz, hűvös helyen célszerű tárolni, hogy megőrizzék frissességüket és ízüket.

A főtt rizs mindig kényes téma és Jhanvi szerint különösen figyelmesnek kell lenned, hogy megfelelően lehűtsd, mielőtt a hűtőbe tennéd. Ha ezt nem teszed meg, fennáll a bacillus cereus nevű baktérium elszaporodásának veszélye, ami súlyos ételmérgezést okozhat.

Mely ételeket nem érdemes még hűtőben tárolni?

  • kenyér
  • méz
  • kávé



 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás