Havi 750 ezret kapott Magyar Péter alatt az öccse a Volánbusznál

Magyar Márton akkor dolgozott az állami vállalatnak, amikor Magyar Péter a cég igazgatóságában ült.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.10.11.
Magyar Péter Magyar Márton fizetés

Havi 750 ezer forintért végzett kommunikációs tanácsadói feladatokat a Volánbusznál Magyar Péter öccse. Magyar Márton ugyanabban az évben dolgozott az állami vállalatnak, amikor Magyar Péter a cég igazgatóságában ült, s mindketten összesen nagyjából nyolcmillió forintot markolhattak fel. De nem a Volán az egyetlen köztulajdonban álló cég, ahonnan mindketten adott esetben nem is kis summához jutottak: miközben Magyar Péter a Diákhitel Központot vezette, testvére az egyik olyan beszállítónál dolgozott, amelynél vaskos túlárazást állapított meg az állami ellenőrzés – olvasható a Magyar Nemzetben.

May 30, 2024
Magyar Péter és testvére milliókat keresett a Volánbusznál  (Fotó: AFP / afp)

Magyar Péter és testvére, Magyar Márton szinte egyidőben dolgozott a Volánbusz Zrt.-nek – adta hírül csütörtökön a Propeller. Hozzátették, Magyar Márton 2023. február 1. és 2023. december 31. között állt jogviszonyban a Volánnal.

A Magyar Nemzet megtudta, mire vették fel és mennyiért alkalmazták Magyar Péter testvérét az állami vállalatnál. Magyar Mártonnal kommunikációs tanácsadói szerződést kötött a cég, a megállapodás havi 750 ezer forintról szólt. Magyar Márton tehát úgynevezett külső kommunikációs munkatársként több mint nyolcmillió forintra tehetett szert tizenegy hónap alatt. A lap úgy tudja, Magyar Mártont az akkori vezérigazgató vette fel a társasághoz.

Fontos egybeesés, hogy a két testvér lényegében éppen egy időben kapott állást a Volánnál: Magyar Mártonnal 2023 februárjával kötöttek szerződést, Magyar Pétert pedig márciusban nevezték ki a cég igazgatósági tagjává. Nagyjából egyszerre is távoztak: előbbi az év végével, utóbbi november 30-án. További sajátos hasonlóság, hogy a Volánbusznál – kevesebb mint egy év alatt – Magyar Márton nagyjából 8,2 milliót szerezhetett meg, Magyar Péter majdnem ugyanennyit, 7,7 millió forintot.

Azt egyelőre homály fedi, hogy Magyar Márton a havi 750 ezer forintért pontosan milyen munkát végzett, ellenben az már tudható, hogy Magyar Péter hogyan dolgozott a Volánnál a maga havi 945 400 forintjáért. A Magyar Nemzet ugyanis megismerte az igazgatósági ülések jegyzőkönyveit, ezek pedig arról árulkodnak, hogy a tagságának időszakára eső 12 döntés harmadán Magyar Péter nem működött közre az igazgatóság munkájában. Alig szólt hozzá a témákhoz, szinte mindent megszavazott, miközben akadtak megrázó felvetései. Egy alkalommal lényegében a jegyárak emelése, máskor pedig a vonalbezárások mellett érvelt.

A Diákhitel Központnál ugyanaz történt, mint utóbb a Volánnál

Nem a Volánbusz Zrt. volt az egyetlen állami tulajdonú cég, ahol a Magyar-testvérek útja keresztezte egymást. Ahogy korábban a Magyar Nemzet is beszámolt róla, a napokban az Átlátszó nyilvánosságra hozta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatát, amelyben a Magyar Péter vezette Diákhitel Központ szerződéseit tekintették át.

A 2021-es vizsgálat többszörösen túlárazott megállapodásokra, kamumegbízásokra és ajánlatkérésekre, eleve borítékolható győztesekre bukkant. A jelentésből kiderült, hogy a Diákhitel Központ akkori beszállítója volt a PlanB Magyarország Kft. is, amelyről a Média1 írta meg, hogy akkoriban éppen a cég munkatársa volt Magyar Péter öccse. A Tisza Párt mai vezetője 2019 júniusában vette át a Diákhitel Központ vezérigazgatói posztját, nem sokkal később, 2019. augusztus elsejétől testvére a PlanB alkalmazottja lett. Az is kiderült, hogy a kft. mintegy hat hónapon át foglalkoztatta Magyar Mártont projektmenedzserként, és ezért havi háromszázezer forint fizetést kapott. Magyar Péter testvére – a Tisza Párt tájékoztatása szerint – 2020 februárjában maga mondott fel, de azt nem írták meg, miért döntött így.

Ezek szerint a Diákhitel Központnál ugyanaz történt, mint utóbb a Volánnál: ahol Magyar Péter vezető volt, onnan a testvére, Magyar Márton, ha áttételesen is, de pénzhez jutott.

Ezt találta a Kehi

A Kehi által nyilvánosságra hozott szerződések között van több PlanB Kft.-vel kötött megbízás 2019 decembere és 2020 decembere közötti időszakra vonatkozóan. A hivatal szerint a cég rendkívül drágán dolgozott, így például írtak egy negyvenoldalas – kétes minőségű – tanulmányt a Z generációról négymillió forintért, ami százezer forintos díjat jelent oldalanként. Egy másik esetben 4,4 millió forintot kaptak a Diákhitel Központtól egy 18 diából álló előadásért. A Kehi tájékoztatása szerint egy faültetéssel kapcsolatos projektet is 14,8 millióért végzett el nagyjából ötszázezer forint helyett az a vállalkozás, amely Magyar Péter öccsének is munkát adott jórészt abban az időszakban.

A Diákhitel Központ kétes szerződései miatt a rendőrség hűtlen kezelés gyanújával február óta nyomoz.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás