A tudósok álla is leesett: új óriás dinoszauruszfajt fedeztek fel

Ez az egyik legjobban fennmaradt ősmaradvány.



Megosztás
Szerző: KL
Létrehozva: 2024.09.06.
felfedezés őslény kutatás dinoszaurusz

A közelmúltban egy új dinoszauruszfajt fedeztek fel, amely tényleg úgy néz ki, mint egy szörnyeteg.

Régész kutató felfedező
Különleges dologra bukkantak a kutatók / Fotó: Pexels (Illusztráció)

Sokan azt hihetnénk, hogy ezt a fajt csak most találták meg a tudósok, de a paleontológusok szerint a valóságban már 75 millió évvel ezelőtt is létezett valahol ez a dinoszaurusz. Ez egy új szauropoda faj, a dinoszauruszok családjába tartozik, a brontoszauruszokéba, vagyis a hosszú nyakú, hosszú farkú és hatalmas, oszlopszerű lábú óriás növényevőkéhez.

Spanyolországban fedezték fel, ezért a Qunkasaura pintiquiniestra nevet kapta, a kréta időszakban élt, és a titanoszauruszok családjába tartozik – a Földön valaha élt legnagyobb dinoszauruszok közé. Az állatra azért bukkantak rá, mert a spanyol kormány nagy sebességű vasútvonal építését tervezi a spanyol főváros, Madrid és a keleti parton elhelyezkedő Valencia között. A fosszíliát a közép-spanyolországi Cuenca városhoz közeli Lo Hueco lelőhelyen tárták fel.

Nem ez az egyetlen dinoszaurusz, amelyet a helyszínen fedeztek fel, több is előkerült – a legtöbbjük a szauropodák családjába tartozott. Valójában az ősmaradvány lelőhelyét még 2007-ben találták meg, és azóta több mint 12 ezer leletet fedeztek fel.

A tanulmány – amely a Communications Biology folyóiratban jelent meg – kifejti, hogy a Qunkasaura megtalálása az egyik legteljesebb csontváz, amelyet valaha Európában felfedeztek, és mint ilyen, a sauropodák jobb megértését teszi lehetővé. A szakértő úgy véli, hogy a helyszínen még több dinoszauruszcsontot fognak feltárni – írja a Unilad.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás