Orbán Viktor: A legmagasabb ár kedden elhagyja Magyarországot

Elérkezett az árvízi védekezés tizenkettedik napja.



Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2024.09.24. 07:47
Módosítva: 2024.09.24. 13:46
Orbán Viktor árvíz árvízinfó Müller Cecília

Orbán Viktor a kedd reggelt az operatív törzs ülésén kezdte. Az ott elhangzott legfontosabb információkat a sajtó képviselőivel is megosztotta a miniszterelnök az árvízinfó keretében. 

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor Fotó: Máthé Zoltán

Mohácsnál lesz tetőzés

A kormányfő arról beszélt, hogy az operatív törzs kedden még dolgozik. 

Mohácsnál lesz tetőzés – tette hozzá. 

Az operatív törzs szűkített formában dolgozik tovább, a  héten várható csapadék, de az nem befolyásolja a tetőzést. A kormányfő beszámolt arról, hogy Baján járt. Az apadás gyors ütemben zajlik, és jöhetnek az egészségügyi szakemberek. 

510 kilométeren védekeztek hétfőn

510 kilométeren védekeztek hétfőn – mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, minden okunk megvan azt remélni, hogy az árhullám sehol nem csap majd át a gátrendszeren. 4458-an védekeztek hétfőn. Budapest felett nincs olyan helyszín, ahol kritikus védelem kellene.

Kedden rendezetten ki tudjuk kísérni Mohácsnál a vizet. 

Ez lesz a homokzsákok sorsa

Kétmilliónyi homokzsákot használták fel, és 32 ezer köbméternyi homokot ebben az áradásban – mondta Orbán Viktor. Amit nem használtak fel a védekezés során, azt visszaviszik a raktárakba – tette hozzá. Ami zsák be lett építve, az hulladéknak minősül. Amely zsák érintkezett a vízzel, az veszélyes hulladéknak minősül majd – tette hozzá. 

1687 kilométert tett meg Orbán Viktor az árvízi védekezés során

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a vízügyesek szeptember 21 óta 5500 kilométert tettek meg gyalog. Ez a teljes magyar határvonal kétszerese – tette hozzá. 6,5 méterrel emelkedett meg a Duna a korábbi héthez képest. 141 centiméteres vízmagasságról közel 8 méterre nőtt a Duna. 1687 kilométert tett meg Orbán Viktor az árvízi védekezés során. Köszönetet mondott mindenkinek a kormányfő, aki részt vett a sikeres védekezésben.

Háromnapos kihelyezett kormányülés jön

Több helyen épülhet a jövőben mobilgát, de erről majd egy háromnapos kormányülésen döntenek majd – mondta kérdésre Orbán Viktor. Ezeket a következő év során meg tudjuk valósítani. 

Orbán Viktor: Az EU-s árvízsegély olyan, mint a kutya vacsorája

Az EU-s árvízsegély olyan, mint a kutya vacsorája – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. Szokjunk hozzá, hogy csak magunkra számíthatunk – tette hozzá.

Orbán Viktor: Nem építünk a Dunán keresztben gátat

A folyón keresztbe épülő gátakat soha nem támogattuk. Magyarország az egyetlen olyan ország, ahol keresztben nincsen gát.

„Mindez azt jelenti, hogy nem lehet szabályozni a folyó szintjét, de az élővilágban nem esett kár. Én mindig annak a híve vagyok, hogy ne építsünk keresztbe a Dunán gátat, legyünk nagyon büszkék arra, hogy a Duna medrét semmilyen emberi beavatkozás nem befolyásolja.”

A szlovákokkal tárgyalunk a korábbi peres eljárásból kifolyólag, de nem építjük meg a vízerőmű szakaszt a Dunán – tette hozzá.

A magyar állam mind a vízről, mind az áramról folyamatosan tárgyal, jó szándékú tárgyalás folyik, és könnyen lehet, hogy lesz megállapodás.

Folyamatos együttműködés a szerbekkel

Orbán Viktor kérdésre elmondta, a szerbekkel folyamatos az együttműködés, ha a Dunán lefelé segítséget kell nyújtani, akkor arra készek vagyunk.

Müller Cecília: Nem mindent kell fertőtleníteni

Számos közegészségügyi kihívás van az árvíz levonulása után, amire fel kellett készülni – mondta Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos szerint a legfőbb feladat, hogy a különféle szennyeződéseket a Duna ne tudja bemosni a medrébe.

A fertőzés veszélye akkor következik be, amikor az ár levonul. A takarítást, fertőtlenítést a települések között a Magyar Közút, míg a településeken az önkormányzatok végzik.

A fertőtlenítéshez szakmai segítséget nyújtunk – tette hozzá. Minden érintett település kapott tájékoztatást, és van egy 0–24 órás ügyelet. Mindenütt helyben kell eldönteni, hogy milyen beavatkozás kell.

Nem mindenütt, és nem mindent kell fertőtleníteni.

Ha az adott útszakasz szennyvízzel is szennyeződött, akkor szükséges a fertőtlenítés – tette hozzá. Az ivóvízbázisok védelme a legfontosabb, 31 vízbázisra kell figyelni a Duna mentén.

Óvintézkedések

Dömöst, Pilismarótot, Dobogókőt ellátó vízbázis esetén találtak szennyeződést, és ott csak forralás után iható az ivóvíz, míg a kisgyerekek palackozott vizet kaphatnak. Ezt addig fenntartják, amíg szükséges – mondta Müller Cecília. Dunabogdány–Visegrád térségében az algák elszaporodtak az ívóvízben, és ezért szennyeződés lehet a jövőben. Megelőző jelleggel ott is elrendelték az óvintézkedéseket. Müller Cecília felhívta a lakosság figyelmét, hogy mindig figyeljen a víz minőségére, és jelezzék, ha eltérést látnak. 

Ne pancsoljanak a gyerekek ezekben a vizekben!

Ne pancsoljanak a gyerekek a víz levonulásával megmaradt vízfelületekben – mondta Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos közölte, a homokzsákok esetében a szennyvízzel érintkezett zsákokat meg kell semmisíteni, míg a homokot hulladéktakarásra lehet felhasználni. A levonuló ár után megmaradt falakon és a beltérben fertőtlenítés kell – mondta. 

 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás