"Magyarország megvédte magát" - Orbán Viktor exkluzív interjút adott a történelmi árvízről

Exkluzív interjút adott Orbán Viktor a TV2-n, amiben az árvízi védekezésről számolt be.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.09.24. 18:45
Orbán Viktor árvíz Árvíz 2024 védekezés

Öt nagy árvizet vezényeltem le eddig, mondta Orbán Viktor az interjú elején, de most fordul elő először, hogy vésztározót kellett nyitni, a Lajtán.

Magyarország megvédte magát 

- mondta a miniszterelnök. 

Még van járőrözés, készenlét, de már nem lesz baj - tette hozzá. 

Szerencsére kevés rendőrt kellett átvezényelni, sok volt a vízügyes és az önkéntes. Vannak olyan szakaszok az állam védekezik és vannak, ahol az önkormányzatok. 

Az együttműködés kultúrája kulcsfontosságú. Ez az ötödik árvíz, amit felügyelek, de ez volt a legolajozottabb együttműködés.

- mondta Orbán Viktor.

Magyarországon sikeresebb volt a védekezés, mint a környező országokban, ennek oka, hogy jobb az árvízvédelmi rendszer, nem bürokratikus alapon működik.

A dunai árvíz mindig a Budapest feletti szakaszon a legnehezebb. Itt nem lehet mindig állandó árvízvédelmi vonalat építeni, most is vannak olyan szakaszok, ahol ideiglenes, mobil rendszerekkel kell védekezni.

A Duna magyarországi szakasza egy különleges szakasz, mert Ausztriában és Szerbiában is vannak gátak, amikkel lehet szabályozni a víz szintjét. Magyarországon ilyen nincs, mert a magyarok nem akarnak keresztbe gátat építeni a Dunán.

A Duna szent folyó, nálunk megmaradt a természetes környezet, ellentétben a szomszédos országokban

- mondta a miniszterelnök.

Újabb szakasz következik a védekezésben, most a közegészségügyi védekezés jön.

A Duna bennmaradt a medrében, így nagy károk nem keletkeztek. A nagy tétel a védekezés költsége, anyagi, technikai költségek, emberi kiadások - mondta.

Az ország hatalmas munkát végzett. Ez egy nagy árvíz volt. Ez úgy marad meg, mint a történelem egyik legnagyobb árvize. Voltak veszélyes időszakok, ha nem ilyen olajozott az együttműködés, nagy baj is lehetett volna

 - mondta a miniszterelnök, aki azt is hozzátette, 5500 tonna homokot lapátoltak összesen a homokzsákokba.

A brüsszeli forrásokra vonatkozó kérdésre azt mondta: ez olyan, mint a kutya vacsorája. Ebben ne bízzunk, képesek kell lennünk előteremteni a pénzt. A nemzetközi kérdésekre áttérve a miniszterelnök kijelentette: világgazdasági átalakulás zajlik. Mi gazdasági semlegességet építünk. 

Erre van tervem, ezt be fogom mutatni szerdán a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

- tette hozzá.

Ketté akarják szakítani a világgazdaságot, Magyarországnak nem szabad egyik blokk alá sem kerülni, gazdasági semlegességre van szükség - mondta végezetül Orbán Viktor.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás