„Botrány!” – Szijjártó Péter kemény választ adott Brüsszelnek

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken délelőtt a Facebookon reagált Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnökének levelére, és kijelentette, hogy Horvátország nem megbízható tranzitország az olajszállításban.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.08.02.
Szijjártó Péter Ukrajna Szlovákia

Mint arról beszámoltunk, Ukrajna június végén szankciókat vezetett be az egyik legnagyobb orosz olajvállalat, a Lukoil ellen, ugyanis megtiltott számára minden tevékenységet ukrán területen, megakadályozva ezzel, hogy a cég olaja szlovák és magyar finomítókba kerüljön. Ukrajna döntése heves indulatokat váltott ki mind Magyarországon, mint Szlovákiában.

ANTONIO, Tete; SZIJJÁRTÓ Péter
Fotó: Bruzák Noémi

„Immáron másfél hete fordultunk Szlovákiával közösen az Európai Bizottsághoz amiatt, hogy Ukrajna letiltotta a két ország biztonságos ellátásához szükséges olajszállítások egy részét” – kezdte egyik legutóbbi Facebook-bejegyzését Szijjártó Péter.

A külügyminiszter leírta, hogy csütörtökön az Európai Bizottság alelnöke, Valdis Dombrovskis levelet küldött neki és a szlovák külügyminiszternek, melyben hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem veszélyezteti sem Magyarország, sem pedig Szlovákia ellátását, valamint beszámolt arról is, hogy a bizottság elemzése szerint a JANAF adriai vezetékén elegendő szabad kapacitás áll rendelkezésre ahhoz, hogy mindkét országot máshol vásárolt olajjal lássák el.

Szijjártó Péter azt írta: az Európai Bizottság levele „botrány!”, és újra azt bizonyítja, hogy „az ukránok bármit megengedhetnek maguknak uniós tagállamokkal szemben, főleg ha azok békepártiak és nem szállítanak fegyvereket”.

Ami a horvátokat illeti: nyilvánvalóan véletlen egybeesés, hogy a horvát miniszterelnök tegnapelőtt levelet írt az Európai Bizottság elnökének, amiben a Horvátországon keresztül húzódó olajvezetéket reklámozza

– jegyezte meg a tárcavezető, majd hozzátette, hogy szerinte azon túl, hogy a két levél azt erősíti meg, hogy egy „Brüsszelből összehangolt akcióról van szó”, van egy másik nagy baj is a horvát opcióval, mégpedig az, hogy szerinte Horvátország nem megbízható tranzitország.

„Nem megbízható, mert a piaci átlagos értékek ötszörösére emelték az olaj tranzitdíját a háború kitörése óta. Nem megbízható, mert lehetetlenné tették a Mol számára, hogy hosszú távra kössenek le szállítási kapacitásokat. Nem megbízható, mert a vezeték kapacitásnöveléséhez szükséges beruházásokat nem végezték el, a maximális kapacitásról pedig soha senki által nem bizonyított adatokat adnak” – sorolta Szijjártó Péter.

Végül leírta, hogy szerinte a keleti irányból érkező olajszállítások leállítása a végsőkig kiszolgáltatná Magyarországot és Szlovákiát „egy nem megbízható tranzitországnak”.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás