Karácsony Gergely 200 milliónyi prémiumot osztott a haveroknak, 11 milliót kapott az utasokat vágásérett pulykának nevező BKK-vezérigazgató

Rengeteg pénzről döntött Karácsony, a listán szerepel a fővárosi utasokat vérig sértő Walter Katalin, a Városháza-ügyben feltűnő Barts J. Balázs és Mártha Imre is.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.07.21.
Módosítva: 2024.07.21.
Karácsony Gergely prémium kifizetés

A Mandiner írja, hogy Karácsony Gergely jóváhagyta a fővárosi önkormányzati vezérigazgatók 2023. évi prémiumainak kifizetését – közölte maga a baloldali polgármester közösségi oldalán, utalva a portál megkereséseire. Eredetileg július 11-re várták, hogyan alakulnak 2024-ben a számok, de ekkorra még nem született döntés.

Most viszont megszületett: 200 millió forint prémium kifizetéséről döntött.

 „Jóváhagytam, mert a munkaszerződésük úgy szól, hogy a teljes éves javadalmazásuk nagyjából 72 százalékát személyi alapbérként, havonta kapják meg, míg a teljes javadalmazásuk 28 százalékához csak akkor juthatnak hozzá, ha a teljesítménykövetelményeknek is megfelelnek – ebben az esetben viszont jog szerint jár nekik ez a prémium” – magyarázta vasárnap Karácsony Gergely.

Karácsony Gergely / Fotó: Metropol

Hozzátette, Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK), a BKV Budapesti Közlekedési Zrt., a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) vezetői „emberfeletti erőfeszítésekkel biztosították, hogy a folyamatos kormányzati elvonások és kivéreztetés ellenére a közösségi közlekedés, a szemétszállítás vagy a távhőellátás folyamatosan működjön. Tették ezt az állami közszolgáltatásokat nyújtó cégek vezetőihez képest lényegesen alacsonyabb javadalmazás mellett”.

Álszent képmutatás lenne, ha a kormánypártok rosszindulatú hisztériakampánya miatt a cégvezetők nem kapnák meg, amit megérdemelnek, és ami a jog szerint jár nekik. A budapestiek nevében is köszönet illeti őket a helytállásukért

– fejezte be posztját.

Mint a Mandiner írta, a fővárosi cégvezetők prémiumkifizetése eléggé kényes témának számít, főleg, hogy a Karácsony Gergely-féle városvezetés még a főpolgármester saját bevallása szerint is a csőd szélére sodorta Budapestet. (Amikor a politikus átvette a stafétát elődjétől, Tarlós Istvántól, a Fővárosi Önkormányzat pénzügyi tartaléka meghaladta a 210 milliárd forintot – 2023-ra ez lecsappant.)

Vasárnapra viszont kiderült, hogy például

  • Walter Katalin BKK-vezérigazgató 11 millió 610 ezer forint;
  • Bolla Tibor BKV-vezérigazgató 11 millió 40 ezer forint;
  • Mártha Imre Edgár pedig 11 millió 748 ezer forint prémiumkifizetésben részesül.

Sokan emlékeznek rá, hogy éppen a járatritkítási botrány közepén a BKK-vezér a fővárosi utasokat levágandó pulykákhoz hasonlította, Walter Katalinnak emiatt is magyarázkodnia kellett. Mártha Imre Edgárról is több cikk született az utóbbi években, a közművezér ingatlanvásárlásairól, vagyonosodásáról írtak többek. Vele kapcsolatban érdekesség, hogy a következőképpen hivatkozott rá Gyurcsány Ferenc DK-vezér 2 éve a közösségi oldalán: „Mártha Imre kitűnő ember. Nem ismertem korábban közelről. Mert talán fura mostanság, én akkoriban is azt gondoltam, hogy a miniszterelnöknek nem kell káderezni mindenkit. Általános szakmai, emberi bizalom övezte, amikor a kormányunk alatt vezette a Magyar Villamos Műveket. Csak jót hallottam róla, személyesen alig találkoztunk. Az utóbbi pár évben újra figyeltem, mit csinál Budapesten. Amit tett, az elismerésre méltó. Lehet vele vitatkozni egy sor kérdésben. De tisztességes, felkészült, okos ember. Hazafi. Gazdag ember. Nagyon.  Nem az állam, nem a kormány jóvoltából. A tehetségéből – írta Gyurcsány, megjegyezve: Én több Mártha Imrét szeretnék.”

A listán szerepel még többek között a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Faix Csaba is. Erről a cégről több alkalommal írt a Mandiner, leginkább azzal kapcsolatban, hogy milyen nettó 5 millió forintot elérő vagy azt meghaladó szerződéseket kötöttek már a baloldalhoz köthető személyekkel, cégekkel – vagyis: hol folynak el Karácsony Gergelyéknél a közpénzmilliók. Faix a városvezető döntése eredményeképp most 8 millió 400 ezer forintnyi prémiumot kaphat.

A Mandiner cikke szerint szintén ott van a közzétételi dokumentumban Barts J. Balázs neve, akit főleg a Városháza-gate nyomán ismerhetett a közvélemény, el is marasztalta Karácsony a sajtóban megjelentek alapján. A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezérigazgatója 10 millió 920 ezer forintot vehet fel.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás