Nem mennek magyar katonák Ukrajnába – Megállapodást kötött Orbán Viktor és a NATO főtitkára

A magyar miniszterelnök Jens Stoltenberggel tárgyalt Budapesten.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.12.
Módosítva: 2024.06.12.
Orbán Viktor NATO Jens Stoltenberg

Szerdán délelőtt sajtótájékoztató tartott Budapesten Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Ennek keretében tájékoztatták az embereket és a sajtó képviselőit a kétoldali tárgyalásukról.  

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Magyarország megkapta a szükséges garanciákat a NATO-főtitkártól

A magyar miniszterelnök a tájékoztató elején megjegyezte, örül annak, hogy Stoltenberg főtitkársága időszakában a NATO és Magyarország közötti együttműködés megerősödött. 

Ebben mindig készséges partnerünk volt a főtitkár úr, akinek ezúton is szeretném ezt a munkát megköszönni. Áttekintettük a NATO és Magyarország viszonyát ezen a mai napon

hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette: fölidézte a főtitkárnak, hogy Magyarország egy lojális és elkötelezett tagja a NATO-nak. Jelen pillanatban 1300 magyar katona vesz részt NATO-műveletek keretében.

Mi azon nem túl nagy számú ország közé tartozunk a NATO-tagokon belül, akik teljesítik az összes vállalt kötelezettségüket, tehát a katonai kiadásaink meghaladják, a védelmi kiadásaink, meghaladják a 2 százalékát a nemzeti összterméknek, és a 20 százalékos képességfejlesztési célt is bőven elérjük, illetve meghaladjuk

 – húzta alá. A megbeszélések másik fontos témája az orosz–ukrán háború volt. Ott közismert, hogy Magyarország álláspontja eltér a NATO-tagállamok többségének álláspontjától. Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet ebből a háborús helyzetből a legrövidebb úton eljutni a békéhez. Erre más válaszokat ad Magyarország és más válaszokat adnak a többiek. 

Nem mennek magyar katonák és magyar pénzek Ukrajnába

Jens Stoltenberg arról beszélt, hogy Magyarország egy nagyra becsült NATO-szövetséges volt az elmúlt 25 évben. Fontos katonai parancsnokságoknak adnak otthont, és támogatják a nyugat-balkáni stabilitást – tette hozzá. Magyarország hozzájárul a közös biztonságunkhoz. 

Szerdán több fontos kérdést megbeszéltünk a washingtoni csúcstalálkozó előtt. „2014 óta a NATO a legfontosabb átalakuláson ment át” – jegyezte meg Stoltenberg, aki felhívta a figyelmet arra, hogy harcra kész egységeket telepítettek a keleti részekre, hogy ezzel megelőzzék a háborút.

Az ukrajnai helyzetről azt mondta, hogy a NATO-szövetségesek megállapodnak a kiképzés koordinálásában, és egy hosszú távú pénzügyi elkötelezettséget vállalnak a felek. 

Magyarország nem kíván részt venni ezekben a NATO-erőfeszítésekben, magyar személyek nem vesznek részt ezekben a tevékenységekben, és nem használnak fel magyar pénzügyi eszközöket

– adott tájékoztatást a megbeszélésről Jens Stoltenberg. 

Nézd meg a teljes sajtótájékoztatót! 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás