Ma 7 millió 855 ezer embert várnak az urnákhoz, óriási a tét: béke vagy háború?

Most először tartanak dupla választásokat Magyarországon, és a világpolitika alakulása miatt történelmi szavazás a mai. Mindenkinek döntenie kell: a háborúpárti baloldalt erősíti, vagy a békét választva a Fidesz–KDNP jelöltjeire szavaz. A választási névjegyzék szerint 7 millió 855 ezren járulhatnak az urnákhoz.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.09.
Módosítva: 2024.06.09.
választás állampolgár választójog

Június 9-én, azaz ma vannak a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választások Magyarországon, sőt a települési nemzetiségi választást is erre a napra szervezték. A szavazóurnák reggel 6 órától este 7 óráig lesznek nyitva, azok elé járulni pedig a következő feltételekkel lehet!
 

szavaz, voksol, választ
Több millióan jogosultak részt venni a választáson, de sokan nem szavazhatnak majd – Fotó: Sóki Tamás / MTI

Mi a választás tétje?

Az a veszély fenyeget jelenleg, hogy az orosz–ukrán háború eszkalálódik, világháborúvá terebélyesedik. Orbán Viktor kormányfő ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott péntek reggel a Kossuth rádióban: az utolsó pillanatban vagyunk, hogy ezt megakadályozzuk. Nyugaton háborús pszichózis van, a nyugati politikusok egyre inkább belelovalják magukat, hogy Ukrajnába nagy hatótávolságú fegyvereket és katonákat kell küldeni, mindez pedig nem marad orosz válaszlépés nélkül. A békepárti erőket igyekeznek elnyomni. 

Magyarországon nagy egyetértés van abban, hogy meg kell őrizni a békét, és a kormány akkor tud minél nagyobb felhatalmazással küzdeni azért, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból, ha minél több szavazatot kapnak az európai uniós választáson a békepárti erők.

Csak a béke, csak a Fidesz

– mondta a kormányfő. Éppen ezért fontos, hogy elmenjenek az emberek szavazni és kire adják a voksukat. 

A fővárosban pedig a tét az, hogy sikerül-e a városvezetésből kiszorítani azt a Gyurcsány Ferencet és embereit, akik egyszer már tönkretették az országot és az elmúlt öt évben lerabolták a fővárost is. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP jelöltje éppen ennek érdekében lépett vissza a jelöltségtől Vitézy Dávid javára. Mint fogalmazott: 

Számomra továbbra is az a legfontosabb, hogy Gyurcsány és Karácsony távozzanak a város éléről. Ezért utat adva a változásnak elállok a főpolgármester-jelöltségtől, és a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatom a kampányt. Egyben arra kérem minden támogatómat, hogy a főpolgármesteri szavazólapon Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig az általam vezetett Fidesz–KDNP listára szavazzon!

Aki Vitézy Dávidra és a Fidesz–KDNP listájára szavaz, az a változásra szavaz Budapesten. 

Mire adhatják le a szavazataikat a fővárosiak június 9-én?

A fővárosban a választópolgárok

  • a főpolgármesterre,
  • a kerületi polgármesterre,
  • a települési egyéni választókerületi képviselőire,
  • a fővárosi listára,
  • valamint az európai parlamenti választáson állított pártlistákra adhatják le a szavazatukat.

Vagyis aki Budapesten szavaz most vasárnap, az összesen 5 szavazólapot fog kapni. A fővárosi nemzetiségi választópolgárok azonban akár nyolc szavazólapot is kaphatnak!

Ki szavazhat a nemzetiségi szavazáson?

Ez viszonylag kevés embert érint. A Nemzeti Választási Bizottság 13 nemzetiség 2722 települési, 68 területi és 13 országos választását tűzte ki erre a napra. Ezen a választásán minden választójoggal rendelkező nagykorú magyar állampolgár részt vehet, amennyiben május 31-ig regisztráltatta magát. Ezt idén összesen 345 698-an tették meg.

Ki mehet el szavazni most vasárnap?

Minden olyan magyar és nem magyar, de Magyarország területén lakóhellyel rendelkező állampolgár, aki legalább 18 éves és bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye van itthon, részt vehet a most vasárnapi szavazáson. Emellett a huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező nagykorú személyek is voksolhatnak június 9-én.

Ki nem szavazhat június 9-én?

Nem választhat és nem választható (azaz nem rendelkezik sem aktív, sem passzív választójoggal) az,

  • aki közügyektől eltiltás hatálya alatt áll (pl. elítélt, volt elítélt),
  • akit a bíróság kizárt a választójogból, mert a választójog gyakorlásához szükséges belátási képessége mentális zavara következtében hiányzik (nem beszámítható),
  • akinek nincs magyarországi lakcíme vagy tartózkodási helye,
  • akinek nincs érvényes személyazonosító okmánya,
  • illetve aki intézeti kényszergyógykezelés alatt áll – olvasható a valasztas.hu-n.
szavaz, választás, szavazás
Mindenkit várnak a szavazóurnákhoz vasárnap, mert a tét óriási – Fotó: Balogh Zoltán /  MTI

Mit kell magunkkal vinni a szavazásra?

Egy személyazonosításra alkalmas fényképes igazolványt, ami lehet személyi, útlevél vagy vezetői engedély, esetleg az Európai Unió más tagállama által kiállított érvényes, fényképes személyi okmány. Ezek mellett szükség lesz még a lakcímkártyánkra is. Akinek nincs érvényes fényképes okmánya, az a legközelebbi kormányablakban – amik ezúttal vasárnap, a szavazás napján is nyitva tartanak – ideiglenes személyi igazolványt készíttethet magának, amivel aztán gond nélkül leadhatja a szavazatát. A kormányablakok – néhány kivétellel – a választás napján, vagyis vasárnap országszerte 7 és 19 óra között tartanak nyitva.

További fontos tudnivalók a vasárnapi választással kapcsolatban

  • Polgármesternek egy embert lehet választani az induló jelöltek közül.
  • Főpolgármestert közvetlenül, fővárosi képviselőket pártlisták alapján választhatunk.
  • A megyei képviselőket szintén pártlisták alapján választjuk.
  • Mozgóurnát még vasárnap is lehet igényelni déli 12 óráig, de csak online.
  • Aki dolgozik vasárnap, az is szavazhat! A munka törvénykönyvének 2022-es módosítása alapján a munkavállalók számára (pl. mentősök, tűzoltók, rendőrök) lehetővé kell tenni, hogy szavazhassanak.
  • A fővárosi közgyűlésbe a választópolgárok 32 képviselőt választanak, az EP-be 21-et.
  • A vármegyei közgyűlés tagjainak választásán minden vármegye egy választókerületet alkot, amelynek nem része a megyei jogú város, valamint a főváros (vagyis a megyei jogú városban és a fővárosban élők nem vesznek részt ezen a szavazáson).
  • A vármegyei közgyűlés tagjainak számát a megye lakosságszáma alapján a területi választási iroda vezetője határozta meg.
  • Akinek a választásokkal kapcsolatban kérdése merülne fel most vasárnap, az hívja a választási információs szolgálatot reggel 6 és éjfél között a 06-1-795-3310-as telefonszámon.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás