„A kötelező uniós sorozás egy nettó baromság!” – megkérdeztük az embereket

A nagy többség őrült ötletnek tartja a kötelező sorkatonaság európai uniós ötletét, és nem menne el külföldi frontra háborúzni.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.06.04.
Módosítva: 2024.06.04.
háború békemenet sorkatonaság Brüsszel

„Nettó baromság!” – Ez a véleménye Bencének és a legtöbb magyar fiatalnak is a Brüsszelben már-már napirendre kerülő kötelező sorkatonaságról. A Békemeneten kérdeztük a fiatal magyar fiúkat, mit gondolnak a háborúpárti európai vezetők legújabb őrült ötletéről.

Soha nem látott tömeg demonstrált a béke mellett, a Békemenettel – Fotó: Mediaworks

„Minek mennék háborúba? Maga a háború is rossz dolog” – hangsúlyozta Kristóf.

kirstof
„Nem mennék háborúba” – Fotó: Mediaworks

 Örülök, hogy Orbán Viktor sem akarja ezt az egészet! Bízom benne, hogy kimaradhatunk a konfliktusból. Már az is nagyon jó, hogy megvédett a háborús célponttá válástól azzal, hogy nem küldtünk fegyvereket Ukrajnába. Szerintem készen kell állnunk a háborúra, de úgy, hogy ne vegyünk részt benne, ne erőltessenek semmit a lakosságra. Azt kellene megszüntetni, hogy a háború ne egy politikai fogás legyen Brüsszelben 

– mondta a frissen érettségizett Kristóf kérdésünkre reagálva. 

mate
„Nemakarok harcolni” – Fotó: Mediaworks

Biztos nem mennék el a frontra harcolni” – mondta Máté.

milan
„A háborúval mindenki veszít” – Fotó: Mediaworks

Nem szeretnék harcolni, ahogyan a háborút sem tartom szükséges dolognak. Az egyszerű ember csak veszítene vele” – mondta Milán.

balint
„Külföldre értelmetlen menni harcolni” – Fotó: Mediaworks

Ha a hazám miatt kellene harcolni, akkor elmennék. Más miatt biztosan nem!” – válaszolta Bálint

ildiko
„Egy édesanya mindig aggódik” – mondja Ildikó – Fotó: Mediaworks

Egy édesanya mindig aggódik, főleg egy ilyen helyzetben. Ahogy a fiam mondta, Magyarországért elengedném harcolni, de más hülyesége miatt biztosan nem” – hangsúlyozta Ildikó, Bálint édesanyja.

ferenc
„Nem az ukrán fronton képzelem el a jövőmet” – Fotó: Mediaworks

Nem látom értelmét ennek a háborúnak” – mondta Ferenc, aki hamarosan 18 éves és nem az ukrán fronton képzeli el a jövőjét.

 

A német védelmi tárca bevezetné a kötelező sorozás régi-új intézményét. A képen a háborúpárti Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője – Fotó: Patrick Seeger

A választások után elsőként tárgyalja Brüsszel a sorkatonai szolgálatot

Az orosz fenyegetés rémével sürgetik német politikusok a kötelező sorkatonaság visszaállítását. Ráadásul a többi tagállamra is rákényszerítenék ezt a megosztó intézményt: Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke a napokban beszélt arról, hogy az Európai Unió egészére tenné kötelezővé a sorozást, országában a nőket is beleértve. A V4NA brüsszeli forrásokból úgy értesült: Manfred Weberék célja, hogy az európai parlamenti választások után felálló új EP az elsők között tárgyalja majd az uniós kötelező sorkatonai szolgálatot.

 

„A legfontosabb kérdés, hogy meg akarunk-e halni Ukrajnáért”

Orbán Viktor szerint elfogadhatatlan az az ötlet, miszerint uniós kötelezettség lenne a sorkatonaság bevezetése. Szerinte minden héttel közelebb kerülünk a háborúhoz, a nyugati országok pedig bármi áron le akarják győzni Oroszországot.Az unió megy elöl, és visz bennünket a háború felé” – hangsúlyozta. „A legfontosabb kérdés, hogy meg akarunk-e halni Ukrajnáért. Minderre a válaszunk, hogy nem akarunk”mondta a Békemeneten a miniszterelnök, hozzátéve: „Ezt a háborút nem a mi érdekünkben vívják. Brüsszelben ez egy rendkívül népszerűtlen álláspont, de álljuk a sarat”.

Szijjártó Péter arról beszélt a napokban Brüsszelben, hogy elfogadhatatlanok a kötelező európai sorkatonaság bevezetéséről szóló őrült ötletek, a kormány nem fogja engedni semmi szín alatt, hogy közép-európai, és köztük magyar fiatalokat küldjenek az ukrajnai háborúba. A külügyminiszter így fogalmazott:

A legújabb őrült ötlet a kötelező európai sorkatonaság bevezetéséről szól. És pontosan értjük is a helyzet alapján, hogy mire vonatkozik ez a javaslat […] Egyre elviselhetetlenebbek az ukrán emberveszteségek, nem engedik ki a férfiakat Ukrajnából, s most pedig be akarják sorozni az európai, köztük a magyar fiatalokat a háborúba, de mi ezt nem engedjük!

„Nem számíthatunk arra, hogy az európai uniós tagországok visszakoznának, ezért az embereken a sor, a magyar embereken és az európai embereken a sor, hogy június 9-én mindennek az őrületnek véget vessenek, ami itt elhangzik atomháború kapcsán, ukrán katonák Ukrajnában történő kiképzése kapcsán és európai erők Ukrajnába küldése kapcsán” – összegzett a tárcavezető.

Íme egy videóban Orbán Viktor beszédének lényege:

@ripost.hu Orbán Viktor: Csak a béke, csak a Fidesz! Több százezren vonultak Budapesten a békéért. #ripost #bekemenet #beke #budapest #breakingnews #hungary #magyar #neked #nekedbe #nekedbelegyen #foryoupage #foryou ♬ eredeti hang – Ripost - Ripost

 


 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás