RETRO RÁDIÓ

Hamis látványtervekkel riogatnak

Új városközpont épülhet Budapesten.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.04.01.
Budapest Rákosrendező pályaudvar Lázár János

Benyújtotta a kormány a parlamentnek azt a szerződéstervezetet, ami alapján egy új városközpont jöhet létre Budapesten. A Rákosrendező vasútállomás környékén a tervek szerint mintegy 5 milliárd euró értékben lakásokat és irodaházakat építenek, közparkot alakítanak ki és fejlesztik a közösségi közlekedést. A kormány szerint az új városnegyed turisztikai, gazdasági és üzleti területen is új lehetőségeket jelent a fővárosnak – írja a Ripost.

A hosszú hétvégén sok turista érkezett Budapestre, hogy felfedezzék a főváros és egyben az ország világhírű turisztikai látványosságát, a Hősök terét. Innen párszáz méterre azonban ennél jóval lehangolóbb a látvány, amit nem érdemes fotókon megörökíteni.

A Rákosrendező vasútállomás környéke ugyanis tele van szeméttel. Építési törmelék és elektronikai hulladék jelzi, hogy sokan még mindig szemétlerakónak használják ezt a területet.

Lázár János építési és közlekedési miniszter tavaly decemberben jelentette be, hogy magántőke bevonásával nagyszabású fejlesztést valósítanak meg, ami egy új városközpontot jelent lakásokkal, irodaházakkal és közparkkal.

Márciusban pedig az erről szóló megállapodást is aláírták Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között.

Ennek keretében 5 milliárd euróból valósulhat meg a beruházás az egyik legjelentősebb nemzetközi ingatlanfejlesztő vállalat közreműködésével.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor arról beszélt, hogy az új városnegyed turisztikai, gazdasági és üzleti területen is új lehetőségeket jelent a fővárosnak.

Ez a nagy városfejlesztési beruházás új minőséget ad Budapest és az ország életének is, és Budapest felkerül arra a globális térképre, amelyen azok a városok szerepelnek, ahol nagy, sőt, hatalmas ingatlanfejlesztési és modernizációs beruházásokat hajtanak végre” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Budapest baloldali vezetése már a tervek első hírei után ellenezte a beruházást, Karácsony Gergely be is jelentette, hogy áprilisban elindítják az úgynevezett második lakógyűlést, amiben kikérik a fővárosiak véleményét a tervekről.

Lázár János építési és közlekedési miniszter közösségi oldalára töltött fel egy videót, amiben arról beszél, hogy eddig nem zavarta a főváros vezetését, hogy Budapest központját elárasztotta a szemét, azt viszont ellenzik, hogy a kormány tenni akar ez ellen. A fejlesztés első lépéseként 170 ezer köbméter építési hulladékot szállítanak el innen.

Mégiscsak felháborító, hogy többszázezer köbméternyi szemét van felhalmozva Budapest közepén, és ez a területileg illetékes polgármestereket és a főpolgármestert abszolút nem zavarja” – mondta Lázár János.

A kormány csütörtökön az Országgyűlés elé terjesztette a 130 hektáros terület fejlesztését szolgáló államközi szerződés tervezetét. Az Építési és Közlekedési Minisztérium közleménye megerősíti, hogy 5 milliárd euró értékben új városközpont jöhet létre, lakóingatlanokkal, bevásárlóközpontokkal, közösségi terekkel és közparkokkal. A közlemény arra is kitér, hogy a világszínvonalú ingatlanfejlesztés a nemzeti érdekekkel összhangban, Budapest, illetve a budapestiek javára valósulhat meg.

Közölték: a magyar és az Egyesült Arab Emírségek kormánya között létrejött megállapodás értelmében végre rendbe hozható és teljesen felújítható a Budapest közepén található mintegy 130 hektáros terület, amelyen jelenleg 170 ezer köbméternyi szemét, veszélyes hulladék szennyezi a környezetet és veszélyezteti a környezetében lakók egészségét.

A szerződésben vállalt, 5 milliárd eurós fejlesztésnek köszönhetően új városközpont jöhet létre, lakóingatlanokkal, bevásárlóközpontokkal, közösségi terekkel és közparkokkal. A kormány, a nemzetgazdasági szempontból időszerű, ezért kiemelt, csaknem 2000 milliárd forintos fejlesztést, a jogszabályi és adózási környezet alakításával segíti – közölték.

A tárca tájékoztatása szerint amennyiben az Országgyűlés is támogatja majd a megállapodást, úgy az garanciája lesz annak, hogy a rákosrendezői rozsdaövezetben tervezett, világszínvonalú ingatlanfejlesztés az európai és a magyar törvényeknek megfelelően, a nemzeti érdekekkel összhangban és Budapest, illetve a budapestiek javára valósuljon meg.

Építészeti államtitkár: Karácsony Gergely rossz minőségű, hamis látványtervekkel riogatja az embereket

Lánszki Regő szerint a főpolgármester jelentősen előreszaladt, hiszen a rákosrendezői fejlesztéssel kapcsolatban egyelőre semmilyen konkrét terv nincs, így az általa megosztott, skiccelt látványtervek csak hangulatkeltésre alkalmasak.

Fejezze be az emberek rémisztgetését Karácsony Gergely! A főpolgármester általuk skiccelt, meglehetősen rossz minőségű, hamis látványterveket oszt meg a sajtóban, majd ettől látványosan megijed és ezzel riogatja az embereket” – írta közösségi oldalán Lánszki Regő építészeti államtitkár, hozzátéve, hogy a főpolgármester mindezt úgy teszi, hogy jelenleg semmilyen konkrét terv nem létezik még Rákosrendező kapcsán, vagyis „ezek a rajzok is minden alapot nélkülöznek”.

A politikus emlékeztetett, korábban a Városliget kapcsán ugyanez a hangulatkeltés történt Karácsonyék részéről, az eredmény pedig magáért beszél.

Van egy rendezett, nagy zöld felületű, népszerű parkunk nemzetközi díjakkal elismert ikonikus épületekkel (Magyar Zene Háza, Néprajzi Múzeum), ahova szívesen mennek az emberek” – fogalmazott az államtitkár.

Megjegyezte:

mindez élesen szemben áll a Főváros kezelésében lévő Népligettel, ahol „csak a látványtervekig jutottak, lepusztult zöld felületek és épületek találhatóak, amit elkerülnek az emberek”.

Lánszki Regő leszögezte, Rákosrendező 34 éve kihasználatlanul és elhanyagoltan áll, a kormány pedig eltökélt abban, hogy ezt a „zárványt” megszüntesse, hiszen Rákosrendező Budapest egyik legfontosabb tengelyén helyezkedik el és „gondozatlansága önmagában is megoldást kíván”.

Mint írta, a kormány célja egy új, történelmi jelentőségű városközpont létrehozása, ahol a vegyes felhasználású épületek mellett olyan jelentős méretű park kerül kialakításra, amely közösségi programoknak helyet adó nyüzsgő területté válhat, kapcsolatot teremt és összeköti a várost, mindamellett különleges építészeti megoldásokat ígér.

„Megkérem Karácsony Gergelyt, hogy legalább a főpolgámesteri ciklusából hátra lévő hónapokban próbálja meg gyönyörű városunkhoz illő komolysággal vezetni a várost és fejezze be az emberek rémisztgetését!”

– zárta bejegyzését az államtitkár.

Mint ismert, Lázár János építési és közlekedési miniszter tavaly decemberben jelentette be, hogy új „millenniumi városközpont” jöhet létre a Rákosrendező pályaudvar területén, mintegy 130 hektáron, amely a modern világvárosok sorába emeli Budapestet.

A miniszter akkor elmondta, hogy a világ legfontosabb ingatlanfejlesztőivel zajlanak a tárgyalások, a külföldi befektetők mintegy 5 milliárd euró értékű fejlesztést terveznek a jelenleg állami tulajdonban lévő területen.

Új „millenniumi városközpont” jöhet létre a Rákosrendező pályaudvar területén, mintegy 130 hektáron, amely a modern világvárosok sorába emeli Budapestet – jelentette be Lázár János építési és közlekedési miniszter korábban egy sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy a világ legfontosabb ingatlanfejlesztőivel zajlanak a tárgyalások, a külföldi befektetők mintegy 5 milliárd euró értékű fejlesztést terveznek a jelenleg állami tulajdonban lévő területen.

Az állam vállalta, hogy mintegy 1 milliárd euró értékben hajt végre közösségi közlekedési infrastrukturális beruházást, amelynek része az M1 metró (kisföldalatti) meghosszabbítása és a mintegy négy-öt közösségi közlekedési csomópont fejlesztése – emlékeztetett.

Első körben a terület állapotfelmérésére és szennyezésmentesítésére kerülhet sor, ennek összegét mintegy 20 milliárd forintra becsülte Lázár János.
A kormány várakozása szerint a magánbefektetővel a beruházás részleteit szabályozó államközi szerződésre 2024 második felében kerülhet pont, és a projekt 3-4 év alatt, de legkésőbb az évtized végére be is fejeződhet  – mondta.

„Célunk, hogy a Budapest legyen a legerősebb szellemi, gazdasági politikai erőközpont a régióban” – fogalmazott Lázár János.
Kifejtette: bár Budapest az Európai Unió egyik legfejlettebb régiója, az uniós átlagos fejlettségi szint 156 százalékával, a magyar gazdaság fejlődéshez elengedhetetlen a főváros további fejlesztése.

Nem kevesebbre vállalkoznánk, mint az Andrássy út meghosszabbítására. Létrejönne a főváros legfontosabb tengelye, a régi millenniumi városközpont után egy új millenniumi városközpont a MÁV tulajdonában álló rákosrendezői pályaudvar fejlesztésével– mondta.

Ez a 130 hektáros, egybefüggő terület Budapest szívében – a 13. és a 14. kerület határán – illegális hulladéklerakóként működik. A kormány a terület magánbefektetőkkel közös hasznosítására – a kormányzat és a magánbefektetők együttműködésével – tett javaslatot – közölte.

Hozzátette, hogy az elmúlt 30 évben minden kormány keresett valamilyen megoldást a terület rendezésére, de a jelen koncepció talán az eddigi legerősebb terv.
Lázár János a kormányfő elvárasait ismertetve aláhúzta: Budapesten „középszerű dolog nem épülhet”, az épített infrastruktúrának illeszkednie kell a budapesti tájszövetbe, és cél az is, hogy minél nagyobb legyen a magyar hozzáadott érték az együttműködésben.

Az új városközpontnak a magánérdek mellett közösségi célokat kell szolgálnia

– szögezte le. Jelezte: a kormány a fővárossal és az érintett kerületekkel is megállapodásra törekszik, és legalább olyan fontos, hogy a projekt a budapestiek számára elfogadható legyen. „Budapest ellen építeni nem lehet, csak Budapesttel” – mondta.

A fejlesztési koncepcióban a mintegy 1,3 millió négyzetméter nagyságú (130 hektár) terület két részre oszlana. Összesen mintegy 900 ezer négyzetméter hasznosítása kezdődhetne meg közösségi, illetve magáncélokra. Ezen belül 600-650 ezer négyzetmétert építene be a külföldi befektető, ez magában foglal irodaépületeket, lakásokat, kereskedelmi ingatlanokat, további 250-350 ezer négyzetméteren Budapest új, legnagyobb és legmodernebb közparkja jönne létre. A vasúti pályák egy részét lefednék, és felette zöld felületet alakítanának ki – ismertette.

Lázár János hangsúlyozta: a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy minőségi zöld terület jöjjön létre, és sokkal zöldebb építést vár el, mint bármely korábbi ingatlanfejlesztésnél.

A kötöttpályás közlekedésre pedig a terület maradék része, mintegy 300-350 ezer négyzetméter állna továbbra is rendelkezésre. A beruházás nagy fejlesztést jelent, új pályaudvart kell építeni, a kisföldalatti vonalát meg kell hosszabbítani – mondta a miniszter. A vasúti infrastruktúra és az autós közlekedés újra szabályozása, kerékpárutak és a zöld felület létesítés összese költségére mintegy 1 milliárd eurót biztosít a magyar kormány.

Megjegyezte: ez az összeg nem tartalmazza a Nyugati pályaudvart és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret összekötő gyorsvasút megépítését, amely a tervek szerint a rákosrendezői pályaudvaron is megállna.

Kérdésre válaszolva Lázár János nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a sajtóban megjelent beruházó áll a projekt mögött, de megfogalmazása szerint a projekt minimális 5 milliárd eurós értéke behatárolja az érintett vállalkozói csoportot.

Hangsúlyozta: nem átlagos, középszerű ingatlanpiaci befektetésről van szó; az új befektető a világ egyik legerősebb ingatlanpiaci pontjává tenné Budapestet, amely rengeteg turistát vonzana a fővárosba.

A tárcavezető szerint a világ egyik legjobb, legerősebb és legfontosabb ingatlanfejlesztőivel tárgyal a kormány, olyan befektetőkkel, akik a „semmiből létrehoztak már egy világvárost.”

Ezeket olvastad már?
Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás