RETRO RÁDIÓ

Ukrajnából vásárolt rakétavetővel akartak robbantani terroristák Bécsben

Elképesztő részletek derültek ki a Kölnben és az osztrák fővárosban tervezett merényletekről.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.04.
Módosítva: 2024.01.04.
Ukrajna Bécs terrorista

December második felében az osztrák és a német hatóságok közel egy tucat embert vettek őrizetbe iszlamista terrortámadások előkészítésének gyanújával. Az dzsihadisták elfogására azt követően került sor, hogy a hírszerzés a bécsi és a kölni dóm, valamint egy madridi célpont elleni állítólagos támadás előkészületeire bukkant. Az Exxpress osztrák hírportál legfrissebb információi szerint a különállónak tűnő rendőrségi akciók valójában egy összehangolt művelet részeit képezték, mely során egy Iszlám Államhoz köthető európai terroristasejtet számoltak fel. A lap információi szerint a merénylők azt tervezték, hogy Ukrajnából beszerzett rakétavetőkkel hajtják végre a támadásokat.

Ukrajnából vásárolt rakétavetővel akartak robbantani terroristák Bécsben

Az Exxpress beszámolója szerint az őrizetbe vett terroristák az Iszlám Állam közép-ázsiai csoportjának (ISKP) a tagjai, többségük Tádzsikisztánból származik, és egy Hollandiában élő imám vezette őket. A szerteágazó hálózatra állítólag tavaly áprilisban figyeltek fel a hatóságok, miután az osztrák hírszerzés meghiúsított egy bécsi Pride ellen szervezett támadást. Akkor az osztrák titkosszolgálat vezetője újságíróknak azt mondta, hogy egy 14, 17 és egy 20 éves gyanúsítottakat fogtak el. 

Az áprilisi események után az ISKP december végén került be ismét a hírekbe, miután a terrorszervezet Kölnben, Bécsben és Madridban akart merényleteket elkövetni az ünnepek alatt. Ekkor a német hatóságok öt tádzsik bevándorlót fogtak el, akik közül egyet már ismertek az iszlamista kapcsolatai miatt. A német sajtóértesülések szerint egy iszlamista csoport a kölni dómban tervezett támadást elkövetni. 

Ugyanebben az időben az osztrák hatóságok is akcióba lendültek, és négy embert vettek őrizetbe iszlamista vádak miatt. Az osztrák belügyi tárca akkor azt közölte, hogy a biztonsági szolgálatok elővigyázatossági intézkedéseket léptetnek életbe, és fokozzák a közterek megfigyelését az ünnepek idejére.

Az Exxpress által nyilvánosságra hozott nyomozati anyagok legmegdöbbentőbb része egyértelműen az, hogy a terrorhálózat Ukrajnából származó fegyverek vásárlását fontolgatta a támadásokhoz. Egy türkmén informátor azt mondta a német nyomozóknak, hogy a szervezet kapcsolatban állt az ukrán hadsereg egy vezető tisztségviselőjével, akitől „Stinger” rakétavetőket készültek venni, darabját 5000 dollárért.

A „FIM-92 Stinger” egy ember által hordozható légvédelmi rakéta, amelyet az amerikai Raytheon vállalat fejlesztett ki és gyárt. A világ egyik legelterjedtebb légelhárító fegyverének hatótávolsága mintegy 8 km, és 3800 méteres magasságig hatásos.

DESERT STORM
A terroristák ilyen Stinger rakétavetőt készültek vásárolni Ukrajnából

A rakétavetők tervezett vásárlása kapcsán fontos elmondani, hogy egyre több állami és nemzetközi szerv, valamint hatóság számol be arról, hogy az Ukrajnának adott, dollármilliárdokba kerülő fegyverek egy része a feketepiacra, onnan pedig bűnözőkhöz, terroristákhoz kerülnek.

A CNN már 2022 júliusában arról cikkezett, hogy Ukrajna számos a Nyugat által átadott fegyverrel nem tud elszámolni, és ezek az eszközök a feketepiacon köthettek ki, a célállomások között pedig az európai terrorszervezetek és a Közel-Kelet is szerepelt.

 

 

Ezeket olvastad már?
Miért indul a kispesti momentumos a korábban általa korruptnak nevezett Gajdával?

Miért indul a kispesti momentumos a korábban általa korruptnak nevezett Gajdával?

Balesetveszélyes a felújított Városháza: kókler munkát végeztek Karácsony Gergelyék

Balesetveszélyes a felújított Városháza: kókler munkát végeztek Karácsony Gergelyék

Újabb részlet bizonyítja, Magyarék a Bajnai Gordon-féle datadatos körrel működnek együtt

Újabb részlet bizonyítja, Magyarék a Bajnai Gordon-féle datadatos körrel működnek együtt

Hídpénzbotrány: ilyen úton juthatott vissza a pénz a Városházára

Hídpénzbotrány: ilyen úton juthatott vissza a pénz a Városházára

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás