1 percben Európáról – Kinek mit jelent?





Egyházi ember, tudós, művész, sportoló és civil vallomása.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2024.01.04.
Módosítva: 2024.01.04.
Szent István Intézet Európa 1 perc újév

Európa 1 percben címmel jelentkezik az új évben a Szent István Intézet sorozata, amelyben a magyar szellemi élet kiválóságai vallanak közös otthonunkról, Európáról. A műsor a Kossuth rádióban hallható minden hétköznap, a közelgő európai parlamenti választásokra és az Európai Unió 2024-es soros magyar elnökségre készülve.

Reviczky Gábor is megosztja 1 percben gondolatait Európáról (Fotó: Szent István Intézet)

Az „Európa 1 percben” címmel jelentkező széria a Kossuth rádió reggeli műsorsávjában, a népszerű „Jó reggelt, Magyarország!” műsoron belül (esti ismétléssel) hallható minden hétköznap. A fél éven át, mindössze egy percben jelentkező műsorban a magyar közélet meghatározó személyiségei, egyházi vezetők, tudósok, művészek, sportolók, intézményvezetők és a civil élet szereplői osztják meg a hallgatókkal gondolataikat Európáról.

Hal Melinda klinikai szakpszichológus, közgazdász is részt vesz az Európa 1 percben műsorban (Fotó: Fodor Erika)

A felkért megszólalók rövid hangüzeneteikben szabadon fogalmazhatták meg gondolataikat, hivatásukkal összefüggő meglátásaikat, személyes történeteiket. A 130 részből álló adássorozat végén az elhangzott jegyzetek nyomtatott kiadvány formájában is megjelennek majd. A magyar megszólalók írásait nagy európai gondolkodók felvetései egészítik ki.

Máthé Zsuzsa: A Kárpát-medencében élve ezer szállal kapcsolódunk össze Európa nemzeteivel (Fotó: Máthé Zsuzsa)

A műsor zenéjét a Szent István Intézet felkérésére Gulya Róbert zeneszerző komponálta, Beethoven, „István király, Magyarhon első jótevője” című, 1811-ben írt műve nyitányának dallamára.

Az államalapító szent királyunk Beethoven általi megidézése maga is üzenetet hordoz: a muzsika nyelvén jelzi, hogy a Kárpát-medencében élve ezer szállal kapcsolódunk össze Európa nemzeteivel, gazdagítva ezzel a kontinens értékes közösségét” – fogalmazott Máthé Zsuzsa. A Szent István Intézet igazgatója hozzátette, az alkotók hiszik, hogy a kiadvány maradandó lenyomata lesz korunk Európával kapcsolatos vélekedéseinek, és inspirációt jelent majd közös jövőnk alakításában is.

Vajon Fischl Vilmos milyennek látja Európát?.... (Fotó: Szent István Intézet)

Az új év első heteiben őket hallhatjuk

Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára; Reviczky Gábor színművész; Nemcsák Károly színművész, a József Attila Színház igazgatója; Frivaldszky Edit, az Emberi Méltóság Központ vezetője; Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója; Cseke Péter színművész, a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója; Makláry Ákos görögkatolikus pap, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke; Földi-Kovács Andrea, az Axióma Központ igazgatója; Varga Miklós énekes, színművész, Jeszenszky Géza történész, Erőss Loránd, az Országos Mentális, Idegsebészeti és Ideggyógyászati Intézet főigazgatója; Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum szóvivője; Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus; Oberfrank Pál színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója; Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója; Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója; Kohán Mátyás külpolitikai újságíró, Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet vezetője; Csókay András idegsebész; Köves Slomó rabbi, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője; Gózon Ákos, az Élet és Tudomány főszerkesztője; Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány elnöke; Giró-Szász Áron, az Axióma Központ alapítója; Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke; Jeszenszky Zsolt újságíró, véleményvezér; Schiffer Miklós stílustanácsadó, divatszakértő; Litkai Gergely humorista, a Duma Színház alapítója; Krúdy Tamás, a Szent István Intézet vezető kutatója; Bencsik András újságíró, a Demokrata hetilap főszerkesztője; Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója; Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás