1 percben Európáról – Kinek mit jelent?





Egyházi ember, tudós, művész, sportoló és civil vallomása.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2024.01.04.
Módosítva: 2024.01.04.
Szent István Intézet Európa 1 perc újév

Európa 1 percben címmel jelentkezik az új évben a Szent István Intézet sorozata, amelyben a magyar szellemi élet kiválóságai vallanak közös otthonunkról, Európáról. A műsor a Kossuth rádióban hallható minden hétköznap, a közelgő európai parlamenti választásokra és az Európai Unió 2024-es soros magyar elnökségre készülve.

Reviczky Gábor is megosztja 1 percben gondolatait Európáról (Fotó: Szent István Intézet)

Az „Európa 1 percben” címmel jelentkező széria a Kossuth rádió reggeli műsorsávjában, a népszerű „Jó reggelt, Magyarország!” műsoron belül (esti ismétléssel) hallható minden hétköznap. A fél éven át, mindössze egy percben jelentkező műsorban a magyar közélet meghatározó személyiségei, egyházi vezetők, tudósok, művészek, sportolók, intézményvezetők és a civil élet szereplői osztják meg a hallgatókkal gondolataikat Európáról.

Hal Melinda klinikai szakpszichológus, közgazdász is részt vesz az Európa 1 percben műsorban (Fotó: Fodor Erika)

A felkért megszólalók rövid hangüzeneteikben szabadon fogalmazhatták meg gondolataikat, hivatásukkal összefüggő meglátásaikat, személyes történeteiket. A 130 részből álló adássorozat végén az elhangzott jegyzetek nyomtatott kiadvány formájában is megjelennek majd. A magyar megszólalók írásait nagy európai gondolkodók felvetései egészítik ki.

Máthé Zsuzsa: A Kárpát-medencében élve ezer szállal kapcsolódunk össze Európa nemzeteivel (Fotó: Máthé Zsuzsa)

A műsor zenéjét a Szent István Intézet felkérésére Gulya Róbert zeneszerző komponálta, Beethoven, „István király, Magyarhon első jótevője” című, 1811-ben írt műve nyitányának dallamára.

Az államalapító szent királyunk Beethoven általi megidézése maga is üzenetet hordoz: a muzsika nyelvén jelzi, hogy a Kárpát-medencében élve ezer szállal kapcsolódunk össze Európa nemzeteivel, gazdagítva ezzel a kontinens értékes közösségét” – fogalmazott Máthé Zsuzsa. A Szent István Intézet igazgatója hozzátette, az alkotók hiszik, hogy a kiadvány maradandó lenyomata lesz korunk Európával kapcsolatos vélekedéseinek, és inspirációt jelent majd közös jövőnk alakításában is.

Vajon Fischl Vilmos milyennek látja Európát?.... (Fotó: Szent István Intézet)

Az új év első heteiben őket hallhatjuk

Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára; Reviczky Gábor színművész; Nemcsák Károly színművész, a József Attila Színház igazgatója; Frivaldszky Edit, az Emberi Méltóság Központ vezetője; Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója; Cseke Péter színművész, a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója; Makláry Ákos görögkatolikus pap, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke; Földi-Kovács Andrea, az Axióma Központ igazgatója; Varga Miklós énekes, színművész, Jeszenszky Géza történész, Erőss Loránd, az Országos Mentális, Idegsebészeti és Ideggyógyászati Intézet főigazgatója; Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum szóvivője; Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus; Oberfrank Pál színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója; Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója; Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója; Kohán Mátyás külpolitikai újságíró, Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet vezetője; Csókay András idegsebész; Köves Slomó rabbi, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője; Gózon Ákos, az Élet és Tudomány főszerkesztője; Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány elnöke; Giró-Szász Áron, az Axióma Központ alapítója; Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke; Jeszenszky Zsolt újságíró, véleményvezér; Schiffer Miklós stílustanácsadó, divatszakértő; Litkai Gergely humorista, a Duma Színház alapítója; Krúdy Tamás, a Szent István Intézet vezető kutatója; Bencsik András újságíró, a Demokrata hetilap főszerkesztője; Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója; Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke.





 





Ezeket olvastad már?
Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Top hírek

Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

50 milliós BMW-k, csúcstechnika, a pesti éjszakából jól ismert alakok... Miközben egy botrányba fulladt pr-akció keretében Magyar Péter vonattal utazott Debrecenbe, csapata 50 milliós BMW X6-osokkal, Mercedes buszokkal, „szolgálati” csúcstechnikával felszerelve az autópályán ment a vasárnapi rendezvény helyszínére.





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás