RETRO RÁDIÓ

Százezrek bankszámlájára érkezik ma egy tekintélyes összeg, ez az oka

Hamarabb érkezik a nyugdíj és a családi pótlék is, ami hatalmas örömhírt jelenthet sokak számára.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.12.04.
havi nyugdíj bankszámla segítőszent

Kinek és mennyi pénz érkezik a számlájára?

Mint ahogy az előző években, így idén decemberben is a szokásosnál hamarabb utalja a Magyar Államkincstár a nyugdíjakat és a családi pótlékot: december 4-től, vagyis mától érkeznek az összegek. A nyugdíjkompenzációval emelt nyugdíjhoz már ezen a napon hozzájuthat az, aki bankszámlájára kérte az utalást, a postai kifizetésekre pedig december 4. és decembert 19. között kerül sor. Mint ismeretes, a nyugdíjban, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülők már novemberben visszamenőlegesen megkapták az év első 10 hónapjára, illetve a 13. havi nyugdíjra eső pótlólagos nyugdíjemelési különbözetet. Ez a havi 210 700 forintos átlagos öregségi nyugdíj esetében havi szinten 6532 forint volt. December 4-én pedig már a korábbihoz képest 3,1 százalékkal emelt összeget utalja az Államkincstár. Emellett 2024. január 1-től 6 százalékos nyugdíjemelés várható, ezzel 230 ezer forintra nő az átlagnyugdíj, és a február 12-én érkező 13. havi nyugdíj összege is 230 ezer forint lesz átlagosan.

Ma érkezik az emelt összegű nyugdíj. Fotó: Kallus György

Ma van a nemzetközi bányásznap

Európa csaknem minden országában évszázadok óta december 4-én a bányászokat ünneplik. Egészen pontosan az ő szentjüket, Szent Borbálát, a hirtelen halállal járó, veszélyes szakmát űzők és a tüzérek védőszentjét. Képmását gyakran teszik fegyver- és puskaporraktárak homlokzatára. A középkor óta Borbála a 14 segítő szent egyike, védelmét a hirtelen halállal szemben kérik, jellemzően a bányászok. Az osztrák bányászok például december 4-én mézeskalácstésztából készült Borbála-kenyeret kaptak emlékbe. Másutt a bányákban Borbála-napkor égve hagyták a lámpásokat a bányajáratban, hogy megóvja őket a föld alatti haláltól. Ezenkívül pedig úgy tartják, ha Szent Borbála napján esik, nem lesz áldásos a nyár.

Róla nevezték el a rekamiét

Madame Recamier (Jean Francoise Julie), a rekamié nevű ülőbútor ősanyja 246 éve, 1777. december 4-én született. Később hozzáment egy Recamier nevű bankárhoz, 1794-ben pedig szalont nyitott, amely hamarosan a párizsi társadalmi élet egyik központja lett. Bár Napóleon megszorító intézkedései nem tettek jót a vállalkozásnak, a szalont mégis a végsőkig fenntartotta.

Idén is várja az adományozókat a Mikulásgyár

A Mikulásgyár 2023. december 1. és 21. között lesz nyitva a tavalyitól eltérő helyszínen. Elsősorban tartós élelmiszert (konzervet, tésztát, lisztet, cukrot, rizst, krumplit, almát, olajat, ivóvizet), tisztító- és tisztálkodási szereket, édességet várnak adományként. A gyár budapesti fő helyszíne idén a Bakáts téren van (IX. kerület), ahol 9.00 és 21.00 óra között várják az adományozókat, de a Lumina Christmas Parkban, a Római strandon is lehet adományozni 16 és 21 óra között.

128 éve született az olimpiai bajnok

Gombos Sándor olimpiai bajnok kardvívó 1895-ben szintén ezen a napon született. Bajnoki címét az 1928-as nyári olimpiai játékokon a Garay János, Glykais Gyula, Gombos Sándor, Petschauer Attila, Rády József, Tersztyánszky Ödön összeállítású magyar csapat tagjaként szerezte. Az aktív sportolástól 1932-ben vonult vissza, és orvosként praktizált, de a második világháború után a Magyar Vívószövetség elnöke volt.

Egy éve hunyt el a bükki füvesember

94 éves korában, 2022. december negyedikén, családja társaságában hunyt el Szabó Gyuri bácsi, vagy ahogy sokan ismerték, a bükki füvesember. Neve összeforrt a gyógynövényes gyógyítással. A népgyógyászat alapjait még gyerekként, nagymamájától sajátította el. Az elemi és polgári iskolák elvégzését követően könyvkereskedői képesítést szerzett, majd az élelmiszer-kereskedelem területén dolgozott. 1988-ban, nyugdíjba vonulását követően fordult ismét a természetgyógyászat felé. 2010-ben fitoterapeuta-oklevelet szerzett. A Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület alapítóját 2018-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Alapvetően napos, de hideg idő várható

Gyengén felhős idő valószínű az ország nagy részén, csapadék nélkül. A köpönyeg.hu előrejelzése szerint reggel átlagosan –3, délután +1 fok körül alakul a hőmérséklet, vagyis beköszönt az igazi téli idő. Jó hír viszont, hogy hétfőn már láthatjuk a napot is az időnkénti felhősödés mellett.

 

Ezeket olvastad már?
Hátborzongató dolgok derültek ki Maddie feltételezett gyilkosáról

Hátborzongató dolgok derültek ki Maddie feltételezett gyilkosáról

Elvitték minden idők eddigi legnagyobb Ötöslottó jackpotját

Elvitték minden idők eddigi legnagyobb Ötöslottó jackpotját

Botrány: meghurcolták a rendőrök a tízéves kisfiút, az anya kártérítést követel

Botrány: meghurcolták a rendőrök a tízéves kisfiút, az anya kártérítést követel

Háromszor támadt ez az állat egy nőre Terézvárosban

Háromszor támadt ez az állat egy nőre Terézvárosban

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás