Százezrek bankszámlájára érkezik ma egy tekintélyes összeg, ez az oka





Hamarabb érkezik a nyugdíj és a családi pótlék is, ami hatalmas örömhírt jelenthet sokak számára.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.12.04.
havi nyugdíj bankszámla segítőszent

Kinek és mennyi pénz érkezik a számlájára?

Mint ahogy az előző években, így idén decemberben is a szokásosnál hamarabb utalja a Magyar Államkincstár a nyugdíjakat és a családi pótlékot: december 4-től, vagyis mától érkeznek az összegek. A nyugdíjkompenzációval emelt nyugdíjhoz már ezen a napon hozzájuthat az, aki bankszámlájára kérte az utalást, a postai kifizetésekre pedig december 4. és decembert 19. között kerül sor. Mint ismeretes, a nyugdíjban, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülők már novemberben visszamenőlegesen megkapták az év első 10 hónapjára, illetve a 13. havi nyugdíjra eső pótlólagos nyugdíjemelési különbözetet. Ez a havi 210 700 forintos átlagos öregségi nyugdíj esetében havi szinten 6532 forint volt. December 4-én pedig már a korábbihoz képest 3,1 százalékkal emelt összeget utalja az Államkincstár. Emellett 2024. január 1-től 6 százalékos nyugdíjemelés várható, ezzel 230 ezer forintra nő az átlagnyugdíj, és a február 12-én érkező 13. havi nyugdíj összege is 230 ezer forint lesz átlagosan.

Ma érkezik az emelt összegű nyugdíj. Fotó: Kallus György

Ma van a nemzetközi bányásznap

Európa csaknem minden országában évszázadok óta december 4-én a bányászokat ünneplik. Egészen pontosan az ő szentjüket, Szent Borbálát, a hirtelen halállal járó, veszélyes szakmát űzők és a tüzérek védőszentjét. Képmását gyakran teszik fegyver- és puskaporraktárak homlokzatára. A középkor óta Borbála a 14 segítő szent egyike, védelmét a hirtelen halállal szemben kérik, jellemzően a bányászok. Az osztrák bányászok például december 4-én mézeskalácstésztából készült Borbála-kenyeret kaptak emlékbe. Másutt a bányákban Borbála-napkor égve hagyták a lámpásokat a bányajáratban, hogy megóvja őket a föld alatti haláltól. Ezenkívül pedig úgy tartják, ha Szent Borbála napján esik, nem lesz áldásos a nyár.

Róla nevezték el a rekamiét

Madame Recamier (Jean Francoise Julie), a rekamié nevű ülőbútor ősanyja 246 éve, 1777. december 4-én született. Később hozzáment egy Recamier nevű bankárhoz, 1794-ben pedig szalont nyitott, amely hamarosan a párizsi társadalmi élet egyik központja lett. Bár Napóleon megszorító intézkedései nem tettek jót a vállalkozásnak, a szalont mégis a végsőkig fenntartotta.

Idén is várja az adományozókat a Mikulásgyár

A Mikulásgyár 2023. december 1. és 21. között lesz nyitva a tavalyitól eltérő helyszínen. Elsősorban tartós élelmiszert (konzervet, tésztát, lisztet, cukrot, rizst, krumplit, almát, olajat, ivóvizet), tisztító- és tisztálkodási szereket, édességet várnak adományként. A gyár budapesti fő helyszíne idén a Bakáts téren van (IX. kerület), ahol 9.00 és 21.00 óra között várják az adományozókat, de a Lumina Christmas Parkban, a Római strandon is lehet adományozni 16 és 21 óra között.

128 éve született az olimpiai bajnok

Gombos Sándor olimpiai bajnok kardvívó 1895-ben szintén ezen a napon született. Bajnoki címét az 1928-as nyári olimpiai játékokon a Garay János, Glykais Gyula, Gombos Sándor, Petschauer Attila, Rády József, Tersztyánszky Ödön összeállítású magyar csapat tagjaként szerezte. Az aktív sportolástól 1932-ben vonult vissza, és orvosként praktizált, de a második világháború után a Magyar Vívószövetség elnöke volt.

Egy éve hunyt el a bükki füvesember

94 éves korában, 2022. december negyedikén, családja társaságában hunyt el Szabó Gyuri bácsi, vagy ahogy sokan ismerték, a bükki füvesember. Neve összeforrt a gyógynövényes gyógyítással. A népgyógyászat alapjait még gyerekként, nagymamájától sajátította el. Az elemi és polgári iskolák elvégzését követően könyvkereskedői képesítést szerzett, majd az élelmiszer-kereskedelem területén dolgozott. 1988-ban, nyugdíjba vonulását követően fordult ismét a természetgyógyászat felé. 2010-ben fitoterapeuta-oklevelet szerzett. A Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület alapítóját 2018-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Alapvetően napos, de hideg idő várható

Gyengén felhős idő valószínű az ország nagy részén, csapadék nélkül. A köpönyeg.hu előrejelzése szerint reggel átlagosan –3, délután +1 fok körül alakul a hőmérséklet, vagyis beköszönt az igazi téli idő. Jó hír viszont, hogy hétfőn már láthatjuk a napot is az időnkénti felhősödés mellett.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás