Orbán Viktor: Ukrajna uniós tagsága nincs megfelelően előkészítve, napirendre sem szabad tűzni!





Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel élőben jelentkezett a Kossuth rádió reggeli műsorában.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.12.01.
Módosítva: 2023.12.01.
Orbán Viktor rádió kormányfő

Orbán Viktor kormányfő a beszélgetés elején közölte, korán van filozófiai kérdések áttekintéséhez, de mégis beszélni kell erről Ukrajna uniós csatlakozása ügyében. Magyarország nem vétózik, de meg fog akadályozni döntéseket – szögezte le a miniszterelnök. „Az unió alapszerződése azt mondja, hogy bizonyos tárgykörökben csak akkor van döntés, ha abban minden tagállam egyetért. Mi nem ellene vagyunk valaminek, hanem nem jön létre közös álláspont a tagállamok között – mondta a kormányfő. 

Orbán Viktor elmondta, hogy minden jogunk megvan ahhoz, hogy annak mentén döntsünk bizonyos kérdésekről, ha az egyezik a magyar nemzeti érdekkel. Ukrajna uniós tagsága nem egyezik a magyar érdekkel – mondta. A kormányfő szerint az unió egységét úgy lehet megőrizni, ha bizonyos kérdésekhez, amiben nincs egyetértés, ahhoz ne is kezdjünk hozzá – tette hozzá. Akkor tűzzük napirendre Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalását, ha megfelelő előkészítés van, és a különféle érdekeket összehangoljuk – ismertette a kormányfő. 

Orbán Viktor elmondta, hogy az unió rosszul készítette elő a közelgő uniós csúcsot Ukrajna ügyében. Ukrajna háborúban áll, és másként működik a jogrendszere, mint egy békés országnak – tette hozzá. 

„Nem tudjuk megmondani, mekkora a területe Ukrajnának. Nem tudjuk, mekkora népességről beszélünk, és az ukrán mezőgazdaság beemeléséről sincsenek tanulmányok. A magyar gazdák szerint az ukrán mezőgazdaság tönkretenné a magyar mezőgazdaságot. Arról sincs információ, mekkora pénzt kapna Ukrajna, és honnan és kitől” – mondta a kormányfő. Amíg ezekre a kérdésekre nincs válasz, addig nem érdemes a csatlakozási tárgyalásokat megkezdeni.  

Az EU először kössön egy stratégiai partnerségi megállapodást Ukrajnával, és amikor látjuk, hogy tudunk együttműködni, akkor lehet továbblépni – mondta a kormányfő. 

Orbán Viktor elmondta, hogy ma az európai gazdaságok rossz állapotban vannak, sok helyen leálltak a beruházások.

Ezzel párhuzamosan szórja a pénzt az EU Ukrajnára. Azért küldünk pénzt és fegyvert Ukrajnába, hogy győzzön, de nem győz. Békére és tűzszünetre van szükség.

Ha akarunk Ukrajnának pénzt adni, akkor azt honnan adjuk – tette hozzá. 

Azért kellene módosítani az unió költségvetését, mert elfogyott a pénz, pedig csak a harmadik évében vagyunk a hétéves költségvetésnek.

A megoldás, hogy ne a közös költségvetésből finanszírozzák Ukrajnát – mondta a kormányfő. Azzal, hogy bebújunk az unió háta mögé Ukrajna finanszírozása kapcsán, az egy demokráciában elfogadhatatlan. 

A nemzeti konzultáció erőt ad a tárgyalások során

Orbán Viktor elmondta, harcolni fog Magyarország szuverenitása mellett, de a nemzeti konzultáció erőt ad a tárgyalások során. „Mindenki szánjon néhány percet a hazájára” – tette hozzá a miniszterelnök.

A kormányfő rámutatott arra is, hogy Magyarország körül mindig nagyobb birodalmak voltak. Mi azt a taktikát választottuk, hogy minden birodalom temetésén részt tudtunk venni. Mi itt vagyunk 1100 éve, és ez idő alatt megtanultuk, hogyan kell ezt a területet berendezni – tette hozzá. Éppen ezért nincs szükségünk arra, hogy más mondja meg, hogyan éljünk. A magyaroknak megvan a történelmi képessége arra, hogyan hozhat létre államot. 

A Gyurcsány-korszakban nem a magyar nemzeti érdekek diktáltak

Persze vannak olyanok, akik szerint el kell fogadni valamelyik birodalom ajánlatát – mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, volt egy Gyurcsány-korszak, amikor nyilvánvaló volt, hogy a döntések nem a magyar emberek érdekei mentén történtek.

„Van egy kormány, aminek a döntéseit próbálják befolyásolni, de egy másik befolyásolási kísérlet, ha az embereket próbálták befolyásolni, hogy ne nemzeti kormányt válasszanak.”

Ennek volt az eszköze a guruló dollárok 2022-ben – mondta a kormányfő. 

Egyértelmű és világos szabályok kellenek, hogy ne lehessen külföldről befolyásolni a magyar választói akaratot.

Az áremelkedést meghaladó béremelések lesznek 2024-ben

2023 volt a legveszélyesebb év: szankciók, inflációk, energiaválság – mondta Orbán Viktor. Idén azért dolgoztunk, ne legyen rosszabb, míg 2024 egy reményteljes esztendő. Azért fogunk dolgozni, hogy 2024 jobb legyen – mondta a kormányfő. A minimálbér emelése jó hír, és a nyugdíjakat is 6 százalékkal emeljük. 

Az áremelkedést meghaladó béremelések lesznek 2024-ben.

A kormányfő nagy eredménynek nevezte, hogy a gazdasági élet szereplői döntöttek így, hogy béremelések lesznek. 

Orbán Viktor biztatónak nevezte, hogy az otthonteremtési rendszert kibővítették. Megemelték a babaváró hitel összegét is – tette hozzá. A 40 év alattiak körében a saját otthonnal rendelkezők aránya elérte a 75 százalékot. 

A kormányfő ismertetése szerint a 13. havi nyugdíjat is ki tudják fizetni. 

A világ minden országával kereskedni kell

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az elmúlt 20-30 évben a nyugati világ része lett Magyarország. A magyar diplomácia erőfeszítéseinek a nagy része ezt szolgálta. Most gazdasági szempontú megközelítést kell alkalmazni, és a világ minden országával kereskedni kell, mert kicsi a piacunk – ismertette a kormányfő. 

Tízmilliós ország, ha ennél jobban akar élni, akkor a termékeit az egész világban el kell adni, és ehhez kapcsolatban kell lenni. Ebben a pillanatban a világ legjobban fejlődő része keleten van, és ennek mentén kell a döntéseket meghozni – tette hozzá. Próbálom kitágítani a gazdasági teret a magyar cégek előtt – zárta a kormányfő. 





 





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Áll a forgalom Budapesten: durva baleset történt

Áll a forgalom Budapesten: durva baleset történt

Szentkirályi Alexandra: újabb kamu Karácsony Gergelytől, aki nem indította el a társasházak fűtéskorszerűsítését sem!

Szentkirályi Alexandra: újabb kamu Karácsony Gergelytől, aki nem indította el a társasházak fűtéskorszerűsítését sem!

Frontális karambol, teljes útzár és mentők a 7-es főúton

Frontális karambol, teljes útzár és mentők a 7-es főúton

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás