„Képtelen normális szolgáltatást nyújtani Budapesten” – kemény kritikával illette a Vízműveket Szentkirályi Alexandra





Nem kertelt, kerek perec kimondta, mi a helyzet.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.12.21.
Módosítva: 2023.12.21.
Karácsony Gergely Fővárosi Vízművek Szentkirályi Alexandra Budapest

Az emberek az ország minden részén megfizetik a vízdíjat, ezért mindenhol normális szolgáltatást kapnak. Egyedül a Fővárosi Vízműveknél tűnik el a pénz és képtelen normális szolgáltatást nyújtani Budapesten és a főváros környékén. A Fővárosi Vízművek azóta képtelen normális ellátást biztosítani, mióta Karácsony Gergely és Gyurcsány emberei vezetik a fővárost

– írta meg kerek perec a véleményét Szentkirályi Alexandra. 

Duzzad a botrány a Vízművek körül

Levélben fenyegette meg a kormányt Karácsony Gergely, hogy a Fővárosi Vízművek nem tesz eleget a szerződésben rögzített vízátadási kötelezettségének, ha az állam nem fizet magasabb díjat a vállalatnak. A főpolgármester tizenkét agglomerációs település vízellátását használná fel politikai zsarolásra, hogy pénzhez juttassa a csőd szélén egyensúlyozó fővárost. Pedig volt pénz Budapesten: Karácsonyék alig négy év alatt 214 milliárdos vagyont éltek fel – írtuk korábban. 

Tucatnyi fővárosközeli agglomerációs település összesen jóval több mint 150 ezer lakosának ivóvízellátása kerülhet veszélybe, ha Karácsony Gergely beváltja azt a fenyegetését, amelyeket a kormánynak küldött minapi levelében fogalmazott meg. A birtokunkba került dokumentumban a főpolgármester az úgynevezett vízátadási szerződések egyoldalú felrúgásával zsarolja Lantos Csaba energiaügyi és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert.

Egy levél részletei

Karácsony Gergely a Fővárosi Vízművek veszteségével kezdte, melyet szerinte az is okoz, hogy egyes korábbi vízátadási szerződések alapján a cég az ellátási területén kívüli, döntően állami tulajdonú víziközmű-szolgáltatók számára ad át vizet, nagy mennyiségben.

Idén több mint 13 millió köbmétert. A főpolgármester hozzátette: ezt a mennyiséget sok esetben évtizeddel korábban meghatározott, befagyasztott árakon adják át, az ellenérték kisebb az önköltségi árnál is. 

Ez a helyzet a fővárosi önkormányzat számára elfogadhatatlan. Egyetlen helyi önkormányzat sem kényszeríthető rá arra, hogy az állami feladatellátás veszteségét viselje

– írta Karácsony, majd megfogalmazta ultimátumát: „amennyiben záros határidőn belül az állam nem biztosítja – bármilyen jogcímen – az állami ellátási felelősségi körbe tartozó területekre történő ivóvízátadás veszteségének megtérítését úgy a 2023. évre, mint a következő évekre a Fővárosi Vízművek számára, akkor a Fővárosi Vízművek […] kénytelen lesz […] a vízátadási szerződéseit felmondani.”

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás