Szentkirályi Alexandra letesztelte: kiváló minőségű az idei csokimikulás





Nem kerül olyan csokimikulás vagy szaloncukor a boltok polcaira, amelyeknek vitatható a minősége. Az ünnepek előtt fogyasztóvédelmi vizsgálatok zajlanak, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Sára Botond főispán is részt vett az egyiken.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.11.16.
Módosítva: 2023.11.17.
Szentkirályi Alexandra csokimikulás csokoládé

A kormány hamarosan újabb szigorításról dönt a vásárlók biztonsága érdekében – mondta el a Ripostnak Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a fogyasztóvédelem laboratóriumában, ahol egy csokimikulást tesztelt. A fogyasztóvédelem ebben a szezonban eddig sok ezer élelmiszer-vizsgálatot végzett el csak a fővárosban.

Fogyasztóvédelem csokimikulas
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Kupecki Nóra helyettes államtitkár is részt vett a csokimikulás tesztelésén / Fotó: Ripost

Ahogy közeledünk az ünnepekhez, egyre nagyobb a tömeg is a boltokban, a vásárlók számára pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőségű és árú csokoládét vesznek a gyerekeknek.

„Budapesten közel 24 ezer olyan kiskereskedelmi egység található, amelyeket annak érdekében ellenőrizhet a fogyasztóvédelem, hogy kiszűrje azokat a termékeket, amelyek egészségügyi kockázatot rejthetnek, anyagi kárt, esetleg minőségbeli csalódást okozhatnak a vásárlóknak” – tudták meg dr. Sára Botondtól.

Fogyasztóvédelem csokimikulas
A tesztelendő csokimikulást szúrópróba-szerűen választották ki Kupecki Nóra, Szentkirályi Alexandra és Sára Botond jelenlétében / Fotó: Ripost

Az egyik legfontosabb feladat most, hogy megfelelő minőséget és tájékoztatást nyújtsanak a termékeken lévő címkék, hogy a vásárlók ne érezzék azt: át lettek verve

– mondta el a lapnak a főispán, aki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Kupecki Nóra helyettes államtitkár társaságában maga is részt vett az ellenőrzésen. A Corvin Plazában lévő Prima élelmiszerboltban szúrópróba-szerűen kiválasztott csokimikulást a fogyasztóvédelem laboratóriumába vitték, ahol a terméket ledarálták és vizsgálatnak vetették alá a szakemberek.

Fogyasztóvédelem csokimikulas
A laborban benézhettünk a kulisszák mögé / Fotó: Ripost

„Ilyenkor történik meg a zsírkioldás, a zsírtartalom és a kakaóvajtól eltérő, idegen zsírok mennyiségének a meghatározása. Ezeket az értékeket aztán összevetjük a gyártó által feltüntetett, címkén szereplő adatokkal is”– avatott be a részletekbe Pongor Gáborné, az Igazságügyi Minisztérium Fogyasztóvédelmi Piacfelügyeleti főosztály laboratóriumvezetője.

Íme a Ripost videója a tesztelésről:

Kiváló minőségűek a csokimikulások

A hatóság egyébként eddig nem talált szabályellenes terméket, így mindenki nyugodt szívvel válogathat  a polcokról. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arra is kitért, hogy az ünnepi csokoládék mellett, a kötelező akcióban részt vevő termékeket is folyamatosan vizsgálják. Mint ismert, a magyar szabályok az európai uniós elvárásoknál is szigorúbbak. Amennyiben egy termék nem felel meg az elvárásoknak, korrekcióra utasíthatják annak gyártóját, de bevonhatják magát a terméket, a pénzbírságról nem is beszélve. Miután a kormány komoly figyelmet fordít a fogyasztóvédelemre és a vásárlói biztonságra, hamarosan dönt egy újabb szigorító javaslatról, amely a fogyasztóvédelmi bírság mértékét emeli majd meg.

 





 





Ezeket olvastad már?
Az Androidosok dühöngenek: újabb hasznos funkciókat vettek el tőlük

Az Androidosok dühöngenek: újabb hasznos funkciókat vettek el tőlük

Emberölés Miskolcon: holttestet talált a rendőrség

Emberölés Miskolcon: holttestet talált a rendőrség

Megrázó fordulat a szentesi emberölés ügyében: holttan találták a gyanúsítottat

Megrázó fordulat a szentesi emberölés ügyében: holttan találták a gyanúsítottat

Borzasztó baleset Csepelen: tarolt a HÉV

Borzasztó baleset Csepelen: tarolt a HÉV

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás