Rémisztő, gyilkos bálnák süllyesztettek el egy hajót

Orkák támadtak egy jachtra, ami miatt a hajó léket kapott. Azonnali mentőakciót indítottak, hogy az utasokat partra juttassák!Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.11.12.
Módosítva: 2023.11.12.
orkatámadás Gibraltár-szoros kormánylapát mentés tenger

Orkák támadtak meg és süllyesztettek el egy lengyel jachtot Gibraltár partjainál. A gyilkos bálnák 45 percen át támadták a hajó kormánylapátját, az akciójuk végül szivárgáshoz vezetett és elsüllyesztette a hajót. A jacht tulajdonosa, Lech Lewandowski a polsatnews.pl-nek beszélt a megrázó esetről. Megjegyezte, hogy aggasztó volt a támadás intenzitása, amelynek az egyébként szélsőséges körülményekre tervezett hajó alkatrészei sem tudtak ellenállni. Az utasokat a parti mentők és a marokkói haditengerészet segítségével juttatták a spanyol partokra.


Lewandowski arról is beszélt, hogy Gibraltár környékén egyre növekszik az orkatámadások száma, az eset pedig rávilágít a tenger kiszámíthatatlan természetére és azokra a lehetséges veszélyekre, amelyekkel még a legfelkészültebb tengerészek is váratlanul szembesülhetnek. Egy tanulmány szerint 2020 májusában kezdődtek az orkatámadások a Gibraltár-szoros és az Ibériai-tenger vizein. A vízi emlősök rendre a kormánylapátot veszik célba, aminek egy trauma lehet az oka. Elképzelhető, hogy azért támadnak, mert egy nőstény, aki vélhetően összeütközött egy hajóval vagy egy halászháló ejtette csapdába, sokat szenvedett és ez a trauma megváltoztatta a viselkedését. A kardszárnyúak tanulnak egymástól, így átvehették tőle ezt a szokást. Elképzelhető, hogy ezek a roppant intelligens állatok megtanulták a vízi járművekben rejlő fenyegetést és így próbálják elkerülni a sérüléseket. Egy másik elmélet szerint az orkák a játékos természetük miatt teszik tönkre a kormánylapátokat, a hajók a rezgésükkel, hangkeltésükkel kelthetik fel a figyelmüket.

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás