Orbán Viktor: Európa elvesztette az önrendelkezési képességét





A miniszterelnök az idén 90 éves rangos svájci konzervatív hetilap, a Weltwoche jubileumi ünnepségén mondott beszédet.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.11.22.
Módosítva: 2023.11.22.
beszéd svájc Orbán Viktor

Politikus kevés van, bürokrata temérdek

Orbán Viktor szerint az Európai Uniót az Európa Tanácsnak kellene vezetnie, amelyben a tagállamok kormány- és államfői ülnek. Ehelyett az látható, hogy egyre több döntést a brüsszeli intézmények hoznak meg, holott a bürokraták pont azért vannak ott, hogy a politikusok döntéseit végrehajtsák. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarországnak ilyen helyzetben sajátos felelőssége van. 

ORBÁN Viktor
Fotó: Koszticsák Szilárd

Magyarországon ugyanis nincs liberális hegemónia, a kormány ezt többször megtörte 2010 óta. Nincsenek koalíciós civakodások sem, mert világos felhatalmazása van a kabinetnek, és migráció sincs.

Ma Európában politikusokból hiány van, bürokraták vannak mindenütt – szögezte le a kormányfő.

Európa az USA-hoz láncolja magát

A gazdaság- és belpolitika – nem titok – Európában nem voltak bebetonozva akkoriban. Ezért volt szükség arra, hogy egyedi minőséget adjanak neki, mind a kapitalizmus, mind a demokrácia szempontjából, hogy az új szervezet Nyugat-Európában sikeres legyen. Ez a megoldás lett a kereszténydemokrácia – magyarázta Orbán Viktor. Megjegyezte, hogy a kereszténydemokrácia választ adott arra a kérdésre, hogyan lehet becsempészni az úgynevezett „versenyképes demokráciát”.

Mi itt a nagyobb felelősség, a nagyobb szolidaritás, a szomszédaink iránti felelősség mellett állunk ki. Tehát ez a mélyen keresztény hagyomány összhangban van a mi gazdaságunkkal, és a kereszténydemokrácia ezt is jól csinálta. Ez bevált. Szellemi értelemben Nyugat-Európa, ami akkoriban Európa volt, képes volt megmaradni önálló tényezőnek

– idézte fel Orbán Viktor az amerikai hegemónia idejét. Ehhez képest manapság már liberális-progresszív uralom van Európában – mutatott rá, és kiemelte, hogy 1990 után a progresszív liberális erők átvették az irányítást Európában és Amerikában is. 

A nagy kérdés az, hogy lehetséges-e ilyen körülmények között Európa saját, független minőségét helyreállítani, és mégis megőrizni függetlenségét a nagy nyugati szövetségen belül, amit ma udvariasan stratégiai szuverenitásnak neveznek. Európa ahelyett, hogy saját érdekeit képviselné, az USA-hoz láncolja magát. Szeretném hangsúlyozni, hogy ennek milyen következményei vannak és lehetnek a jövőben. 

Úgy vélte, ma az amerikai térvesztés mellett értelemszerűen egy európai térvesztés is zajlik. Ma pedig már a nem nyugati világba is exportálnák a progresszív-liberális elveket.

Emiatt amikor egy európai politikus európai értékekről beszél, akkor általában egy nagy uniós tagállam érdeke bújik meg a szavai mögött.

 

Európának nincs önrendelkezési képessége

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ő a leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnök Európában, így nem csoda, ha kialakult egy sajátos látásmódja. Kiemelte:

A svájciaknak és a magyaroknak egy közös gondjuk van: az Európai Unió.

A kormányfő szerint Európa problémáinak témája igen súlyos, így valószínűleg mindenkit fel fog rázni a reggeli kávéja ellenére is. Úgy vélte,

Európa elvesztette az önrendelkezési képességét.

Szerinte Európa nem tudja felismerni a saját céljait, és azt sem, hogy milyen eszközöket kell használnia a céljai eléréséhez.  Fájdalmas, amit ma Európában látunk – szögezte le. Orbán Viktor felidézte, hogy a második világháború előtt Európa még dönthetett volna a saját sorsáról, erre minden lehetősége megvolt. Mivel azonban nem élt az esélyével, a kontinens országai inkább harcolni kezdtek egymással, legyengítve ezzel egymást. Eközben az Európán kívüli erők megerősödtek.

 

A konzervatív beszéd azonnali megbélyegzéssel jár

Európa többi országában progresszív liberális hegemónia van, és a konzervatív beszéd és program azonnali megbélyegzést von magával.

A Weltwoche nem olyan, mint egy mainstream média, én pedig nem vagyok olyan, mint egy mainstream politikus. Remélem, hogy az érdeklődés az kölcsönös: engem is érdekel, hogy mit gondolnak Önök, több száz kilométerrel a hazámtól nyugatra, és talán a Weltwoche olvasóit is érdekli, hogy mit gondolnak néhány száz kilométerrel keleti irányban

– fogalmazott Orbán Viktor. 

A politika szegényebb lenne a Weltwoche nélkül

Először is, boldog születésnapot kívánok. Nem tudom, kit lepett meg jobban, hogy ez a találkozó létrejöhetett, a Weltwochét vagy engem

– kezdte beszédét a miniszterelnök. A kormányfő kiemelte, óriási megtiszteltetés, hogy egy 10 millió lakosú közép-európai országban tart beszédet a német nyelvterület legnagyobb konzervatívjának születésnapján. – Először is, csodálója vagyok az önök újságjának. Azok közé tartozom, akik szerint az európai politika szegényebb lenne a Weltwoche nélkül – szögezte le a kormányfő.

Megnyugtató, hogy a német nyelvű újságokban még mindig vannak konzervatív értékek képviselve

– tette hozzá Orbán Viktor, aki kiemelte, hogy igenis, van magyar–svájci barátság. Egyik nép sem túlságosan érzelgős, 1956 olyasmi, amit itt nem kell magyarázni. 1956 komoly szenvedés volt Magyarországon, ezért köszönjük, hogy a svájciak befogadták a menekülteket, a magyarok pedig kivívták a megbecsülést és a tiszteletet, és ezért a magyaroknak jó hírük van – jegyezte meg. Hozzátette:

Ennél aktuálisabb, de fontos, hogy több mint 900 cég dolgozik Magyarországon. Több mint 30 000 magyar családnak tehát az országban svájci cégek adnak kenyeret. A kereskedelmünk folyamatosan nő.

Svájci látogatása során Orbán Viktor miniszterelnök kedden Zürichben találkozott a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) korábbi elnökével, Sepp Blatterrel. A miniszterelnök és a sportvezető kötetlen beszélgetést folytatott közös szenvedélyük, a labdarúgás helyzetéről és legutóbbi eseményeiről.

Bernben pedig Alain Bersettel, Svájc szövetségi elnökével és Ignazio Cassis svájci külügyminiszterrel találkozott. A tárgyalásokon a magyar–svájci kétoldalú kapcsolatokról, a gazdasági együttműködésről és a jövő évi magyar EU-elnökségi tervekről volt szó – írja a Magyar Nemzet.





 





Ezeket olvastad már?
„Az a szomorú, ha segítségért kiáltasz, akkor sem jönnek oda” - forrnak az indulatok, miután elszabadult a pokol az 1-es villamos megállójában

„Az a szomorú, ha segítségért kiáltasz, akkor sem jönnek oda” - forrnak az indulatok, miután elszabadult a pokol az 1-es villamos megállójában

Azt hitte egy fiatal lány, hogy másnapos: kiderült, sokkal rosszabbról van szó

Azt hitte egy fiatal lány, hogy másnapos: kiderült, sokkal rosszabbról van szó

Dermesztő pillanatok: négy UFO jelent meg a tanya felett

Dermesztő pillanatok: négy UFO jelent meg a tanya felett

Nagy retró mese kvíz: felismered mindet?

Nagy retró mese kvíz: felismered mindet?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás