Ez történt Budapesttel 150 évvel ezelőtt





Ezen a napon ért véget az egy évig tartó egyesítési folyamat, így 1873. november 17-én végleg egyesült Buda, Pest, Óbuda és a Margitsziget. És akkoriban nem ez volt az egyetlen jelentős esemény!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.11.17.
lomtalanítás nemzetközi férfinap sávlezárás

Ma van Budapest napja

Az 1872. december 22-én szentesített törvénycikk elrendelte az 54 ezer lakosú Buda és a 200 ezer lakosú Pest szabad királyi városok, valamint a 16 ezer lakosú Óbuda és a Margitsziget egyesítését. Az egy évig tartó egyesítési folyamat az 1873. november 17-i díszközgyűléssel ért véget és megkezdte működését a Fővárosi Tanács. A város első főpolgármestere Ráth Károly lett, polgármesterré pedig Kammermayer Károlyt választották. És azokban az években nem ez volt az egyetlen nagy lépés a főváros történetében!

  • 1870-ben megindult a Várhegyre a sikló, négy évvel később pedig a Szabadság-hegyre a fogaskerekű.
  • 1871-ben elkezdték például építeni az Andrássy utat, és még ugyanebben az évben törvény született a Nagykörút építéséről. Ekkor készült el a második Duna-híd és a Margit híd is.
  • 1874-ben nyílt meg a Központi Távirda, öt évvel később pedig megkezdődött a telefonhálózat kiépítése.
  • Az 1880-as évek második felében pedig kiépült a Cinkota és Soroksár közötti, valamint szentendrei HÉV.

Majd a II. világháború után az Országgyűlés 1949. december 20-án szavazta meg azt a törvényt, amely 1950. január 1-jével Budapesthez csatolt még huszonhárom környező, addig önálló települést: hét várost és tizenhat nagyközséget, aminek révén létrejött a mostani Nagy-Budapest.

Budapest 150
1872. december 22-én indult Budapest egyesítésének folyamata Fotó: Koray Olsen/Shutterstock

Itt nyílik a főváros 150 évét bemutató szabadtéri kiállítás

A főváros 150. születésnapja alkalmából november 17-én egy különleges, ingyenesen látogatható szabadtéri kiállítás nyílik a belvárosi Városháza Parkban. Itt 151 kortárs illusztrátor egyedi munkáját lehet megtekinteni. A 151 magyar grafikusművész illusztrációja egy-egy évet és azon belül is az adott évben történt kiemelkedő eseményeket jeleníti majd meg 1873-tól egészen napjainkig.

Csak ma 150 forintért lehet BKK-val utazni

Ugyancsak Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából egész nap korlátlanul utazhatunk a BudapestGO appban megvásárolható 150 forintos „szülinapijeggyel”. A jegyek kizárólag november 17-én használhatók fel, 00.00-tól 23.59-ig, korlátlanul.

Ebben a kerületben lomtalanítás lesz a hétvégén

November 17-én kezdődik a lomtalanítás a VII. kerületben, ami november 18-ig tart majd. Ez nem azt jelenti, hogy az egész kerületben közel két hétig bármikor ki lehet helyezni a feleslegessé vált lomokat! Azt, hogy melyik utcában, mikor lesz pontosan a lomtalanítás a lomkikészítési időpontok térképén, illetve a postaládákba dobott szórólapokon lesz feltüntetve. Aki más időpontban, illetve este 6 előtt teszi ki a lomokat, az szabálysértést követ el!

Ma van a nemzetközi diáknap is

A Nemzetközi Diáktanács 1941-ben nyilvánította november 17-ét a diákok napjává, a Londonban tartott konferenciáján. Ezen a napon különböző rendezvényeken emlékeznek meg a fiatalok a diáktársaikról.

Itt lehet vért adni a fővárosban pénteken

Budapesten ezúttal három helyszínen várják a véradókat. Reggel héttől este hétig a Közép-magyarországi RVK Intézetben, déltől fél hatig a Sugár Üzletközpont II. emeletén, fél háromtól este hatig pedig az Europeum Plázában.

Fotó: Bús Csaba

Nem lesz túl szép idő a hétvégén

Pénteken erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és többfelé alakulhat ki eső, zápor. Délnyugaton zivatar is lehet. Eleinte a déli, majd az északnyugati szél erősödhet meg. 9–11 fok körüli értékeket mérhetünk a köpönyeg.hu előrejelzése szerint. Szombaton a nagy területen viharossá fokozódó északnyugati szél hatására csökkenni fog a felhőzet, futó zápor, a hegyekben akár hózápor is előfordulhat. A levegő 5–10 fok közé hűl. Vasárnap pedig eleinte változóan, majd erősen felhős lesz az ég, de nem lesz számottevő a csapadék. Reggel 1, délután pedig 9 fok lesz a valószínű.

Sok helyen lesz sávlezárás, útlezárás

November 17-én este nyolcig sávlezárás lesz a Szent István körúton a Jászai Mari térnél mindkét irányban kerékpársáv létesítése miatt. Este 11-ig sávlezárás lesz a Róbert Károly körúton az Árpád híd felé a Kacsóh Pongrác úti felüljáró után burkolatjavítás miatt, este hatig pedig sávlezárás lesz a Margit híd budai lehajtóján a Vidra utca előtt átépítés miatt. Ugyancsak pénteken este 19.30-ig lezárják a VI. kerületben a Nagymező utcát a Mozsár utca és az Andrássy út között rendezvény miatt. Szombaton és vasárnap pedig félpályás lezárás a Márvány utcában a Győri út és a Győző utca között karbantartás miatt. A váltakozó irányú áthaladást jelzőlámpa szabályozza majd. A 105-ös és a 210B autóbusz terelve közlekedik; a Budai végállomások felé nem érinti a Győri út megállót, illetve a Gyöngyösi utca felé az Ág utca és a Krisztina tér megállót sem.

Szombaton lesz 95 éve, hogy bemutatták az első szinkronhanggal ellátott rajzfilmet

1928. november 18-án mutatták be az első Mickey egér-rajzfilmet. Ez volt az egyik első szinkronhanggal ellátott rajzfilm is. Kevesen tudják, hogy Walt Disney „Steamboat Willie” című filmje valójában csak a harmadik volt Mickey és Minnie főszereplésével, de az első, amit bemutattak.

Vasárnap lesz a nemzetközi férfinap

A nemzetközi férfinapot 24. éve november 19-én tartják. Azért ekkor, mert Magyarországon 2009-től szerveznek a nemzetközi férfinaphoz köthető rendezvényeket. A nemzetközi férfinap célja, hogy a fiúk és férfiak egészségére hívja fel a figyelmet és hangsúlyozza a nemek közötti egyenlőséget. Ez egy olyan alkalom is, mely elítél minden a férfiak ellen szóló diszkriminációt és hangsúlyozza az elért eredményeiket a férfiak hozzájárulását a közösség, a család, a házasság és a gyerekekkel való törődésben, valamint elismeri a közösségben betöltött nélkülözhetetlen szerepüket – olvasható a Wikipédián.





 





Ezeket olvastad már?
Nyitnak a fővárosi strandok! Emelkednek vajon a belépők?

Nyitnak a fővárosi strandok! Emelkednek vajon a belépők?

Váratlan fordulat, ez történt a kis Maddie holttestével?

Váratlan fordulat, ez történt a kis Maddie holttestével?

Menczer: Magyar Péter a baloldal embere! A következő csalódás

Menczer: Magyar Péter a baloldal embere! A következő csalódás

Mitől fél Magyar Péter? Testőrök lepték el a vasúti kocsit

Mitől fél Magyar Péter? Testőrök lepték el a vasúti kocsit

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás