Szó szerint életmentő lehet ez a nap, mutatjuk miért





A hirtelen szívhalál szerte a világban igen gyakori halálozási ok, pedig kis felkészültséggel és némi bátorsággal mi magunk is életet menthetnénk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.10.16.
újraélesztés készség olimpia

Október 16-a szerte a világon az újraélesztés nemzetközi napja. Ez a nap arról szól, hogy az egészségügyi szakemberek felhívják a laikusok figyelmét arra, mennyire fontos szerepet játszanak ők is abban, hogy kevesebb ember essen áldozatául a hirtelen szívmegállásnak.

újraélesztés
Minden, újraélesztés nélkül eltelt perccel, 10 százalékkal csökken az esélye az életben maradásnak 
Fotó: Mészáros János

Ma van az újraélesztés napja

A Szegedi Tudományegyetem közlemény szerint Magyarországon évente 27 ezer hirtelen szívhalál következik be, ami azt jelenti, hogy körülbelül hetvenen halnak meg naponta keringésleállásban. A magas halálozás mögött még mindig az állhat, hogy a legtöbben nem kapnak időben segítséget, márpedig az újraélesztést 3-5 percen belül meg kell kezdeni, hogy a mentők megérkezéséig a keringés fenntartható legyen. Minden, újraélesztés nélkül eltelt perccel, 10 százalékkal csökken az esélye az életben maradásnak, mivel 3-5 perc után elkezdődik az agy károsodásának folyamata. A szakemberek szerint az utca emberének kulcsfontosságú a szerepe, hiszen az újraélesztés során kisebb hibákat ejteni még mindig sokkal jobb, mint semmit sem tenni és ezzel esélyt sem adni egy embernek a túlélésre.

Rekordkísérlet iskolásokkal

A mai napon rekordkísérletet is rendeznek Szegeden, melynek célja, hogy 10 ezer általános és középiskolás diáknak tanítsák meg az alapszintű újraélesztés technikáját, ugyanis az újraélesztés egyszerű pszichomotoros készségei már iskoláskorban hatékonyan elsajátíthatók hangsúlyozta a közleményben Buresch Györgyi, az SZTE sürgősségi betegellátó önálló osztály diplomás ápolója, a rekordkísérlet főszervezője. A „Ments velünk életet” elnevezésű napra, melyet ma Szegeden a Pick Arénában rendeznek meg 11 órától bárki csatlakozhat.

Kezdődik az őszi érettségi

Mint minden évben idén is rendben megkezdődtek az emelt és közép szintű írásbeli érettségi vizsgák, melyek október 16-ától egészen október 27-éig lázban tartják a fiatalokat.

érettségi
Idén ősszel 193 intézményben várhatóan húszezer-ötszázhuszonnégyen érettségiznek Fotó: Komka Péter

A 2023–24-es tanév őszi érettségi vizsgái a magyar nyelv és irodalom, a magyar mint idegen nyelv és a földrajzvizsgákkal kezdődtek meg. Az írásbeli kihívásokat követően november 9. és 13. között az emelt szintű szóbeli vizsgázók, míg november 20. és 24. között a középszintű szóbeli vizsgázók adhatnak számot tudásukról. A vizsgákat az erre kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok szervezik meg. A jelentkezési adatok alapján idén ősszel 193 intézményben várhatóan 20 524-en érettségiznek, a lebonyolításban 247 érettségi vizsgabizottság működik közre. Ez az utolsó érettségi vizsgaidőszak, amikor még a korábbi vizsgakövetelmények szerint vizsgázhatnak a jelentkezők, hiszen 2024. január 1-je után, néhány kivételtől eltekintve új követelmények szerint lehet érettségi vizsgát tenni.

Különleges kiállítás nyílt Budapesten

Régészeti kamarakiállítás nyílt a Magyarságkutató Intézetben „Múltunk feltárása – Abasártól Mongóliáig” címmel, amelyen ebben a formában elsőként tekinthetők meg a 2019 és 2022 között végzett régészeti feltárások. A különleges kiállítást prof. dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke nyitotta meg és elmondta, hogy az intézet azért jött létre, hogy összefogja azokat a tudományágakat, amelyek a magyarság eredetével, történelmével, hagyományaival, kultúráival foglalkozik.

KÁSLER Miklós
„Múltunk feltárása – Abasártól Mongóliáig” címmel nyílt kiállítás a Magyarságkutató Intézetben 
Fotó: Hegedüs Róbert

A régészet azokat a tárgyi emlékeket gyűjti össze, amelyeket őseink használtak, rámutatnak az életformára, nagyon sok vonatkozásban arra, hogyan látták a világot, és olyan ismereteket közvetítenek, amelyeket semmi más nem pótol. A kiállítás 2023. október 31-ig látogatható az Andrássy út 64. szám alatt található Magyarságkutató Intézet földszinti kiállítótermében minden munkanapon 12 és 16 óra között.

Élelmezési világnap

Az élelmezési világnap az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete kezdeményezésére minden év október 16-án megrendezett világnap. Célja, hogy felhívja a közvélemény és döntéshozók figyelmét a élelmezési gondok orvoslásának fontosságára. Kevesen tudják, hogy magyar határozati javaslatra jött létre az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének konferenciáján. 

A kenyér világnapja

2001-ben a Pékek Világszövetsége hívta életre a kenyér világnapját, melyet az óta október 16-án ünnepelnek a világ harminc országában. A világnapnak az volt a célja, hogy bemutassa a világ élelmiszerének, a kenyérnek a jelentőségét. Ezen a napon a pékek pékárukkal segítik a rászorulókat. Az ünnep, a kenyér fontosságán túl, alkalmat teremt arra is, hogy felhívjuk a figyelmet a pékek áldozatos munkájára.

Ma 100 éves a Disney

100 évvel ezelőtt Walt Disney és bátyja, Roy Oliver Disney megalapították egy társaságot, amely ma a világ egyik legnagyobb média és szórakoztatóipari társasága lett. A Disney olyan ikonikus karakterereket keltett életre, mint Mickey egér, Micimackó, Bambi, Hamupipőke, Robin Hood vagy épp Pinokkio. Olyan meséket adtak a világnak, melyek minden tekintetben kortalanok, hiszen az Oroszlánkirály, ANotre Dame-i toronyőr vagy épp a Toy Story ma is nagy kedvencei úgy a gyerekeknek, mint a felnőtteknek.

Bangkok,Thailand.,December,22th,,2018.,Mickey,Mouse,Figure,For,Celebration
100 éves a Disney. Fotó: spiderman777/ Shutterstock

Ma 20 éve hunyt el Papp László

Húsz évvel ezelőtt, 2003. október 16-án,  77 éves korában hunyt el Papp László háromszoros olimpiai bajnok magyar ökölvívónk. Ő volt Magyarország leghíresebb bokszolója, aki három egymást követő olimpián — London után Helsinkiben és Melbourne-ben is — aranyérmet tudott szerezni és megvédte olimpiai bajnoki címét. Papp Lászlót ezzel a teljesítménnyel két kubai ökölvívóval holtversenyben a legtöbb olimpiai aranyérmet elnyert ökölvívó, ráadásul az elsőnek, aki ezt a kivételes teljesítmény elérte.

Véget ért a vénasszonyok nyara

Magunk mögött hagytuk a vénasszonyok nyarát, a hőmérséklet a koponyeg.hu előrejelzése szerint ma már csak 13 fokos maximumot érhet el. Az ég kitisztul, többórás napsütés várható, amit alkalmanként zavarhatnak meg felhőátvonulások. Az esernyőt érdemes ugyan betenni a táskába, de kiadós záporra nem kell számítani. Mivel a reggeli órákban 3 fok körüli hőmérséklet várható, érdemes rétegesen öltözni.


 





 





Ezeket olvastad már?
Erre ki számított? Itt az újabb fordulat az időjárásban

Erre ki számított? Itt az újabb fordulat az időjárásban

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás