Egy nő ételmérgezést kapott, miután lassú főzőedényben, vagy másnéven rotyogtató fazékban főzött. Mint kiderült, hibát követett el.
Egy nő nemrégiben nagyon rosszul lett, miután egy vegetáriánus fogást készített, ezért is hívják fel a figyelmet a szakemberek, hogy nem csak a hús elkészítésére kell fokozottan ügyelni. Anne Sullivan fehérbabot főzött hét órán át, de a bab még ennyi idő után is kemény és rágós maradt. Ennek ellenére egy adagot elfogyasztott, de hasmenése, hányingere lett és szédülni kezdett, a főnöke haza is küldte pihenni a munkából.
A nap folyamán aztán jobban lett, de másnap egy barátja társaságában újra evett az ételből, így a tünetek ismét jelentkeztek - írja a Mirror. Mint kiderült, a különösen hüvelyesekben megtalálható fitohemagglutinin nevű lektin okozta a tüneteket, amely nagy dózisban méreganyagnak számít. Anne azért kapott ételmérgezést, mert nyers vagy nem megfelelően elkészített hüvelyest fogyasztott.
A babot legalább öt órán át áztatnia kellett volna, ezután lecsepegtetni és átöblíteni, majd tíz percig forralni. Azzal azonban, hogy azonnal a lassú főzőbe tette, elmaradt a forralás, így pedig még nőtt is a méreganyag mennyisége a babban.
"Fogalmam sem volt erről – azt hiszem a legtöbb ember azt feltételezi, hogy a bab a lassú főzőben fog megfőni. Sok recept pedig azt feltételezi, hogy konzervbabot használunk, ami teljesen főtt állapotú" – nyilatkozta a nő a történtek után.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre