RETRO RÁDIÓ

Ismét a világ legbékésebb országai közé választották Magyarországot

Hazánk globális és regionális szinten is listavezető!Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.10.26.
Módosítva: 2023.10.26.
Magyarország legbékésebb ország lista

Magyarország ismét a világ legbékésebb országai közé került a Global Peace Index összeállítása alapján. A napokban frissített lista szerint hazánk jelenleg a világ tizennyolcadik legbékésebb országa, ami nemcsak globális, hanem regionális és európai szinten kimagaslóan jó eredménynek számít.

 Magyarországot ismét a világ egyik legbékésebb országának választották

A listát az ausztráliai központú Institute for Economics & Peace állítja össze, amely különböző mutatók alapján méri fel és teszi összesített sorrendbe a világ országait. Az adatokat a brit Economist világlap Economist Intelligence Unit nevű egysége állítja össze a ranglista számára.

Az összeállítás során többek között figyelembe veszik az országok belső konfliktusainak a számát és tartósságát, a kívülről okozott és a belső konfliktusok miatti halálozások számát, a szomszédos országokkal való viszonyok alakulását, a bűnözés súlyosságának érzetét, a politikai stabilitás vagy instabilitás jelenlétét, az erőszakos tüntetések esélyét és a bűnözés alakulásának alapvető adatait.

Az immár másfél évtizede összerakott Global Peace Index trendszerűen mutatja a konfliktusok számának és súlyosságának fokozódását a világban. A 2023-as ranglista rámutat arra: a konfliktusok miatti halálozások száma 96 százalékkal növekedett, a kilenc világrégióból pedig hatban rosszabbodtak az eredmények. Ugyanakkor a trendek vegyes eredményeket mutatnak: 84 országban javult, míg 79 országban rosszabbodott a helyzet.

Az első, 2009-es listán még a 27. helyen szerepelt Magyarország. 2020-ban viszont a 24., 2021-ben a 19. helyen álltunk. Tavaly a 13. helyre jöttünk fel, idén pedig egy kicsit visszacsúszva, a 18. helyen állunk a ranglistán.

A lista élén Izland végzett, amit sorban Dánia, Írország és Új-Zéland követ. Az ötödik helyen Magyarország nyugati szomszédja, Ausztria áll, amit Szingapúr és két békés európai ország, Portugália és Szlovénia követ. 

Aztán jön Japán, Svájc és Kanada, majd utánuk a 12. helyen Csehország, a 14. helyen Horvátország, a 15. helyezett Németország és a 16. Hollandia. A himalájai, békés kis ország, Bhután a 17., Magyarország ezúttal a 18., Malajzia pedig a 19. a ranglistán. Az első 20 helyezett névsorát pedig Belgium zárja.

A Global Peace Index első 83 helyezettje

Európa több, korábban békésebb országa most hátrébb található a listán. Norvégia a 24., Szlovákia a 26., az erőszakhullám sújtotta Svédország a 28., Románia és Spanyolország holtversenyben pedig a 31. a listán.

Olaszország a 34., Nagy-Britannia a 37., míg a mindig forrongó, belső politikai vitáktól és terrorizmustól sújtott Franciaország mindössze a 67. a békesség világranglistáján – a franciák Örményország és Panama között állnak jelenleg.

Az állig felfegyverzett lakossággal rendelkező és folyamatos lövöldözéses erőszakhullámtól sújtott Egyesült Államok a harmadik világ országai között tanyázik a 131. helyen, megelőzi őt Haiti, Burundi és Dél-Afrika, rögtön mögötte pedig Brazília, Eritrea és Palesztina található.

A Global Peace Index legvégén a folyamatos polgárháborúktól avagy háborúzástól sújtott országok találhatók: az utolsó tíz ország névsora a legrosszabbtól kezdve a következő: Afganisztán, Jemen, Szíria, Dél-Szudán, Kongói Demokratikus Köztársaság, Oroszország, Ukrajna, Szomália, Szudán és Irak.

 

Ezeket olvastad már?
Negyedjére is sztrókot kapott a csupán 5 éves Kinga: komoly koponyaműtét vár rá – videó

Negyedjére is sztrókot kapott a csupán 5 éves Kinga: komoly koponyaműtét vár rá – videó

„Semmi sem látszott ki, csak a kis keze” – 9 éves bátyjával homokozott a 7 éves kislány, szörnyű tragédia lett a vége

„Semmi sem látszott ki, csak a kis keze” – 9 éves bátyjával homokozott a 7 éves kislány, szörnyű tragédia lett a vége

Hatalmas fogás a józsefvárosi piacon: ezt foglalták le a pénzügyőrök

Hatalmas fogás a józsefvárosi piacon: ezt foglalták le a pénzügyőrök

„Tisztelt fegyveres rabló bácsi! Nem éri meg patikát rabolni” – Levélben üzentek a kirabolt pécsi patikusok a rablóknak - videó

„Tisztelt fegyveres rabló bácsi! Nem éri meg patikát rabolni” – Levélben üzentek a kirabolt pécsi patikusok a rablóknak - videó

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás