Eddig 325 magyart mentett ki a Magyar Légierő Izraelből





Köztük 46 gyereket.



Megosztás
Szerző: Ripost
Létrehozva: 2023.10.09.
Módosítva: 2023.10.09.
Gázai övezet magyar légierő kormány

A kormány mentőakciója keretében a magyar légierő az éjszaka folyamán három repülőgéppel összesen 325 embert, köztük 46 gyereket menekített ki Izraelből – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy továbbra is rendkívül aggasztó a helyzet a közel-keleti országban, ahol egyes területeken gyakorlatilag háborús állapotok uralkodnak.

Leszögezte, hogy a kormány számára ilyenkor természetesen a legfontosabb feladat a magyar emberek biztonságba helyezése.

 

Tájékoztatása szerint ezért több száz emberrel vették fel a kapcsolatot, akik közül 215-öt már az éjszaka folyamán kimenekítettek a magyar légierő két repülőgépével, azonban volt még több mint száz magyar állampolgár, akik szerettek volna hazajutni, ezért az egyik gép tett még egy kört Tel-Avivba, s újabb 110 főt vett a fedélzetére.

„A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciójában tehát a magyar légierő három repülőgéppel összesen 325 embert menekített ki Izraelből”

– húzta alá.

Sikeres magyar mentőakció: Fotó: Facebook

Szijjártó Péter rámutatott, hogy így a hazatérésben segítséget kérő magyar emberek mindegyike itthon van vagy úton van már hazafelé, miután néhány perccel ezelőtt a harmadik evakuációs járat is elhagyta Izrael légterét.

Közölte, hogy

az érintettek között 310 magyar és 15 külföldi – például izraeli, svéd, német, brit, osztrák és portugál – állampolgár van és 46 gyerek.

„Természetesen a nagykövetség munkatársai Tel-Avivban továbbra is 24 órás szolgálatot teljesítenek. Természetesen a budapesti vészhelyzeti központunkban is megemelt konzuli létszámmal dolgozunk, és várjuk azoknak a magyar embereknek a jelentkezését, akiknek bármilyen segítségre szükségük van Izraelben” – jelentette ki.

Elmondta, hogy Budapest és Tel-Aviv között folyamatosak a menetrend szerinti járatok. A miniszter arra kérte a magyar embereket, hogy kizárólag nagyon-nagyon halaszthatatlan esetben utazzanak Izraelbe, ha el tudják halasztani az útjukat, akkor tegyék meg a saját biztonságuk érdekében.

„Aki azonban Izraelbe megy, legyen szíves konzuli védelemre regisztrálni” – mondta.

A miniszter hangsúlyozta: „Mi továbbra is kiállunk Izrael mellett, elítéljük az Izraelt ért terrortámadást, egyúttal pedig arra hívjuk fel a nemzetközi politika szereplőit, hogy mutassanak felelősséget ebben a helyzetben, és kerüljük el az eszkalációját ennek a háborús helyzetnek.”

Izraelben megkezdték a Gázai övezetbe hurcolt túszok családjainak értesítését – jelentették a helyi közszolgálati rádiónak nyilatkozó családtagok hétfőn

Vasárnap este sajtótájékoztatót tartottak Izraelben a szombaton eltűntek családtagjai, és azt kérték a média segítségével a hatóságoktól, hogy a hatóságok tudassák velük a rendelkezésükre álló információkat szeretteikről.

A közszolgálati rádióban hétfő reggel többen közülük bejelentették, hogy

hivatalosan értesítették őket arról, hogy családtagjaikat a Gázai övezetbe hurcolták az izraeli területre behatoló iszlamista terroristák.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap kinevezte Gal Hirs nyugállományú katonatisztet a kormány képviselőjének a jövőben várható fogolycsere-tárgyalásokon. Hirs 350 névből álló, a szombaton eltűnteket tartalmazó listát kapott, a halottak és a sebesültek között eddig meg nem talált emberek névsorát.

A Hamász terrorszervezet magas rangú tisztviselője, Musza Abu Marzuk azt közölte, hogy a terrorcsoport mintegy százharminc izraeli túszt tart fogva, köztük a hadsereg magas rangú tisztjeit.

Az izraeli média értesülése szerint

Egyiptom saját kezdeményezésére tárgyalásokat kezdett a gázai iszlamista szervezetekkel arról, hogy engedjék szabadon a fogságba hurcolt gyermekeket, nőket és időseket.

Az izraeli mentőszolgálat jelentése szerint mintegy kétszázhatvan holttestet találtak a sivatagi technoparti helyszínén, amelyet körülvettek az iszlamista fegyveresek, s ahol a fiatalokat lemészárolták, vagy a Gázai övezetbe hurcolták.

A szombaton kezdődött vérengzésnek Izraelben immár több mint 700 halálos áldozata van.

Újabb rakétatámadás érte hajnalban Izraelt, a Hamász terrorszervezet a Gázai övezetből Tel-Avivot lőtte, a Ben Gurion nemzetközi repülőteret vették célba. Támadás érte a Gázai övezethez közel fekvő Askelónt is. Izrael több mint ötszáz célpontra mért csapást az éjszaka folyamán a Gázai övezetben. Amerikai források szerint Izrael 48 órán belül szárazföldi műveletbe kezd és bevonul a Gázai övezetbe.

A szombat óta tartó konfliktusban eddig legkevesebb hétszáz izraeli vesztette életét, háromszáz palesztin az izraeli megtorló csapásokban halt meg.

Az izraeli katonaság szóvivője bejelentette, hogy az övezet közelében még hát-nyolc helyen folynak harcok. Négy hadosztályt vezényeltek az ország déli részébe, ahol a tervezettnél tovább tart a biztonság helyreállítása.

Amerikai források szerint Izrael 48 órán belül szárazföldi műveletbe kezd és bevonul a Gázai övezetbe.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma bejelentette, hogy hadihajókat küld a Földközi-tenger keleti medencéjébe válaszul a Hamász Izrael elleni támadására, és már vasárnap katonai szállítmányt indítottak útnak.

Az Iszlám Dzsihád terrorszervezet bejelentette, hogy több mint 30 izraelit tart fogva, akiket a Gázai övezetbe hurcoltak el.

A Hamász szombaton több mint száz túszt ejtett, az egyik izraeli jogvédő szervezet szerint a terrorszervezet 4500 palesztin rab elengedését követeli cserébe az izraeli túszokért.

„Az utcák üresek, kihaltak, az élelmiszerboltokban is csak lézengenek az emberek, mindenki otthon ül a biztonsági szobája vagy az óvóhelye közelében és nézi a televíziót, a híradásokat, az iskolában nincsen tanítás” – számolt be a közmédia izraeli tudósítója hétfő reggel a Híradóban.

Shiri Zsuzsa elmondta, hogy Hederától északra az ország északi felében újra megnyitják az iskolákat, de a déli területen továbbra sincs tanítás, az egyetemek pedig elcsúsztatták a tanévkezdést.

„Rengetegen bevonultak (a hadseregbe), több mint százszázalékos a tartalékosok megjelenési aránya. Ez azt jelenti, hogy olyanok is fölveszik az egyenruhát, akiket be se hívtak”

– jelentette a tudósító Tel Avivból.





 





Ezeket olvastad már?
Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Megrázó részletek: 2 éves kislánya szeme láttára fojtogatták a fiatal édesanyát

Megrázó részletek: 2 éves kislánya szeme láttára fojtogatták a fiatal édesanyát

„Jó hír” – Varga Mihály üzenete minden nyugdíjast érint

„Jó hír” – Varga Mihály üzenete minden nyugdíjast érint

Egymás mellett halt meg a két pici gyermek: a 6 éves saját testével pajzsként védte öccsét

Egymás mellett halt meg a két pici gyermek: a 6 éves saját testével pajzsként védte öccsét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás