Együtt akart a halálba menni István és Erika: a férfi most nem lehet ott felesége temetésén





István a feleségével kettős öngyilkosságot kísérelt meg, de mivel nem haltak bele a sérüléseikbe, ezért a férfi szíven szúrta a feleségét. Jelenleg zárt pszichiátriai osztályon kezelik, ami miatt biztosan nem tud részt venni a felesége temetésén.



Megosztás
Szerző: M.N.
Létrehozva: 2023.09.25.
Módosítva: 2023.09.26.
öngyilkosság emberölés kettős öngyilkosság

Ahogyan arról a Metropol is beszámolt, augusztus 25-én az újbudai Lecke utcában egy házaspár kettős öngyilkosságot kísérelt meg, ami végül gyilkossággal végződött. A 70 év körüli Erika és vele nagyjából egykorú férje, István súlyos betegségeikre hivatkozva együtt szerettek volna meghalni, amit a szomszédokkal is közöltek. Végül az asszony nem halt bele a magának okozott sérüléseibe, így a férje szíven szúrta. Ellene gyilkosság miatt indítottak eljárást. A Bors információi szerint Istvánt a zárt osztályon kezelik, így ő bizonyosan nem vehet részt szerelme temetésén. 

Itt élt István a feleségével Erikával – Fotó: Metropol 

Szomszédjukra hagyta otthonát az öngyilkosságot választó pár

István és Erika, miután elhatározták, hogy együtt vetnek véget az életüknek, búcsúlevelet írtak, melyben lakásukról is rendelkeztek: az ingatlant a szomszédjukra hagyták. Kérdés azonban, hogy a búcsúlevél tekinthető-e érvényes végrendeletnek. Dr. Fridmann Róbert ügyvéd a Borsnak beszélt arról, minek is kell szerepelnie egy ilyen iratban.

Abban az esetben, hogyha szabályosan van megfogalmazva a végrendelet, tehát az asszony saját kezűleg írta, majd aláírta halála előtt, akkor az hivatalos. Azt el kell fogadni. Azonban ha a férfi írta és a nő csak aláírta, akkor az nem érvényes. Ha nincsenek tanúk – és gondolom, nincsenek –, akkor nem elfogadható.

A házaspár bejelentette a szomszédoknak az öngyilkosságot – Fotó: Metropol

Egyébként a szomszédra akkor is csak Erika tulajdonrésze száll a házból, ha érvényes a végrendelet, hiszen István, a férj végül életben maradt. Ő azonban a jogszabályok szerint a férfi nem is örökölhet semmit a felesége után, ha jogerősen megállapítják, hogy bűncselekményt követett el a nő sérelmére. 

A szomszédnak – ha örököl – két lehetősége van: vagy lemond a tulajdonrészéről az állam javára, vagy – ha nem mond le – Erika vagyonából kell rendeznie az asszony temetése miatt felmerült költségeket. A lakás viszont Istvánnal közös lesz. 

Ki temeti el Erikát?

A jogszabályok szerint, ha valaki a saját lakásában hal meg és nincs hozzátartozója, akkor a helyi – ebben az esetben a XI. kerületi – önkormányzat intézi a temetését. Az említett kerületnek jelenleg egy szerződött partnere van, akik urnás temetést végeznek. A temetés költségeit pedig a hagyatéki eljárás után a törvényes örököstől fogják behajtani. Az azonban, hogy ki lesz ez az örökös, mint írjuk, nem is olyan egyértelmű kérdés.

István nem lehet jelen felesége temetésén 

A Bors arról ír: Erika a fürdőszobában, a kádban próbált öngyilkos lenni, felvágta az ereit. Ám nem vérzett el, így férje szíven szúrta. István ezután többször hasba szúrta magát, a sérüléseket azonban túlélte. Kórházba szállították, megmentették az életét, majd átszállították a zárt pszichiátriai osztályra, ahol jelenleg is kezelik. Vélhetően nem fogják kiengedni, emiatt nem vehet részt majd szerelme temetésén.

Pszichológusi és elmeorvosi vizsgálat következik

Dr. Somos Zoltán védőügyvéd a lapnak arról beszélt: Istvánt orvosi vizsgálatoknak fogják alávetni. 

Jelenleg a védencem egy zárt pszichiátriai osztályon fekszik, ahol nemsokára megkezdik a pszichológiai és elmeorvosi vizsgálatokat

 – kezdte az ügyvéd.

Istvánt a hatóság jelenleg nem vette őrizetbe, mivel egyelőre nincs szükség erre a kényszerintézkedésre

– folytatta. „A letartóztatáshoz három pontot kell figyelembe venni. Az egyik, hogy fenn áll-e a szökés vagy az elrejtőzés veszélye. Mivel egy beteg, rossz egészségi állapotban lévő, idős férfiról beszélünk, ezért ettől nem kell tartani. A második az, hogy nehezíti-e a büntetőeljárás lefolytatását. Ez sem áll fent. Illetve számolni kell-e bűnismétléssel. Mivel a felesége már nem él, ezért ettől sem kell tartani. Ezek az okok a védencemnél nem megállapíthatók, így vélhetőleg ezért döntött úgy a hatóság, hogy nem veszik őrizetbe” – zárta szavait az ügyvéd.  

Emberölés miatt nyomoznak 

A BRFK Nyomozó Főosztálya jelenleg az ügyben emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást. 

„Egy férfit hallgattunk ki gyanúsítottként, letartóztatás nem történt” – közölték. 

Ha segítség kell

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt!


 





 





Ezeket olvastad már?
Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás