Rendkívüli bejelentést tett a kormány: novemberben egy számjegyűre csökkenhet az infláció





Szeptember 14-én Kormányinfót tartott Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely. Itt vannak a legfontosabb döntések.



Megosztás
Szerző: K.C.
Létrehozva: 2023.09.13.
Módosítva: 2023.09.13.
Szentkirályi Alexandra kormányinfó Gulyás Gergely

A kormányülés után rendkívüli bejelentésre készült a kormány. Szeptember 13-én szokatlan időpontban tartotta meg a Kormányinfót Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Csütörtökön kezdődik a Demográfiai Csúcs Budapesten, ami a demográfiai kérdések legjelentősebb nemzetközi stratégiai fóruma már 2015 óta. Mint kiderült, a Kormányinfó ezért került megtartásra ebben a szokatlan időpontban. 

GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely / Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A Magyarországon megrendezett Demográfiai Csúcsra számtalan külföldi vendég érkezik, köztük az olasz miniszterelnök, a bolgár államfő is. 

„Jelentős előrelépést sikerült elérnie Magyarországnak demográfiai téren, de még mindig nem tartunk ott, ahol kéne” – jelentette be Gulyás Gergely. 

1,23 volt a termékenységi arányszám 2010-ben, míg 2021-ben már 1,59 volt. Az EU-ban ez volt a legnagyobb növekedés a vizsgált időszakban. 

160 ezerrel lennénk kevesebben, ha nem történt volna semmi változás.

– közölte Gulyás Gergely. 

Gulyás beszámolt arról is, hogy már készül a kormány új családpolitikai csomagja a városi csok átalakítása kapcsán. A kormány tárgyalt az ukrán gabonabehozatalról is. Arra kérte az Európai Bizottságot, hogy hosszabbítsa meg a behozatali tilalmat – árulta el a miniszter. 

„Az ukrán gabonának az éhező afrikai országokban kell megjelennie, és nem az európai országokban. Itt nem az európai szolidaritásról van szó, mert tönkreteszi az ukrán gabona a vele határos országok piacát” - mondta Gulyás Gergely. 

Kihangsúlyozta: a legfontosabb cél, hogy év végére egy számjegyűre csökkenjen az infláció. Reálisan novemberben lehetséges az egy számjegyű infláció, de vannak aggasztó jelek is – mondta a miniszter. 

A benzinár magasabb mint korábban, és ennek az elsődleges oka az ukrán tranzitdíjemelés. Nem elfogadható, hogy az ukrán tranzitdíjak három és félszerelésére emelkedtek

– tette hozzá Gulyás Gergely.  

A miniszter beszámolt arról is, hogy a napelemek területén 10 évig megmarad a korábbi elszámolási rendszer azoknál, akik szeptember 7-e előtt adtak be építési igényt. 

Végül Szentkirályi Alexandra kormányszóvívó ragadta magához a szót, aki gratulált a magyar barlangi mentőcsapatnak, akik kimentették több mint 1000 méteres mélységből az amerikai barlangászt Törökországban.

Gulyás kérdésre elmondta, már régóta jönnie kellene az uniós forrásoknak, és bízik benne, hogy az EB visszatalál a szerződéses útra, hiszen Magyarország minden feltételt teljesített már. 

Több lépéssel próbálja csökkenteni a kormány az inflációt, és több döntést is hoztak ez ügyben. Gulyás elmondta, hogy jövőre egy kezelhető infláció lehet. Az online árfigyelő nagyon nagy népszerűségnek örvend, és komoly versenyt indított el – mondta Szentkirályi Alexandra. Az élelmiszer-infláció több mint a felével csökkent.

Gulyás kérdésre kifejtette: mi sokszor elmondtuk, hogy azért tekintjük háborúpártinak a baloldalt, mert ők fegyvereket szállítanának. Ez egy felelőtlen magatartás. Nekünk a kárpátaljai magyarokra is tekintettel kell lennünk.

Szőllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztőjének amerikai vízumkérelmének megtagadásáról azt mondta, ez egy nagyon barátságtalan gesztus. 

„Nem értjük, miért tagadták meg a vízumkérelmet az amerikaiak, illene közölni, hogy miért nem kapta meg a vízumot” – tette hozzá. 

Ha a korábbi nyugdíjemelésnél magasabb az infláció, akkor annak megfelelően kell kifizetni a különbözetet, és ennek alapján novemberben lesz nyugdíjkorrekció

– mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Megtaláltuk az újpalotai víztoronyház legrégibb lakóit - meséltek Budapest legmagasabb, fura lakóházáról

Megtaláltuk az újpalotai víztoronyház legrégibb lakóit - meséltek Budapest legmagasabb, fura lakóházáról

Napok kérdése és újra itt a káprázatos strandidő

Napok kérdése és újra itt a káprázatos strandidő

Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás