Lövések dördültek a Balatonnál





Fonyód környékén több lövést is lehetett hallani.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.09.09.
lövés balaton gázágyú kárókatona

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt közleményben tájékoztatta a fonyódi lakosságot és a nyaralókat a kárókatonák riasztásával kapcsolatban: a madarak távol tartásához adják le a lövéseket, de a gázágyúkat igyekeznek a lehető legritkábban használni, úgy, hogy az a településen élőket és az ott üdülőket minimális mértékben zavarják vele - írja az Infostart.

 

Fotó: Pixabay (illusztráció)

"A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az általa üzemeltetett Fonyód-Zardavári halastavakon haltermelési tevékenységet végez. A mezőgazdasági termeléssel, halászati tevékenységgel szoros összefüggésben van a nagy kárókatonák riasztására használt gázágyúk üzemeltetése, hasonlóképpen, mint ahogy szőlő ültetvényekben és gyümölcsösökben is alkalmazzák azokat más állatok ellen" - írja a társaság, amely rendelkezik a Somogy Vármegyei Kormányhivatal által kiállított hatósági engedéllyel a nagy kárókatona riasztásához és gyérítéséhez.

Az engedély alapján 6 és 18 között 15 percenként 3 lövés adható le, azonban a nyár során 9 és 17 óra között 30 percenként csak 2 lövést adtak le a tónál, tehát az engedélyezettnél lényegesen kevesebb lövésszámmal éltek. Abban az időszakban, mikor nem szükséges, a gázágyút ki is kapcsolják, ilyenkor személyes jelenléttel és sörétes fegyverrel igyekeznek a kárókatonákat távol tartani a halastavaktól.









Top hírek







Hírlevél-feliratkozás