Fürjes Balázs októbertől a NOB állandó tagja lehet





A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága a pénteki ülésén úgy döntött, javasolja a szervezet októberi közgyűlésének nyolc új tag, köztük a magyar sportvezető, Fürjes Balázs állandó taggá választását.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.09.08.
Fürjes Balázs Nemzetközi Olimpiai Bizottság NOB

Pénteken Thomas Bach elnök vezetésével Lausanne-ban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság központjában ülésezett a NOB vezető testülete, a végrehajtó bizottság. Az ülésen arról határozottak, hogy javasolják a NOB soron következő, októberi közgyűlésének, hogy Magyarországról Fürjes Balázst, az atlétikai világbajnokság szervező bizottságnak társelnökét válassza meg a NOB állandó tagjainak sorába. A magyar sportvezető mellett másik hét tag felvételéről döntöttek - értesült az Origo.

Fürjes Balázs
Fotó: MTI

A Magyar Olimpiai Bizottság, Gyulay Zsolt elnök és Schmitt Pál tiszteletbeli NOB tag és Gyurta Dániel, a NOB sportolói bizottsága tagjának javaslatára idén márciusban kérte fel Fürjes Balázst, hogy tekintettel a hazai és nemzetközi sportélet fejlesztésében végzett munkájára és erős sportdiplomáciai kapcsolataira, nyújtsa be pályázatát a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál taggá választása érdekében. Fürjes Balázs eleget tett a felkérésnek és áprilisban benyújtotta pályázatát Lausanne-ban.

Amennyiben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közgyűlése elfogadja a végrehajtó bizottság javaslatát és októberi, indiai közgyűlésén felveszi tagjainak sorába Fürjes Balázst, az azt is jelenti, hogy Magyarország nem marad NOB tag nélkül és biztosított lesz a folyamatos magyar képviselet a világ legrangosabb nemzetközi sportszervezetében. Korábban Schmitt Pál volt a NOB állandó magyar tagja, de az ő rendes tagsága 2022. december 31-én, 80. életévének betöltését követően tiszteletbeli tagsággá változott, míg Gyurta Dániel kötött időre, nyolc évre lett beválasztva a NOB sportolói bizottságába, és mandátuma a jövő évi párizsi olimpiával véget ér.

Ez a jelölés döntően a magyar sportnak és a magyar olimpiai mozgalomnak szóló elismerés. Ám ez még nem elégséges feltétele a sikernek: a NOB önálló és szuverén tagjain múlik, elfogadják-e a javaslatot. Hálás vagyok a magyar olimpiai család támogatásáért, különösen Gyulay Zsolt, Schmitt Pál és Gyurta Dániel személyes kiállásáért! Ugyanakkor az utolsó szó a NOB tagjait, a NOB tagokból álló közgyűlést illeti, a végleges döntés az ő kizárólagos hatáskörük. Alázattal és tisztelettel állok a NOB tagok októberi döntésének elébe, és addig is dolgozunk tovább.

 – fogalmazott Fürjes Balázs. 









Ezeket olvastad már?
Nacsa Lőrinc: A benzin és a gázolaj árán ne lehessen nyerészkedni! - Videó!

Nacsa Lőrinc: A benzin és a gázolaj árán ne lehessen nyerészkedni! - Videó!

Sorsdöntő választás jön: 50 ezer aktivistával küzd a Fidesz a békéért - Videó!

Sorsdöntő választás jön: 50 ezer aktivistával küzd a Fidesz a békéért - Videó!

Orbán Viktor budapesti kampánykörútján: Karácsony igazi bűne a rengeteg elszalasztott lehetőség

Orbán Viktor budapesti kampánykörútján: Karácsony igazi bűne a rengeteg elszalasztott lehetőség

Közleményt adtak ki a benzin és a gázolaj áráról

Közleményt adtak ki a benzin és a gázolaj áráról

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás