40 fok? – ez az idő mindenkit kikészít





Vedd komolyan a figyelmeztetést, mert a mai idő mindenkire veszélyes!



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.08.27.
Módosítva: 2023.08.27.
rekord meleg hőség lehűlés kánikula

Ha ez így megy tovább, akár még az is megeshet, hogy a mai lesz a 2023-as év legmelegebb napja! A korábbi kánikulai napok és a tartós, szűnni nem akaró meleg könnyen okozhatják ezt. 

strand, palatinusz, meleg, hőség, strandolás, víz, medence
Aki teheti, élvezze ki az utolsó augusztusi hétvégét – Fotó: Bánkúti Sándor / Metropol

Mindenki megsínyli az elképesztő forróságot

A pokoli kánikula miatt már nemcsak az arra érzékenyek, hanem az egészséges szervezetűek érdekében is fontos kiemelni: a brutális mértékben melegedő légkör melegfronti jellegű tüneteket okozhat: fejfájás, vérnyomásproblémák, romló fizikai és szellemi teljesítőképesség. Az erős hőhullám komolyan próbára teheti a szervezetet. Ez különösen igaz a kisgyermekekre, idősekre, várandós nőkre, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. Kulcsfontosságú a megfelelő mennyiségű folyadék, főleg víz fogyasztása, valamint a déli órákban a tűző nap kerülése.

Elérhetjük a 40 Celsius-fokot?

Vasárnap akár még az is lehet, hogy elérjük a 39 Celsius-fokos hőmérsékletet. Mindez a korábbi napok fényében azért is megterhelő, mert nemcsak egy-egy nap van nagyon meleg, hanem folyamatosan. A szervezet így nem tud lehűlni, sem pedig pihenni, ami miatt nagyon kimerültek, fáradtak, ingerlékenyek vagyunk. Egyelőre azonban muszáj kibírnunk a strandidőnek már aligha nevezhető hőséget.

Picture,From,A,Beautiful,Women,In,Bikini,With,Handkerchief.,Sick
A kánikula mellett a parlagfűvel is meg kell küzdenünk – Fotó: Shutterstock

A hőség többféle hatást is gyakorol

Vasárnap és hétfőn a kifejezetten meleg idő miatt a pollenterhelés tovább erősödhet. A parlagfű pollenkoncentrációja magas-nagyon magas szintet érhet el. Jóval erősebb tünetek is jelentkezhetnek a parlagfűre allergiások körében, mint általában. A kültéri allergén gombák spóraszáma magas-nagyon magas szintet érhet el emellett. A csalánfélék és a kenderfélék pollenjei magas szinten lehetnek jelen a levegőben. Alacsony-közepes szintet érhet el az üröm, az útifű és a libatopfélék pollenkoncentrációja.

A csapadék hozza az enyhülést

Hétfőn fokozatosan megnövekszik majd a felhőzet, de zápor, zivatar inkább csak késő délutántól nyugat, délnyugat felől alakul ki. Az északnyugatira forduló szél megélénkül ugyan, de jelentős lehűlés akkor sem várható. A nappali hőmérséklet 29 és 36 Celsius-fok között alakul – írta meg a Köpönyeg.

Az erősen gomolyfelhős égből több hullámban alakulnak ki záporok, zivatarok kedden. Ekkor már akár heves zivatarok is lehetnek. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, mely együttes hatása lesz az, hogy csökken majd a hőmérséklet. Végre véget ér a hőség és egészen 25 Celsius-fok köré csökken a hőmérséklet. Felfrissül az idő, aki eddig nem tudta megtenni, most végre átszellőztetheti otthonát.





 





Ezeket olvastad már?
Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás