4,5 millió magyar láthatta augusztus 20-án a budapesti tűzijátékot

Rengetegen élvezték a tűzijátékot, az ország csaknem fele!



Megosztás
Szerző: Admin Admin
Létrehozva: 2023.08.25.
Módosítva: 2023.08.25.
tűzijáték ünnep magyarok

Akár négy és fél millióan is szemtanúi lehettek a budapesti tűzijátéknak augusztus 20-án – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. Több mint három és fél millió felnőtt magyar (45 százalék) látta valamilyen formában, melyen túl legalább egymillió gyermeknek okozhatott örömet az ünnepi műsor.

 

A felmérés szerint 

a felnőtt magyar népesség 5 százaléka tekintette meg személyesen, 24 százaléka pedig televíziós közvetítésen keresztül a budapesti tűzijátékot augusztus 20-án, további 16 százaléka pedig megtekintette a közvetítés egy részét. 

Fővárosi program lévén nem meglepő a budapestiek érdeklődése: a tűzijátékot megtekintő felnőtt magyarok ötödét a budapestiek jelentették, közülük több mint 200 ezren nézték meg személyesen az ünnepi eseményt. 

Ez azt jelenti, hogy összesen legalább 3,5 millió felnőtt magyar látta augusztus 20-án a budapesti tűzijátékot valamilyen formában. A teljes magyar nézőközönség száma azonban ennél is magasabb lehet, hiszen a kutatás a 18 éven felüli magyarok körében készült, így a Nézőpont Intézet szerint összességében tehát legalább további egymillió gyermek számára okozhatott örömet a tűzijáték.

A nemzeti ünnep ráadásul egybeesett a hazai rendezésű atlétikai világbajnoksággal, amelyre a Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint 230 ezer külföldi vendégéjszaka-foglalás történt, a vendégek a szokottnál nagyobb arányban bővíthették tovább a tűzijáték nézőközönségét.

Videóban foglalta össze augusztus 20-a legszebb pillanatait Magyarország kormánya a YouTube-on. A felvétel a reggeli zászlófelvonástól és tisztavatástól kezdve a fővárosban zajló ünnepi rendezvényeken át az esti tűzijátékig mindenből ízelítőt ad.

Minden idők leglátványosabb fény- és tűzijátékával, valamint drónshow-jával ünnepelt idén Magyarország, az eseményt minden eddiginél többen követték a Szent István-rendezvénysorozat helyszínein, ugyanakkor a közmédia televíziós közvetítése is nézettségi rekordot döntött – közölték a szervezők.

A látogatók több mint húsz rendezvényhelyszínen, száznál is több programmal ünnepelhettek Szent István-nap alkalmából. 

A háromnapos eseményt ezúttal is a tűz és fények játéka koronázta meg. 

A pirotechnikai elemeket, fényjátékot, épületfestést és drónbemutatót magába foglaló, fél órán át tartó attrakció rendkívül felemelő és olykor katartikus élményt nyújtott a nézők számára

– írták.

A nemzet történelmét életre keltő, komplex vizuális show-műsort 34 ezer pirotechnikai effekt tette lehetővé, amelyeket 230 irányítási pontról lőttek a magasba, a színvonalas fényjátékért és épületfestésért pedig több mint 1100 intelligens lámpa, 61 nagy teljesítményű lézeres projektor és további 34 lézerberendezés felelt. 

A tűz és a fények játéka záróakkordjául szolgáló drónshow-ban 896 pilóta nélküli repülőeszköz varázsolta a nézők szeme elé nemzeti történelmünk jelképeit.

A Szent István-nap rendezvénysorozat 2023-ban minden eddiginél több érdeklődőt vonzott a fővárosba, ami jelentősen hozzájárul a fővárosi turizmus szárnyalásához, illetve a megvalósításban részt vevő több tízezer vállalkozás forgalmához.

A programot 34 ezer pirotechnikai effekt, grandiózus fény- és lézerjáték, épületfestés, a Duna vizén elterülő, tűz alkotta virágszőnyeg, illetve közel kilencszáz drón tette felejthetetlenné. A tűzijáték rakétáit 230 indítási pontról – köztük hét folyami uszályról és 65 pontonról –lőtték fel a Margit híd és a Petőfi híd közötti folyószakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon.

Emellett 896 drón formált gyönyörű alakzatokat a magyar történelem jelképeiből. A drónbemutató a Parlament és a Petőfi híd fölött szinkronban zajlott, így a látogatók Budapest számos pontjáról kiválóan láthatták az előadást. Az ünnepi tűz- és fényshow ezúttal is a magyarság sorsfordító történelmi eseményeit keltette életre, középpontjában azzal a meghatározó mozzanattal, amikor Szent István király a koronát és Magyarországot Szűz Máriának ajánlja fel.

A zenei aláfestéssel és szöveges narrációval kiegészülő produkció hét tételében a nemzet születése, a vérszerződés és a honfoglalás, a keresztény–pogány háborúk kora elevenedett meg, illetve a hit és a remény, amelyek a magyarság múltját és jelenét egyaránt meghatározzák.

Európa legnagyobb tűzijátéka lenyűgözte a közönséget – képgaléria

Az idei tűz és fények játékát – mely Európa legnagyobb ilyen show-ja – olyan ismert szakemberek álmodták meg, mint a montreali tűzijáték-világverseny díjazottja, Seres Anikó, valamint a művészeti koncepciót előkészítő Iványi Árpád és Réti Barnabás. A legismertebb nemzeti klasszikusok műveit megidéző zenei aláfestés pedig Elek Norbert munkája.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás