4,5 millió magyar láthatta augusztus 20-án a budapesti tűzijátékot





Rengetegen élvezték a tűzijátékot, az ország csaknem fele!



Megosztás
Szerző: Admin Admin
Létrehozva: 2023.08.25.
Módosítva: 2023.08.25.
tűzijáték ünnep magyarok

Akár négy és fél millióan is szemtanúi lehettek a budapesti tűzijátéknak augusztus 20-án – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. Több mint három és fél millió felnőtt magyar (45 százalék) látta valamilyen formában, melyen túl legalább egymillió gyermeknek okozhatott örömet az ünnepi műsor.

 

A felmérés szerint 

a felnőtt magyar népesség 5 százaléka tekintette meg személyesen, 24 százaléka pedig televíziós közvetítésen keresztül a budapesti tűzijátékot augusztus 20-án, további 16 százaléka pedig megtekintette a közvetítés egy részét. 

Fővárosi program lévén nem meglepő a budapestiek érdeklődése: a tűzijátékot megtekintő felnőtt magyarok ötödét a budapestiek jelentették, közülük több mint 200 ezren nézték meg személyesen az ünnepi eseményt. 

Ez azt jelenti, hogy összesen legalább 3,5 millió felnőtt magyar látta augusztus 20-án a budapesti tűzijátékot valamilyen formában. A teljes magyar nézőközönség száma azonban ennél is magasabb lehet, hiszen a kutatás a 18 éven felüli magyarok körében készült, így a Nézőpont Intézet szerint összességében tehát legalább további egymillió gyermek számára okozhatott örömet a tűzijáték.

A nemzeti ünnep ráadásul egybeesett a hazai rendezésű atlétikai világbajnoksággal, amelyre a Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint 230 ezer külföldi vendégéjszaka-foglalás történt, a vendégek a szokottnál nagyobb arányban bővíthették tovább a tűzijáték nézőközönségét.

Videóban foglalta össze augusztus 20-a legszebb pillanatait Magyarország kormánya a YouTube-on. A felvétel a reggeli zászlófelvonástól és tisztavatástól kezdve a fővárosban zajló ünnepi rendezvényeken át az esti tűzijátékig mindenből ízelítőt ad.

Minden idők leglátványosabb fény- és tűzijátékával, valamint drónshow-jával ünnepelt idén Magyarország, az eseményt minden eddiginél többen követték a Szent István-rendezvénysorozat helyszínein, ugyanakkor a közmédia televíziós közvetítése is nézettségi rekordot döntött – közölték a szervezők.

A látogatók több mint húsz rendezvényhelyszínen, száznál is több programmal ünnepelhettek Szent István-nap alkalmából. 

A háromnapos eseményt ezúttal is a tűz és fények játéka koronázta meg. 

A pirotechnikai elemeket, fényjátékot, épületfestést és drónbemutatót magába foglaló, fél órán át tartó attrakció rendkívül felemelő és olykor katartikus élményt nyújtott a nézők számára

– írták.

A nemzet történelmét életre keltő, komplex vizuális show-műsort 34 ezer pirotechnikai effekt tette lehetővé, amelyeket 230 irányítási pontról lőttek a magasba, a színvonalas fényjátékért és épületfestésért pedig több mint 1100 intelligens lámpa, 61 nagy teljesítményű lézeres projektor és további 34 lézerberendezés felelt. 

A tűz és a fények játéka záróakkordjául szolgáló drónshow-ban 896 pilóta nélküli repülőeszköz varázsolta a nézők szeme elé nemzeti történelmünk jelképeit.

A Szent István-nap rendezvénysorozat 2023-ban minden eddiginél több érdeklődőt vonzott a fővárosba, ami jelentősen hozzájárul a fővárosi turizmus szárnyalásához, illetve a megvalósításban részt vevő több tízezer vállalkozás forgalmához.

A programot 34 ezer pirotechnikai effekt, grandiózus fény- és lézerjáték, épületfestés, a Duna vizén elterülő, tűz alkotta virágszőnyeg, illetve közel kilencszáz drón tette felejthetetlenné. A tűzijáték rakétáit 230 indítási pontról – köztük hét folyami uszályról és 65 pontonról –lőtték fel a Margit híd és a Petőfi híd közötti folyószakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon.

Emellett 896 drón formált gyönyörű alakzatokat a magyar történelem jelképeiből. A drónbemutató a Parlament és a Petőfi híd fölött szinkronban zajlott, így a látogatók Budapest számos pontjáról kiválóan láthatták az előadást. Az ünnepi tűz- és fényshow ezúttal is a magyarság sorsfordító történelmi eseményeit keltette életre, középpontjában azzal a meghatározó mozzanattal, amikor Szent István király a koronát és Magyarországot Szűz Máriának ajánlja fel.

A zenei aláfestéssel és szöveges narrációval kiegészülő produkció hét tételében a nemzet születése, a vérszerződés és a honfoglalás, a keresztény–pogány háborúk kora elevenedett meg, illetve a hit és a remény, amelyek a magyarság múltját és jelenét egyaránt meghatározzák.

Európa legnagyobb tűzijátéka lenyűgözte a közönséget – képgaléria

Az idei tűz és fények játékát – mely Európa legnagyobb ilyen show-ja – olyan ismert szakemberek álmodták meg, mint a montreali tűzijáték-világverseny díjazottja, Seres Anikó, valamint a művészeti koncepciót előkészítő Iványi Árpád és Réti Barnabás. A legismertebb nemzeti klasszikusok műveit megidéző zenei aláfestés pedig Elek Norbert munkája.





 





Ezeket olvastad már?
Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

Olyan erővel csapódott a vonatnak, hogy árokba borult egy autó Cikón

Olyan erővel csapódott a vonatnak, hogy árokba borult egy autó Cikón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás