Nagy sikert aratott az online árfigyelő rendszer: az első néhány napban 200 ezren nézték meg





Közel kétszázezer látogatóval sikeresen elindult az online árfigyelő rendszer.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.07.04.
Módosítva: 2023.07.04.
árfigyelő rendszer termék vásárlás kormány

2023. július 1-jén sikeresen elindult az online árfigyelő rendszer, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szakmai támogatása mellett hozott létre. Az árfigyelő felületén az első két napban közel kétszázezren tájékozódtak az online rendszerbe bevont 62 termékkategóriába tartozó termékek nyilvántartott árairól – írták a GFM közleményében.

Mint írták: az árfigyelő célja, hogy a piaci verseny fokozásán keresztül az árakat egyre lejjebb szorítsa, ezzel hozzájárulva a szankciós infláció mielőbbi letöréséhez, a családok megvédéséhez. Az első napok tapasztalata alapján megállapítható, hogy az árfigyelő hatékony rendszernek bizonyul, az érintett áruházláncok már több termék esetében is határozottan csökkentették áraikat. Az árak mérséklésén keresztül ezt a tendenciát erősítheti tovább a kormány azon intézkedése, miszerint a kötelező akciózás mértéke augusztus 1-jétől a jelenlegi 10 százalékról 15 százalékra emelkedik, miközben a kötelező akciózást a korábban árstopos termékekre is kiterjeszti azzal a megkötéssel, hogy ezen termékek esetében a kötelező kedvezményt a beszerzési árhoz viszonyítva kell biztosítani, hetente legalább két termékfajta esetében. 

A kormány inflációellenes intézkedései működnek, az infláció júniusban akár 20 százalék alá is csökkenhet, ezzel jó esély mutatkozik arra, hogy a kormány határozott szándékának megfelelően a szankciós infláció hamarabb, már az év vége előtt egy számjegyűre csökkenjen – derült ki a gazdaságfejlesztési miniszter sajtóközleményéből.

A Ripost kipróbálta az árfigyelő rendszert:

Mi az árfigyelő célja?

Annak érdekében, hogy az élelmiszerárak tovább csökkenjenek és még inkább fokozódjon a verseny a kiskereskedelemben, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének javaslatát elfogadva egy online árfigyelő adatbázis bevezetéséről döntött a kormány, ami 2023. július 1-jétől érhető el az arfigyelo.gvh.hu-n. A működését egy kormányrendelet szabályozza, és az elsődleges célja, hogy ingyenesen, a fogyasztók számára elérhető, naprakész árinformációkat biztosítson, ezáltal erősítve a fogyasztók tájékoztatását és védelmét, valamint az érintett kiskereskedelmi láncok közötti versenyt, amely az árak mérséklődését vonhatja maga után.

Ki használhatja?

Bárki, akit érdekel, melyik termék hol a legolcsóbb az adott napon. A rendszer nemcsak arra alkalmas, hogy összehasonlítsuk a boltok kínálatát egymással, hanem a különböző akciókról is értesülhetünk, illetve a hozzánk legközelebbi boltot is megtalálhatjuk, ahol az adott terméket megvásárolhatjuk. 

Mely boltok milyen termékei találhatók meg az árfigyelő rendszerben?

Jelenleg a legnagyobb kereskedelmi üzletláncok által forgalmazott termékek egy része található meg az árfigyelő rendszerben. Egész pontosan 6 üzletlánc (Aldi, Auchan, Lidl, Penny, Spar, Tesco) 62 termékcsoportba tartozó termékének az árát lehet egymással összehasonlítani. A későbbiekben az árfigyelő rendszerhez önkéntesen is csatlakozhatnak majd üzletek, és a termékek számának növelése is tervben van – írja a lap. A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok el.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás