Herpeszt és tetveket kaptak a borbélynál – megdöbbentő sztorik a fodrásztörténeti kiállításon





A jólfésültség története – Fodrászipari forradalom Budapesten. Ezzel a címmel nyílt egy rendkívül érdekes kiállítás a Kiscelli Múzeumban, Budapesten.



Megosztás
Szerző: Z.H.
Létrehozva: 2023.07.05.
borbély Kiscelli Múzeum tárlat bor

Nem mindennapi kiállítás nyílt Budapesten, a Kiscelli Múzeumban. A látogatók megismerhetik a szépségipar fejlődésének korszakait és hogy a különböző gazdasági, társadalmi elvárások hogyan hatottak a fodrász szakma alakulására. 

Fotó: Facebook

A különleges kiállítás a haj és az arcszőrzet gondozásának társadalomtudományi, muzeológiai feltárására is kísérletet tesz. A jólfésültség története – Fodrászipari forradalom Budapesten című kiállítás többek között arra is választ keres, hogy hogyan váltak jól fésültté a fővárosiak az elmúlt 150 évben.

A kiállításon végigsétálva egészen megdöbbentő dolgokat is felfedezhetünk és örülhetünk, hogy ma már egészen más higiéniai követelmények jellemeznek egy fodrászatot, mint hajdanán. Az 1900-as évek környékén ugyanis a borbélyok a fenőszíjra köptek, majd azt kenték szét a borotvával. Az üzletekben így az urak könnyen szifiliszt, herpeszt vagy akár tetveket is kaphattak a borotválkozás után.

A kiállítás kedd és vasárnap között, naponta 10–18 óráig tekinthető meg, egészen október 31-ig. A jegyárakról ITT találsz információt.

170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar

1853. július 5-én született Csontváry Kosztka Tivadar. Eredetileg gyógyszerésznek tanult, de tehetséget érezve otthagyta állását, és különböző mesterektől festészetet tanult. 

csontvári
A Magányos cédrus Fotó: Wikipedia

Utazásokat is tett, jelentősebb képeit Keleten festette. Mintegy száz nagyobb művet alkotott. Míg külföldi kiállításairól (például Párizs, 1907) a legnagyobb kritikusok elismerően nyilatkoztak, itthon nemigen ismerték el. Ehhez különc életvitele, és látnoki-prófétai allűrjei is hozzájárultak, melyeket a képeit elemzők közül többen pszichopatológiásnak tartanak. Művészetét az expresszionizmushoz, illetve posztimpresszionizmushoz kapcsolják, de igazából nem tartozott egyik elhatárolható irányzatba sem. Főbb művei között megtalálható: A szerelmesek találkozása, a Titokzatos sziget és a Magányos cédrus.

Borszerda a Magyar Nemzeti Galériában

Júliusban is rendhagyó múzeumi programmal várnak a Magyar Nemzeti Galéria Borszerda eseményein, ahol a képzőművészet és borászat ötvözésének lehetünk tanúi.

Július 5-én 18 órától a meghívott vendég a Pannonhalmi Főapátság borászata lesz, mely Magyarország legrégebbi szőlészeti-borászati hagyományokkal bíró pincészete. Júliusban különleges időszaki kiállítások is láthatók a programsorozaton: a Gulácsy. Na’Conxypan hercege című Gulácsy Lajos életmű-kiállítás és a grafikai kísérőtárlat. Az érdeklődőket tárlatvezetések várják minden borszerda-esten a Gulácsy-kiállításban, illetve két estén a tárlathoz kapcsolódó előadást is hallhatnak Bellák Gábor kurátortól és Kelen Anna művészettörténésztől.

Jegyek ITT válthatóak az eseményre.

Először jelent meg a nyilvánosság előtt a bikini

Ma 77 éve, 1946. július 5-én jelent meg először a nyilvánosság előtt egy párizsi divatbemutatón a bikini. A Louis Réard autómérnök által tervezett, akkoriban botrányosnak tartott, mérete miatt „atom”-nak nevezett fürdőruha kezdetben óriási vihart kavart. A női idomokból alig valamit takaró ruhadarab bemutatását egyetlen hivatalos manöken sem vállalta.

Fotó: AFP

Bemutatására végül a jelzett napon, Párizsban, a híres Deligny uszodahajón, egy divatbemutató keretében került sor. Micheline Bernardinit, a Casino de Paris mulató vetkőző táncosnőjét kérték fel, hogy sétáljon végig a páston a csöppnyi ruhadarabban.

A férfiaknak persze nagyon tetszett az új fürdőruha, a táncosnő több tízezer szerelmeslevelet és házassági ajánlatot kapott a megvadult férfiaktól.

Záporos, zivataros napunk lesz

Ma a keddihez képest melegebb időben lehet részünk, legalábbis erről ír a koponyeg.hu prognózisa. Ugyanakkor ma sem a napsütés lesz főszerepben, ugyanis záporok, zivatarok tarkítják majd az időjárást. Leghamarabb hétvégére lehet zömében napsütéses időben részünk.

Ezeken a budapesti helyszíneken várnak július 5-én véradásra

– Országos Vérellátó Szolgálat Közép-magyarországi Vérellátó Központ

7–19 óráig

1113 Budapest, Karolina út 19–21.

– Sugár Üzletközpont Országos Vérellátó Szolgálat Véradópont

12–18 óráig

1148 Budapest, Örs vezér tere 24.

Itt tilos ma megállni!

Biztosítás miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz július 5-én és július 6-án Budapest V. kerületében.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket, hogy az alábbi forgalmirend-változás lép életbe a főváros területén.

Tilos megállni:

2023. július 5-én 22 órától július 6-án 18 óráig a Budapest V., Nagy Ignác utca mindkét oldalán az Alkotmány utca és a Szalay utca között.





 





Ezeket olvastad már?
Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás