RETRO RÁDIÓ

Joe Biden tudta, hogy merénylet készült az Északi Áramlat ellen





Sem a Fehér Ház, sem a CIA, sem pedig Kijev nem volt hajlandó egyelőre kommentálni a Washinton Post leleplező cikkét.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.06.07.
Módosítva: 2023.06.07.
merénylet északi áramlat gázvezeték Joe Biden

Az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantása előtt három hónappal a Joe Biden vezette amerikai kormánynak már tudomása volt arról, hogy az ukrán hadsereg egy maroknyi csapattal merényletet készül elkövetni a vezeték ellen – írja a Washington Post amerikai napilap online kiadása. A portál beszámolója szerint ezt az információ egy „NATO-szövetséges” európai államtól kapta meg amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 2022 júniusában, ezt az országot azonban a Post nem nevezte meg.

Joe Biden, AFP
Fotó: AFP

A Washington Post kedden megjelent beszámolója rendkívüli részletességgel meséli el, hogyan robbantotta fel 2022 szeptemberében egy hatfős ukrán elitegység az Északi Áramlat gázvezetéket. A lap szerint a merényletet elkövető csapat az ukrán hadsereg vezetésének közvetlen parancsnoksága alatt állt. A műveletet személyesen Valerij Zaluzsnij tábornok, Ukrajna legmagasabb rangú katonatisztje felügyelte. Minderről pedig már 2022 júniusában tudomása volt Joe Bidennek és az amerikai vezérkarnak, mégsem tettek semmit, hogy megakadályozzák a merényletet. 

„Az ukránok azt tervezték, hogy Volodimir Zelenszkij elnököt nem avatják be az akcióba, hogy így hitelesen tagadhassa az ukrán fél felelősségét a gázvezeték felrobbanásában”

– olvasható abban a titkosszolgálati jelentésben, amely a Pentagon-iratok részeként egy Discord csevegőplatformon szivárgott ki néhány héttel ezelőtt.

Amerikai hírszerzési tisztviselőkre hivatkozva a The New York Times már márciusban azt írta, hogy egy ukránbarát csoport állhatott a tavaly szeptemberi támadás mögött. Ukrajna azonban tagadja, hogy köze lenne az Északi Áramlat gázvezetékének felrobbantásához.

A miheztartás véget érdemes elmondani, hogy a Biden-kormányzat egyes tisztviselői kezdetben azt sugallták, hogy Oroszország felelős a gázvezeték felrobbantásáért, mára bizalmasan elismerték, hogy nincsenek olyan bizonyítékok, amelyek egyértelműen Moszkva részvételére utalnának – írja a Ripost.





 





Ezeket olvastad már?
Rémálommá vált a látogatás: akaratlanul traumatizálták gyereküket a szülők

Rémálommá vált a látogatás: akaratlanul traumatizálták gyereküket a szülők

Horrorház Nagyszombaton: brutális kínzásoknak vetette alá négy gyermekét a szülőpár

Horrorház Nagyszombaton: brutális kínzásoknak vetette alá négy gyermekét a szülőpár

Lecsapott az ítéletidő Dubajban: vízben úsznak a repülőgépek - Videó

Lecsapott az ítéletidő Dubajban: vízben úsznak a repülőgépek - Videó

Nem 8, 48 ezer hektár!

Nem 8, 48 ezer hektár!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás